Baþbakan’a sorular

Dolmabahçe toplantýsýnda, o toplantýda olmayanlarýn, ‘olsaydým þunu sorardým’ dediði cinsten sorular dahil, Sayýn Baþbakan’a epey soru soruldu. 

Birbiriyle baðlantýlý birkaç soru da ben sordum. Ayrýca yeniden yargýlanma konusunda görüþlerimi kýsaca belirttim. Sorulardan baþlayayým:

‘17 Aralýk Türkiye’nin çözüm sürecinin önemini ve deðerini yeniden keþfettiði bir tarih oldu diye düþünüyorum. Kürt siyaseti hem Gezi’de ve hem de 17 Aralýk’ta farklý bir tutum aldý. Her iki hadiseden de, uzak durmayý tercih etti. Bunu çözüm sürecine borçluyuz. Sayýn Baþbakan, siz Ýl Baþkanlarý toplantýsýnda 17 Aralýk operasyonunun hedefinde Diyarbakýr’daki buluþmanýn-Sayýn Mesut Barzani’yle buluþmanýn - ve çözüm sürecinin olduðunu ifade ettiniz. Buna karþýlýk baþta BDP olmak üzere, Kürt siyasi çevreleri, aydýnlar ve Kürt sivil toplumu, 17 Aralýk operasyonlarýnýn size ve hükümetinize yöneltilmiþ bir operasyon olduðunu, meselenin yolsuzlukla mücadeleden ibaret bir mesele olmadýðýný ifade ettiler ve bu yollu açýklamalar yaptýlar.

Öte yandan, 17 Aralýk’ýn Türkiye’nin Batýsýnda ve Doðusunda yarattýðý algý ve etki birbirinden çok farklý oldu. ‘Mesele yolsuzluk deðil’ diyen Kürt kamuoyunda neredeyse büyük bir mutabakat var: Hedef çözüm süreci. Dolayýsýyla, 17 Aralýk’tan sonra olup bitenler, çözüm sürecinden doðan beklentilerin hiçbir þekilde ertelenmemesi, belirsizliðe terk edilmemesi gerektiðini de açýkça bize göstermiþ oldu. Çok somutlayarak sormak istiyorum:

2014 yýlýnda çözüm sürecinin güçlenmesi ve demokrasi için, BDP’yle daha fazla diyalog ve siyasi iþbirliði arayýþý olacak mý?

2014 yýlýnda PKK için bir silahsýzlanma programý gündeme gelebilir mi? Mahmur’un boþaltýlmasý, Avrupa’da yýllardýr sürgün yaþayan ve burada da, BDP/PKK çizgisinde siyaset yapan ama þiddet eylemleriyle de bir iliþkisi olmamýþ, aralarýnda eski milletvekillerinin de bulunduðu kiþilerin yurda dönmesi müzakere konusu olabilecek mi?’

***

Baþbakan bu sorulara kýsa izahlar yaparak cevap verdi ve özetle, çözüm sürecinde hiçbir aksamanýn olmayacaðýný ifade etti. Avrupa’daki Kürt siyasetçilerin yurda dönmesi önünde, eðer þiddet eylemleri nedeniyle bir sorun yoksa, bizim açýmýzdan bir engel yoktur dedi. Mahmur ve silahsýzlanma konusunda ve özel olarak BDP için herhangi bir yorum yapmadý.

Ýkinci sorum Erbil’le iliþkiler konusunda oldu. Halk Bankasý Genel Müdürü hakkýndaki soruþturmanýn, bu iliþkilere zarar verip vermeyeceðini, Kürdistan petrollerinin Halk Bankasý veya bir baþka Türk Bankasýna yatýrýlmasýnýn, bu operasyonlar nedeniyle zarar görüp görmeyeceðini sordum.

Baþbakan da cevap olarak “Erbil hükümetinin politikalarýnda bir deðiþiklik olmadýkça, bizim Erbil’le iliþkilerimizde hiçbir deðiþiklik, farklý bir politika olmayacak ve iliþkilerimiz ayný düzeyde sürmeye devam edecektir” dedi.

Sorduðum sorular ve aldýðým cevaplar böyleydi.

Yeniden yargýlama konusunda þu görüþleri ifade ettim ve bu sürecin; darbe maðdurlarý ve darbecilerin karýþtýðý ve faili olduðu baþka suçlarýn maðdurlarýnýn da hesaba katýlarak düþünülmesi gerektiðini söyledim:

‘17 Aralýk, yeniden yargýlamanýn, güçlü bir þekilde gündeme gelmesine yol açtý. Kamuoyu 28 Þubat’ýn medya ve sivil ayaðýnýn soruþturulmasýný beklerken, 28 Þubat’ýn son tutuklu sanýklarý da, 17 Aralýk’tan sonra tahliye edildi. Öte yandan Ergenekon ve Balyoz davalarýndan yeniden yargýlama talebinde bulunanlarýn hükümete ve yetkili organlara bu kadar çok rahat ulaþabilmeleri, yeniden yargýlama talebi deðil, daha ziyade iade-i itibar talebini bu kadar kolay dillendirebilmeleri, siyasi affa bile karþý çýkmalarý çok manidardýr. Bir maðdur olarak beni ve baþka maðdurlarý üzmektedir. Güneydoðu’da, Ergenekon ve Balyoz sanýklarýnýn karýþtýðý iddiasýyla son zamanlarda çok sayýda iddianame hazýrlandý. JÝTEM Davasýnda, Cemal Temizöz hakkýnda 100 yýl hapis, 7 kez aðýrlaþtýrýlmýþ müebbet cezasý isteniyor. Lice iddianamesi de ayný þekilde.. 2001 yýlýnda kaçýrýlýp kaybettirilen iki HADEP yöneticisinden birine ait olduðu söylenen ve battaniyeye sarýlmýþ bir cesetten geriye kalan kemikler, bu hafta Kerboran- Dargeçit’te bulundu.. Kaybettirilmenin zanlýsý Levent

Ersöz ve bazý faili meçhul cinayetlerin zanlýsý H. Atilla Uður gibi kiþiler,

ayný zamanda Ergenekon ve Balyoz davalarýnýn da sanýklarýdýr. Yeniden yargýlama, bu koþullarda maðdurlarýn yýllarca yaþadýklarý acýlarý ve yasý daha da büyütecektir.. ‘

Dolmabahçe toplantýsýnýn üstünden beþ gün geçti. Baþbakan’dan dinlediklerim ve Baþbakan’a sorulan sorulardan anladýðým þu benim:

17 Aralýk’ýn boþa çýkarýlmasý, çözüm sürecine dört elle sarýlmaktan geçiyor.