Başarılı üniversite mezunlarına büyük imkan

MEB, yurtdışı lisansüstü (yüksek lisans ve doktora) burslarına ait ilanını geçen hafta yayımladı.

1984 ve sonraki yıllarda doğmuş üniversite mezunu iseniz, ALES’iniz 70 üstü ve lisans genel akademik not ortalamanız 4 üzerinden 2,5 (100 üzerinden 65) ise, aşağıda bahsedeceğim bursa başvurabilirsiniz. Bu şartları taşıyorsanız, ister üniversiteyi henüz veya daha önceden bitirmiş olun, ister yurt içinde yüksek lisans/doktora yapın veya yapmayın hiç fark etmez...

Akademik çalışma yapmak isteyen ancak yeterli maddi desteği bulamayan başarılı gençlerin hepsine umarım bu burs duyurusu ulaşır. Ben de bu burstan faydalanarak Amerika’da yüksek lisans ve doktora yaptığım için, bu imkanı bana sağladığından dolayı devletime ve milletime her zaman vefa borçluyum.

Herkesin hikayesi eminim ki farklıdır. Ancak ben MEB yurtdışı bursu sayesinde Amerika’ya geldiğimde, hayatımda ilk defa hiçbir ciddi maddi kaygı olmaksızın, akademik çalışmalarıma odaklanabildim. İlk defa MEB yurtdışı bursu sayesinde istediğim zaman kitap alabildim. Tabii ki her istediğim kitabı alamadım ama bursum, çalışmalarımı kolaylaştıracak derece kaynak satın almama yetti.

Bu bursu yeterince bilmeyen gençlerin zihninde eminim ki çok sayıda soru vardır. Bir kısmını cevaplamaya çalışayım.

- Bu yıl yerleştirme nasıl olacak?

Bu yıl yapılacak yerleştirme, geçen yıldan farklı olarak iki aşamada olacak.

Birinci aşamada, adaylar, lisanslarına uygun seçmek istedikleri lisansüstü öğrenim gruplarını,tercih sırasına göre yazacaklar. (Örneğin, lisans olarak “Siyaset Bilimi” mezunu bir aday, lisans kodu olan 3352 temelinde, öğrenim gruplarından en fazla dört tercih yapabilir: “Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi”, “Ülke/Bölge Çalışmaları”, “Su Politikası” ve “Enerji Politikaları Ekonomisi.” Aday, bu öğrenim gruplarını tercih sırasına göre dizecek.) Ardından, ALES puan üstünlüğüne göre, her bir öğrenim grubunu tercih eden adaylar arasından kontenjanların üç katı kadar aday mülakata çağrılacak. Ardından ALES %40, mülakat %40 ve mezuniyet notu %20 olacak şekilde bir yerleştirme puanı hesaplanacak.

İkinci aşamada, yerleştirme puanı 70 ve üzeri olan adaylar, adına yurtdışında eğitim görmek istedikleri üniversite tercihlerini yapacaklar; adaylar, yerleştirme puanları ve tercihleri temelinde, ÖSYM tarafından merkezi olarak yerleştirilecekler.

(MEB’in bu yeni yerleştirme sistemi, ilk defa bizim SETA Eğitim 2013 analizinde önerdiğimiz, oldukça rasyonel ve doğru bir düzenleme. Böylece, en başarılı öğrencilerin kontenjanlarla daha iyi eşleşmesi sağlanacak.)

- Mülakatlarda torpil işliyormuş, doğru mu?

Mülakata %40 ağırlık verilmesini doğru bulmuyorum. (Bunu daha önce yazdım.) Ancak, geçen yılki mülakatlarda adayların mülakattaki performanslarının gerçekten belirleyici olduğunu duydum. (Bazı şikayetler de duydum.) Dileğim, mülakatlarda görevli kişilerin, herkesin hakkını gözetmeleridir. Adaylara tavsiyem, bursu neden istedikleri ve neden akademik çalışma yapmak istediklerini, iyi ifade etmeleri yönünde. Takdir edersiniz ki, hiç bir mülakat komisyonu, “işsizim, ilanınızı gördüm, bundan dolayı bursu almak istiyorum” şeklindeki bir cevabı makul karşılamaz.

- Burs, yurtdışında geçinmeye yeterli mi?

Burslar, belli başlı metropoller hariç, hemen her şehirde bir öğrencinin yaşamasına yeterlidir. Şayet evliyseniz veya evlenmeyi düşünüyorsanız, üniversite kenti denebilecek küçük şehirlerdeki bir üniversiteyi tercih edin, daha rahat edersiniz. (MEB, YÖK ve TÜBİTAK gibi yurtdışı akademik çalışmaları destekleyen kamu kurumlarının, evli ve çocuklu bursiyerlere, daha fazla burs vermelerinin makul olacağını düşünüyorum. Bu konuda bursiyerlerden bana gelen mektuplar var.)

- Ya başarılı olamazsam?

Yurtdışında eğitiminizi tamamlayamazsanız, bursun ağır yaptırımları var. Yüklü bir tazminat ödemek gibi. Ancak, bazı özel durumlar dışında, akademik çalışmalarını ciddiye alıp, eğitimini tamamlayamayan kimse tanımadım. Gönlünüzü ferah tutun, akademik idealleriniz varsa ve maddi imkanınız kısıtlıysa, bu fırsatı kaçırmayın.

Başvuru için, 6 Kasım Perşembe son gün.