Ahmet Kekeç, ‘’Hani ‘gazeteci olunmaz, gazeteci doðulur’ denir ya, gazeteci olacaðý daha doðduðu günden belliymiþ’’ dedi benim için... 24 Temmuz doðumluyum; yani ‘Basýn Bayramý’ günü doðmuþum... Diðer 24 Temmuz doðumlularý bilmiyorum, ama bendeniz kendimi bildim bileli okuma-yazma iþiyle meþgulüm...
Mehmet Atalay genel müdür olduðundan beri basýnýn genel sorunlarýyla da ilgilenen bir havaya bürünen ‘Basýn Ýlân Kurumu’ (BÝK) bu yýl bayramý üç gün üstüste düzenlediði bir dizi etkinlikle kutladý. Geçmiþte basýnýn merkezi olmuþ Babýâli’yi ön planda tutan, dönemin gazetecilerinin buluþma mekânlarýnýn baþýnda gelen Marmara Kýraathanesi’ni Sultanahmet Meydaný’na oturtarak...
Ne kadar kýskandýlar, tahmin edemezsiniz. Her yýl birbirine benzeyen demeçler yayýnlayarak iktidarda kim varsa onu kýyasýya eleþtirmeyi ‘icraat’ yapmak sanan kim, hangi örgüt varsa... Hemen hepsi ‘’Sana mý düþtü?’’ anlamýna gelen açýklamalarla üzerine gitti BÝK’nin... Ýçlerinden öfkesini yazýya döken bile çýktý.
Genel Müdür Atalay çekirdek kadrosunu gazetecilerin teþkil ettiði ‘Fasýl Dostluðu’ grubu olarak bayram kutlamalarýnda yer alýnmasýný istediðinde, teklifi çok anlamlý geldi bana. Þu sýralarda altýncý yýlýna giren bir dostluk grubu bizimki; her gazeteden ve medyaya yakýn camialardan Türk musikisine ilgi duyan dostlarýmýzla Basýn Bayramý kutlamasýna biz katýlmayacaðýz da kim katýlacak?
Ýyi ki katýlmýþýz: Baþka hiçbir ortamda karþýlaþýlamayacak geniþlikte bir meslektaþ grubuyla birlikte olduk. Hemen her gazeteden, her televizyon kanalýndan, patron ve yönetim kademesi dahil her seviyeden, daha da önemlisi her eðilimden gazeteci ilgi gösterip geldi. Ýftarla baþladýðýmýz birlikteliðimiz sahura kadar sürdü.
Son zamanlarda biraz daha kendini belli eden basýna ters bakýlma anlayýþýnýn yanlýþ ve bir inat bir murat takýþmasý yüzünden olduðuna inanýyorum. Ak Parti iktidara daha fazla özgürlük vaat ederek geldi ve bu yolda en keskin adýmý pörsümüþ basýn yasasýný yepyeni bir anlayýþla elden geçirerek attý. ‘Alýn size çaðdaþ bir yasa’ demedi zamanýn medyadan sorumlu bakaný Prof. Beþir Atalay, ‘’Gelin, yasayý hep birlikte yapalým’’ teklifinde bulundu. Bu alanda standart oluþturmuþ ülkelerin ilgili yasalarý çevrilip daðýtýldý, sonra bir ‘Basýn Þurasý’ toplandý. Ardýndan kaleme alýnan yasa metni örgütlerin onayýna sunuldu.
Yürürlükte olan ‘Basýn Yasasý’ sadece en ileri anlayýþa sahip deðildir; en demokratik yöntemle de hazýrlanmýþtýr.
Prof. Atalay’ýn hükümetteki ilgi konusu artýk farklý, ama ‘Basýn Bayramý’ kutlamasýnýn þeref konuðu oydu. Þikâyet edilen yanlýþlýklarýn ortadan kaldýrýlmasý için de çaba gösterildiðini, yargý reform paketlerinin bu amaçla kullanýldýðýný anlattý.
Bir gecede on yaþ gençleþilir mi? Kutlama gecesi bizim Erhan Köknar’ýn bir esprisi sayesinde on yaþ daha genç olarak ilân ediliverdim. Bir baktým ajanslar, kanallar, haberlerinde espriyi ‘gerçekmiþ’ gibi sunuyorlar... Reddedecek deðildim ya...
Her ay biz bize toplanýr, büyük sanatçýlarýn musikimizin en güzide örneklerini sergilemelerini dinlerken, ‘Basýn Bayramý’ vesilesiyle daha geniþ bir gazeteci topluluðuyla birlikte olduk. Önceki buluþmalarýmýzda kendimizi medyaya kapatýrken, bu defa ‘ne yaptýðýmýzý herkes görsün’ düþüncesiyle kapýlarý meslektaþlarýmýza açýk tuttuk. Böylece meramýmýzýn eðlenmekten öte olduðunu göstermeyi amaçladýk.
Altý yýl önce bir Ramazan akþamý, bir iftar daveti sonrasýnda, dostlarla gittiðimiz bir kahvehanede, tek bir enstrüman (ud) eþliðinde meþk edilen musiki, grubumuzun doðmasýný getirmiþti. Son buluþmamýz da, yine bir Ramazan akþamý, bu defa ‘Basýn Bayramý’ vesilesiyle oldu.
Eskiden gündüz gazetelerinin köþesinden birbirlerine atýp tutan kalem sahipleri, akþamlarý Marmara Kýraathanesi’nde buluþur sohbet ederlermiþ... Bir geceliðine de olsa o âdet canlandýrýldý iþte.