Baþarýnýn ödülü yaþarken anýlmaktýr

Hayatta iken baþarýlý insanlara ne yazýk ki yeterince deðer vermiyoruz veya onlarýn kýymetini tam olarak bilemiyoruz. Oysa bilim, kültür, sanat, siyaset, ekonomi gibi alanlarda baþarýlý ve giriþimci insanlarýmýzý daha hayatta iken ödüllendirsek ve onlara hak ettiði deðeri versek Türkiye bugün çok daha farklý yerlerde olurdu.

Nedense baþarýlý insanlarý biz sadece kaybettikten sonra anlamaya çalýþýyoruz. Bundan sonra köþemde kendi dallarýnda baþarýlý olmuþ, bilim, kültür, sanat, siyaset, saðlýk, eðitim, ekonomi gibi çeþitli alanlarda giriþimci insanlarýn çalýþmalarýna ve onlarýn daha hayatta iken, deðerinin anlaþýlmasýna yönelik örnekleri okuyucularýmýzla daha fazla paylaþmayý umuyorum. Alanýnda baþarýlý insanlara yer vermenin bir gereklilik olduðuna inanýyorum. Ýyiliðin, güzelliðin, erdemliliðin ve baþarýnýn sahiplerinin yaþarken, toplum tarafýndan tanýnmasý ve onurlandýrýlmasýnýn da önemli olduðu düþüncesindeyim.

Bugün köþemde bu örneklerden sadece birisine yer vereceðim. Eðitim alanýnda yýllarca çeþitli üniversitelerde ders veren binlerce öðrenci yetiþtiren ama heyecanýný hiçbir zaman kaybetmeyen bir isimden söz edeceðim. Aslýnda ben ona yakýn zamanýn ekonometri filozofu olarak görüyorum. Çünkü gerçekten bu alanda Türkiye’de en fazla çalýþmasý bulunan isimlerden birisidir. Yeni kavramlarýn, dallarýn, piyasa koþullarýna uyarlanmasýnda onun ortaya koyduðu görüþlerdin çok önemli olduðu görüþündeyim.

Polonya Hükümeti’nin bursu ile Wroclaw Teknik Üniversitesi Information System Bölümü’nde, araþtýrmalarda bulundu. Berlin Teknik Üniversitesi, Hamburg Üniversitesi’nde araþtýrma çalýþmalarý, Kanada Ottawa Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nde Doktora Çalýþmalarýný tamamlamak üzere görevlendirildi, GEST araþtýrma grubunun çalýþmalarýna katýldý. Doktora tez çalýþmalarýnýn ardýndan Dokuz Eylül Üniversitesi’ne dönen Dr. Güneþ, 1990 yýlýnda Yöneylem Araþtýrmasý Anabilim Dalý’nda Yrd. Doçent,1993 yýlýnda Doçent, 2003 yýlýnda da Profesör unvanýný aldý. Eðitim, öðretim ve akademik çalýþmalarýnýn yanýnda, ulusal ve uluslararasý akademik ve sempozyum faaliyet koordinatörlükleri, Tiflis Devlet Üniversitesi, Tiflis Uluslar arasý Karadeniz Üniversitesi, Bakü Kafkas Üniversitesi, Biþkek Ala-Too Üniversitesi, KKTC Doðu Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliði, Yaþar Üniv., Endüstri Mühendisliði, Ýzmir Ekonomi Üniv. Endüstri Mühendisliði, Fatih Üniv Endüstri Mühendisliði Bölümlerinde kýsmi ya da tam zamanlý statüde öðretim üyeliði görevlerinde bulundu. Cidde King Abdülaziz Üniv. Mühendislik Fak. Endüstri Müh. Bölümünde misafir öðretim üyesi olarak görev yaptý.

Gediz Üniversitesi Endüstri Mühendisliði Bölüm Baþkaný, Mühendislik Fakültesi Dekaný ve Rektör Yardýmcýsý Prof. Dr. Mustafa Güneþ, akademik çalýþmalarýna devam ederken Devlet Planlama Teþkilatý Özel Ýhtisas Komisyonu Üyeliði, Devlet Ýstatistik Enstitüsü Baþkanlýk Danýþmanlýðý, Bilgi Teknolojileri ve Ýletiþim Kurumu Baþkanlýk danýþmanlýðý görevlerini de yürüttü.

Gediz Üniversitesi’nin kuruluþ çalýþmalarýna katkýlar veren Prof. Dr. Güneþ, deðiþik proje, akademik ve uluslararasý sempozyum çalýþmalarýnýn koordinatörlüðünü yaptý. Birçok ulusal ve uluslararasý derginin hakemliði ve editör grubu üyeliði yaptý.

Alanýnda otorite

Ýnsan beyninin çözüm yeteneðinin makinelere aktarýlmasýna ve esnek düþünme yeteneðine sahip robotlarýn üretilmesine imkan veren günümüzde kullanýmý giderek artan akýllý teknolojinin dayanaðý kabul edilen “bulanýk mantýk” alanýnda ülkemizde öncü isimlerden birisi olan Prof. Dr. Mustafa Güneþ, Tokyo metrosunun bulanýk mantýk sayesinde insansýz çalýþtýðýný, þu anda kullanýlan birçok ev aletinin, makinelerin ve otomobillerin bu sayede akýllý hale geldiðini açýklýyor.

Ýktisat Kongresi’yle Türkiye ekonomisinin temel çerçevesinin çizildiði, iktisadi özgürlüðün ilan edildiði Ýzmir, bugün de böyle bilim adamlarýna sahip olmanýn avantajýna sahip. Prof. Dr. Mustafa Güneþ, iþ dünyasýnda patronlara babadan kalma yöntemleri terk ederek, iþletme yönetimlerinde özellikle karar verme mekanizmalarýnda ekonometri, istatistik gibi bilimlerin uygulanabilirliðini saðlamak gerektiðini sýk sýk dile getirerek iþletmelerin geleceðe hazýrlanmasýnda akademik birikimlerini her zaman piyasa ve iþletmelerin hizmetine sunmuþtur.