Baþkan Erdoðan ABD’ye gitmeli mi?

Barýþ Pýnarý gibi denklemleri deðiþtiren bir operasyon ile dünyanýn takdirini kazanan Türkiye’nin baþarýsýný maalesef CHP’nin baþýný çektiði içerdeki hazýmsýzlar bir türlü kabullenemiyorlar. 

Yok Trump’ýn mektubunu, yok Rusya’nýn bölgeye müdahalesini yok kongrenin kararlarýný dillerine dolayarak neredeyse ‘Niye yaptýk bu operasyonu?’ demeye getiriyorlar. 

Son fýrtýna, 13 Kasým’da yapýlmasý kararlaþtýrýlan sonra da Temsilciler Meclisi’nin kararlarý üzerine Baþkan Erdoðan’ýn ‘Henüz karar vermedim, sorular var!’ demesi üzerine ABD ziyareti etrafýnda koparýlýyor. 

Gitmemeli diye kendilerince akýl veriyorlar!

***

O mektubun küstahça ve kabul edilemez olduðunu AK Parti sözcüsü þüpheye mahal býrakmayacak þekilde siyaseten cevap verdi. Ama asýl cevabý da Türkiye, Barýþ Pýnarý harekâtýný yaparak en sert biçimde vermiþ oldu ki, ABD en üt düzeyde bir heyet ile koþa koþa Ankara’ya gelip aman diledi!

Verilen bu cevap ile bölgedeki dengeler alt üst oldu. Hatta dün Türkiye’ye kafa tutan Avrupa ülkeleri bugün Baþkan Erdoðan ile görüþmek için kuyruða girdiler. 

Hatta operasyonun ilk günü Türkiye’yi kýnayan Arap Birliði bile son Arap Parlamentosu çerçevesinde toplandýðý Kahire’de geri adý attý! 

Ürdün’lü bir milletvekili olan Halil Atýyye birliðin ABD, Rusya ve Ýsrail’in iþgal ve operasyonlarýna ses çýkarmayýp, Suriye halkýna ev sahipliði yapan, onlara güvenli bölge oluþturmaya gayret eden, sýnýr güvenliði için haklý bir operasyon yapan ve Müslüman bir ülke olan Türkiye’ye karþý Arap Birliði’nin tavrýnýn yanlýþ olduðunu, Türkiye’yi anlamak gerektiðini ve diyalog kapýsýnýn tekrar açýlmasýný içeren müdahalesiyle baþlayan sert tartýþmadan sonra Türkiye aleyhtarý tavsiye kararý rafa kalktý!

***

Ama içimizdeki hazýmsýzlar hâlâ bu harekâtýn baþarýsýný gölgelemek için bin dereden su getiriyorlar. 

Elbette ki Temsilciler Meclisi’nin Ermeni kararý ve yaptýrým tasarýsýna Türkiye boyun eðecek deðildir.  Karar zaten tavsiye mahiyetindedir. Tasarýnýn kesinleþmesi halinde bence de Baþkan Erdoðan’ýn gitmemesi daha isabetli olur. Zaten daha önce gideceðini açýklamýþ olmasýna raðmen bu karar ve tasarýnýn geçmesi üzerine ‘Henüz karar vermedim sorular var!’ demiþtir. 

Ancak anlaþýlmýþtý ki yaptýrýmlarla ilgili tasarýnýn 13 Kasým’dan önce senatodan geçmesi mümkün görünmüyor. Senatoda ise Trump’ýn partisi çoðunluktadýr.

Bütün küstahlýklarýna raðmen Trump’ýn tavýrlarý Türkiye lehinedir!

Baþkan Erdoðan’ýn bunu deðerlendirmesi ve senatodan geçmemesi için Trump’ý devreye sokmasý, geçse bile veto etmesi için Trump ile görüþmesi faydalý olmaz mý? 

Madem ülkenin çýkarlarý önemli Baþkan Erdoðan neden görüþmesin? Üstelik mektubu yanýnda götürerek hadsizliðini yüzüne söylemesi de cabasý.

***

Öte yandan Türkiye iki süper güç arasýnda dengeli bir politika takip ederek ülkenin ve bölgenin çýkarlarýný korumaya çalýþýyor. Ne ABD’ye güvenip Rusya’ya sýrtýný dönmesi ne de Rusya’ya güvenip ABD’ye sýrtýný dönmesi Türkiye’nin lehinedir. 

S 400 füzeleri, savaþ uçaðý görüþmeleri, enerji projeleri ve en son Soçi Muhtýrasý’yla Türkiye’nin Rusya lehine eksen kaymasý yaþadýðý iddia ve izleniminin de yýkýlmasý lazým. 

Dolasýyla ABD’ye gitmek Rusya’ya karþý da önemli mesajlar içermektedir. 

Bu dengeyi saðlamak için de Baþkan Erdoðan’ýn gitmesi daha faydalý olmaz mý?

***

Evet, ABD emperyalist devlettir ama çözülmesi gereken sorunlar vardýr! 

Ortaðý bulunduðumuz F35 sorunu, PYD/PKK, FETÖ gibi terör örgütleri, ticaret hacmi, Ermeni kararý, yaptýrýmlar tasarýsý, Fýrat’ýn doðusu, mektup meselesi ve bir yýðýn konuyu en üst düzede görüþmenin faydasýz olacaðý kanaatinde deðilim. 

Hulasa Baþkan Erdoðan gitmeme kararý alýrsa kendisi gerekçelendirecektir ama giderse de ülkemizin yararýna olacaðýný düþünüyorum.