Başkan Durak’ın hayalleri tehlikede mi?

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’ın gönlünde uzun süredir büyükşehir belediye başkanlığı yattığı bilinen bir gerçek. Bu artık hiç kimse için sır değil. Ama Başkan Durak’ın Dimyat’a pirince giderken eldeki bulgurdan olma ihtimali hiç olmadığı kadar güçlenmiş görünüyor. Kurultay değerlendirmeleri ile ilgili daha önce dile getirdiğim köşe yazımda, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir’i tamamen Kocaoğlu’nun hakimiyetine vermesi durumunda Cevat Durak’ın üstünün çizileceğini ifade etmiştim.

Priştina’nın vefatından sonra Büyükşehir Belediye Başkanlığı için karşı karşıya gelen ikili İl Başkanlığı seçimlerinde de farklı adayları desteklemeleri nedeniyle ikinci kez karşı karşıya geldi. 

Bu yarışı da diğerinde olduğu gibi Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu kazandı.

Kocaoğlu Durak’ı rakip görüyor mu?

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak’ın rakibi olarak gördüğü Ali Engin’e karşı yaptığı siyasi hamlenin başarıya ulaşmaması, Durak ile Kocaoğlu arasında yaşanan çekişmenin bitmeyeceğini net bir şekilde ortaya koyuyor. Nitekim Karşıyaka Belediye Başkanı Durak, Kocaoğlu beni siyasi rakibi görüyor diyerek eleştirilerini sıralarken Kocaoğlu’na karşıda bakış açısını ortaya koyuyor. Cevat Durak, 2013 yılında yapılacak yerel seçimlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday olabileceğini, Başkan Aziz Kocaoğlu ile bu işlerin devam etmeyeceğini savunarak, “Sorun, Aziz Başkan’ın toparlayıcı olmamasında. Aziz Başkan ile her şey tıkanıyor” diyor. 

Karşıyaka ile ilgili bir başka sorun da: “Biz beş yıl önce Büyükşehir ile büyük bir mücadele verdik. Bunlar bahane değil ama bunu, ‘Siyasette rakibim olabilir’ diye birinin sırtına bindirmek çok doğru değil.”

İki dönemdir üst üste Karşıyaka Belediye Başkanlığı görevini sürdürdüğünü, partisinin uygun görmesi halinde Büyükşehir’e aday olabileceğini açıklayan Durak, “Aziz Başkan’la olmaması gereken bir yarış içine girdik. Partim Büyükşehir’e uygun görürse olmaz demiyorum. Beni en çok yıpratan da bu. Hep konuşuldu. Bu yüzden de karşımda bir cephe oluştu” şeklinde konuşuyor. Konuşmaları alt alta sıraladığınızda Başkan Durak’ın Kocaoğlu’nu sevmediğini yerine aday olduğunu bu yüzdende karşısında bir cephe oluştuğunu açıkça ifade ediyor.

Arkasında bazı güçlü isimler var propagandası yapılsa da Durak’ın 3. dönem adaylığı hiçte çantada keklik olarak görülmüyor. Cevat Durak’ın değişen konjonktürde, değil büyükşehir belediye başkanlığı; Karşıyaka belediye başkan adaylığı dahi artık tehlikeye girmiştir. Başkan Durak, elbette boş durmayacak adaylık için bütün hamleleri deneyecektir. Bu yönde mesajlar vermeye de başlamıştır. Bu tehlikeyi bertaraf etmek için her yolu deneyecek olan Başkan Cevat Durak, kamuoyuna ben buradayım türünde mesajlar verme başladı. Durak’ın son zamanlarda ki faaliyetlerine baktığımızda yapılanların hizmet açılışlarından daha çok, halkın duyarlılıklarına ve duygularına yönelik etkinlik ve söylemler olduğunu görüyoruz. Ama Başkan Kocaoğlu’nun bakış açısı Karşıyaka için, değil Cevat Durak, ben oraya ceket koydursam kazanır mantığındadır. Kocaoğlu’na göre orada Başkan Durak’ın oyları değil, partinin oyları öndedir.  Durak’ın yerine kimi gösterirsek kazanır havası ağır basmaktadır. Bu nedenle de Cevat Durak’ın işi daha da zorlaşmaktadır.

Başkan Durak, “Dimyat’a pirince giderken, evdeki bulgurdan olma” durumuyla karşı karşıyadır. Durak için yeni yaklaşım İzmir’de partinin abisi, hamisi konumuna gelen Kocaoğlu ile daha yakın köprü kurarak adaylığı garantilemektir. Ama onu da bu saatten sonra Kocaoğlu kabul etmez. 2023’e kadar buradayım diyen Başkan Durak için işlerin iyi gitmediğini söylemek yanlış olmaz. Kocaoğlu içinde artık yakın gelecekte Durak tehlikesi bertaraf edilmiştir.