Gümüþlük Akademisi bu yýlki etkinliklerine Baþka Hayatlar temasýný seçti... Kültür, sanat ve bilim alanýnda çeþitli projeler yürüten ve etkinlikler düzenleyen Gümüþlük Akademisi, yaz döneminde de felsefe, edebiyat, sinema ve gastronomi alanlarýnda ilginç çalýþmalarýný aralýksýz sürdürüyor. www.gumuslukakademisi.orgadresinden ayrýntýlý bilgi alabilirsiniz.
Türkiye’nin ne hale geldiðine bakýnca keþke bütün nüfus Gümüþlük Akademisi’nin atölyelerinden ve felsefe günlerinden yararlanabilse diyorum. Devlet geleneði ve toplumun önemli bir kesimi insana saygýdan yoksun, insan haklarý ve demokrasi tanýmaz bir ülke için felsefeden ve güzel sanatlardan medet ummam safdillik kuþkusuz... Ama uygarlýk tarihinde þiddet ve otorite karþýsýnda insaný bugüne dek dik tutan deðerlerin kaynaðý da onlar...
Baþkalarýnýn varlýðýný kabullenemeyen, onlarý ille de kendisine benzetmek isteyen; dönüþmeyi reddediyorlarsa dýþlama ve yasaklama yoluyla hayat alanýný daraltma, hayat tarzýný ve özgürlüðünü engelleyerek boyun eðdirmeye azmeden; varlýðýný tamamen ortadan kaldýramýyorsa sindirme, baskýlama yoluna giden bir toplumsal yapýya geri döndü Türkiye. Kutuplaþma, kamplaþma, çatýþma ortadan kalkacak diye beklerken hepsinin dikalasýný yaþar hale geldik. Niteliði zaten bir hiyerarþiye iþaret ettiði için sorunlu bir hoþgörü kavramýmýz vardý o da gazdan dumandan okunmuyor...
***
Kendini ancak zorbalýkla ifade edebilenlerin dünyasýnda açýlan vahalardan biri olan Gümüþlük Akademisi’nde dün baþlayan ve yarýn sona erecek olan Türker Armaner ile Felsefe Günleri Baþkalarýnýn Hayatý baþlýðýný taþýyor. Armaner, ismini ödünç aldýðý “Baþkalarýnýn Hayatý” filminin ve Kieslowski’nin “Aþk Üzerine Kýsa Bir Film”inin yaný sýra Yukio Miþima’nýn “Bereket Denizi” dörtlemesinin de irdelendiði, sinema ve edebiyatla zenginleþmiþ bir felsefe atölyesi veriyor.
Bodrum Yarýmadasý püfür püfür esiyor ama yine de yaz sýcaðýnda felsefe biraz aðýr mý geldi? Haydar Ergülen Þiir Atölyesi Baþka Þiirler ve Baþkasýnýn Yerine Þiirler 20 - 21 Temmuz’da. Ergülen, Türk þiirinde herhangi bir akýma ya da harekete katýlmamýþ ‘baþka þairler’i; Arif Dino, Ercümend Behzat Lav, Osman Numan Baranus, Nilgün Marmara, Samii Baydar, Reþit Ýmrahor, Lina Salamandre ve Hafýz’ý ele alacak.
Gümüþlük Akademisi’nde dizeler notalara dönüþecek 21 - 24 Temmuz tarihleri arasýnda. Gitarist Bora Çeliker ile piyanist Frank Salis, Caz ve Türevi Müziklerde Doðaçlama Atölyesi’nden “her seviyede müzisyen ve farkýndalýðýný geliþtirmek isteyen dinleyici” yararlanabilecek.
24 - 26 Temmuz tarihlerinde ünlü yönetmen Ümit Ünal’ýn Sinema Dili baþlýklý atölye çalýþmasý var. Ünal, sinema dilinin ne olduðunu, unsurlarýný ve özelliklerini anlatýrken önemli bulduðu filmlerden de sahneleri örnek olarak gösterecek. Ünal, katýlýmcýlarla bir kýsa film senaryosu yazýp onu story board aþamasýna dek geliþtirecek.
Gümüþlük Akademi’de yedinci kez düzenlenecek olan Kozmos’tan Kaos’a baþlýklý atölye çalýþmasý da bu yýl Baþka Hayatlar temasýna odaklanýyor. Türkiye Düzensiz Sistemler Çalýþma Grubu Bilim Kurulu Baþkaný ve Ýstanbul Üniversitesi öðretim üyesi Prof. Dr. K. Gediz Akdeniz’in her zamanki gibi genel koordinatörlüðünü yapacaðý atölye 12 - 18 Aðustos tarihleri arasýnda Kaos Kuramý’ný ve felsefesini tartýþacak... Diðer atölyeler gibi Kozmos’tan Kaos’a da edebiyat ve sinema eserlerinden örneklerle zenginleþecek.
Nefret ve cehaletin korkuyla karýþýp kendisi gibi olmayaný ötekileþtirdiði tuhaf bir dönemeçten geçmekte olan Türkiye’nin her köþesinde Gümüþlük’teki gibi ehil kiþilerin koordine ettiði benzer atölyeler, okuma, izleme ve tartýþma gruplarý kurabilsek keþke...