Başka hayatlar

Gümüşlük Akademisi bu yılki etkinliklerine Başka Hayatlar temasını seçti... Kültür, sanat ve bilim alanında çeşitli projeler yürüten ve etkinlikler düzenleyen Gümüşlük Akademisi, yaz döneminde de felsefe, edebiyat, sinema ve gastronomi alanlarında ilginç çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. www.gumuslukakademisi.orgadresinden ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Türkiye’nin ne hale geldiğine bakınca keşke bütün nüfus Gümüşlük Akademisi’nin atölyelerinden ve felsefe günlerinden yararlanabilse diyorum. Devlet geleneği ve toplumun önemli bir kesimi insana saygıdan yoksun, insan hakları ve demokrasi tanımaz bir ülke için felsefeden ve güzel sanatlardan medet ummam safdillik kuşkusuz... Ama uygarlık tarihinde şiddet ve otorite karşısında insanı bugüne dek dik tutan değerlerin kaynağı da onlar... 

Başkalarının varlığını kabullenemeyen, onları ille de kendisine benzetmek isteyen; dönüşmeyi reddediyorlarsa dışlama ve yasaklama yoluyla hayat alanını daraltma, hayat tarzını ve özgürlüğünü engelleyerek boyun eğdirmeye azmeden; varlığını tamamen ortadan kaldıramıyorsa sindirme, baskılama yoluna giden bir toplumsal yapıya geri döndü Türkiye. Kutuplaşma, kamplaşma, çatışma ortadan kalkacak diye beklerken hepsinin dikalasını yaşar hale geldik. Niteliği zaten bir hiyerarşiye işaret ettiği için sorunlu bir hoşgörü kavramımız vardı o da gazdan dumandan okunmuyor...

***

Kendini ancak zorbalıkla ifade edebilenlerin dünyasında açılan vahalardan biri olan Gümüşlük Akademisi’nde dün başlayan ve yarın sona erecek olan Türker Armaner ile Felsefe Günleri Başkalarının Hayatı başlığını taşıyor. Armaner, ismini ödünç aldığı “Başkalarının Hayatı” filminin ve Kieslowski’nin “Aşk Üzerine Kısa Bir Film”inin yanı sıra Yukio Mişima’nın “Bereket Denizi” dörtlemesinin de irdelendiği, sinema ve edebiyatla zenginleşmiş bir felsefe atölyesi veriyor.

Bodrum Yarımadası püfür püfür esiyor ama yine de yaz sıcağında felsefe biraz ağır mı geldi? Haydar Ergülen Şiir Atölyesi Başka Şiirler ve Başkasının Yerine Şiirler 20 - 21 Temmuz’da. Ergülen, Türk şiirinde herhangi bir akıma ya da harekete katılmamış ‘başka şairler’i; Arif Dino, Ercümend Behzat Lav, Osman Numan Baranus, Nilgün Marmara, Samii Baydar, Reşit İmrahor, Lina Salamandre ve Hafız’ı ele alacak.

Gümüşlük Akademisi’nde dizeler notalara dönüşecek 21 - 24 Temmuz tarihleri arasında. Gitarist Bora Çeliker ile piyanist Frank Salis, Caz ve Türevi Müziklerde Doğaçlama Atölyesi’nden “her seviyede müzisyen ve farkındalığını geliştirmek isteyen dinleyici” yararlanabilecek.

24 - 26 Temmuz tarihlerinde ünlü yönetmen Ümit Ünal’ın Sinema Dili başlıklı atölye çalışması var. Ünal, sinema dilinin ne olduğunu, unsurlarını ve özelliklerini anlatırken önemli bulduğu filmlerden de sahneleri örnek olarak gösterecek. Ünal, katılımcılarla bir kısa film senaryosu yazıp onu story board aşamasına dek geliştirecek.

Gümüşlük Akademi’de yedinci kez düzenlenecek olan Kozmos’tan Kaos’a başlıklı atölye çalışması da bu yıl Başka Hayatlar temasına odaklanıyor. Türkiye Düzensiz Sistemler Çalışma Grubu Bilim Kurulu Başkanı ve İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. K. Gediz Akdeniz’in her zamanki gibi genel koordinatörlüğünü yapacağı atölye 12 - 18 Ağustos tarihleri arasında Kaos Kuramı’nı ve felsefesini tartışacak... Diğer atölyeler gibi Kozmos’tan Kaos’a da edebiyat ve sinema eserlerinden örneklerle zenginleşecek.

Nefret ve cehaletin korkuyla karışıp kendisi gibi olmayanı ötekileştirdiği tuhaf bir dönemeçten geçmekte olan Türkiye’nin her köşesinde Gümüşlük’teki gibi ehil kişilerin koordine ettiği benzer atölyeler, okuma, izleme ve tartışma grupları kurabilsek keşke...