Başbakan Erdoğan’ın özelleştirme açıklaması

Başbakan Cuma günü “özelleştirme” konusunda önemli bir açıklama yaptı ve bazı işlemlerin iptal edilebileceğinin sinyalini verdi... Çok önemli ve detayları ile sorgulanması gereken bir gelişme...

Sevgili dostlarım, Ocak ayının hemen başında özellikle birkaç işlemi konu alan bir yazı yazmış ve “anlayamıyorum-anlamlandıramıyorum” diyerek atılan adımları sorgulamaya başlamış ve “iptal edilmeli” vurgusunu ısrarla yazılarımda ve TV programlarında yapmıştım. Geldiğimiz noktada “iptal işleminin” Türkiye’ye daha büyük bir getirisi olacağını düşünen-gören biri olarak, Başbakan Erdoğan’ın sözlerinden vatandaş olarak çok mutlu ve umutluyum. Burada bir not; Ali Sami Yen’in ilk satışında bütün imkanların ile “iptal edilsin, daha fazlasına satılabilir” kampanyası başlatmış ve “iptal sonrası gelen 100 milyonluk fazla getiri” tezimizi haklı çıkarmıştı...

Peki hangi işlemler iptal edilmeli?

Bu noktada Ocak ayı başında yazdıklarımı aynen paylaşmak ve son yorum ile bitirmek istiyorum...

Bakın o dönemde neler yazmışım;

“Özelleştirmeler güzelleştirme olmamalı! Hükümetin makro ekonomi politikalarındaki başarısı gerçekten takdire değer. Son 10 yılda 150-200 milyar dolar GSMH aralığından 750 milyar-1 trilyon dolar aralığına gelmek hele hele Türkiye’nin çok ağır bir, dünyanın iki büyük kriz atlattığı ortamda kolay değil... Dediğim gibi başarı önemli ve yakalanması kolay değil!

Sevgili dostlar, bu ortamı sorgularken göze çarpan ve olmasaydı keşke dedirten ana yapıyı bozmayacak detaylar da yok değil. DOST ACI SÖYLER ve seviyorsa mutlaka söyler! Bu felsefeden yola çıkarak anlayamadığım-anlamlandıramadığım bazı detayları da paylaşmak istiyorum;

A-Sabit getirili yapıların özelleştirilmesinde şirket yönetimi devrini hangi mantık içinde olursa olsun anlamam mümkün değil. Örnek; 1- Köprü ve otoyolların 25 yıllık getirisi belli ve büyüyen bir ekonomide trendin yukarı gitmesi yani daha fazla tüketim olması kaçınılmaz. Böyle bir gerçek içinde yönetimin devredilmesi doğru değil. Yapılması gereken GEÇİŞ A.Ş. adında bir şirket kurmak, bu imtiyazı 25-99 yıllık periyotlardan birini seçerek o şirkete devretmek ve bu şirketin % 99 hissesini halka arz ederek, yönetimi Devlet elinde bırakmak. Daha açık yazayım; köprü ve otoyolların gelecek 49 yıllık gelirini bir şirkete devredip o yapının da hisselerini halka arz etseydik alacağımız para 5 milyar dolardan çok daha fazla olacaktı... 2- Elektrik dağıtım ihalelerini de anlayabilmiş değilim. Gelir zaten cepte ve artan bir yapı içinde gelecek yılların da getirisi tahmin edilebilir. Böyle bir denkleme bakınca halka arz yine en doğru yol. Neden bir özel yapıya yönetim devri yapılır sorusuna verilecek çok mantıklı bir cevap yok!

B- Yukarıdaki ANA MANTIK ile bakınca apaçık ortada olan bazı adımlar neden atılmıyor onu da anlayabilmiş değilim. Örnek; TPAO ve BOTAŞ gibi şirketlere 99 yıla kadar uzanana imtiyazlar tanımlanabilir ve bu yapılar da halka arz edilebilir... Sevgili dostlar, HALKBANK yıllardır blok satılmaya çalışıldı ve sonunda doğru bulunarak halka arz yapıldı. Sonuç çok açık ve net; başarılı bir katılım, piyasaya giriş sonrası yükselen değer! Bu gerçekleşmeden yola çıkarak geneli ve detayları sorgulayabilir ve çok önemli adımlar atabiliriz... BAKMASINI bilenler için Türkiye varlık denizi üstünde yatıyor! Uyanalım ve bakalım!

Sonuç: Dost acı söyler, seviyorsa daha da acı söyler. Türkiye’de özelleştirmeler çok daha dikkatli ve GENEL BAŞARI denklemine uygun olarak yapılmalı...”

Sevgili dostlarım, Başbakan Erdoğan’ın açıklamaları Türkiye adına umut verici. Blok satmak en kolay ve fazla bilgi-birikim-öngörü gerektirmeyen bir adım. Zor olan yeni yöntemler denemek ve “blok satış” yerine “arzlar yaparak” daha fazla getiri ile “yönetimi de elde tutmak”! Bu açıdan bakınca otoyol ve İstanbul elektrik dağıtım ihalelerinin kesinlikle iptal edilmesi ve yukarıda aktarmaya çalıştığım yöntem ile yeniden yapılması gerekli.

Sonuç: Ekonomi yönetiminin ve bürokrasisinin “tembelliği” sonucu kolay yoldan alınan bu sonucun, Başbakan Erdoğan tarafından düzeltilmesi Erdoğan’a olan güveni fazlasıyla pekiştireceği gibi Türkiye’nin de kasasına fazladan milyar dolarların girmesini sağlayacak... Vatandaş olarak atılacak bu doğru adımı sabırsızlıkla bekliyorum...

Son söz: Elektrik dağıtımı, “notu daha düşük, durumu bugünün çok daha gerisinde olan ve algılanan bir Türkiye’de” son satılan fiyattan 1 milyar dolar daha fazlasına satılmıştı. Şimdi ne bu blok satış, ne oluşan fiyat, ne de bu anlamsız sonuç kabul edilemez... Sabit getirili hatta artan bir “nakit akışı” çok daha fazla bir değerle rahatlıkla halka satılabilir... Unutmayın Türk halkının birikimi 1,5 trilyon TL’ye yakın ve alacak mal yok!