Başkana dayalı sistem

Fenerbahçe’de başkan Aziz Yıldırım’a dayalı bir sistem olduğu, herkesin kabul ettiği bir gerçektir. Yapılacak transferlerden, oynanacak sisteme ve sistem üzerinde yapılacak taktiksel değişikliklere kadar vs... onayı ve bilgisi olmadan hareket edilemez. Gerektiğinde maçların devre aralarında soyunma odasına gider uyarılarını yapar, maç sonları sonuca göre futbolcuları fırçalar ya da övgüler yağdırır. Önemli maçlar öncesi Samandıra’ya yatak yorgan serer. Peki şu sıralar Fenerbahçe’de neler oluyor da futbolcular maç sırasında ne yapmaları, kimi çıkarmaları, nasıl oynamaları gerektiği yönünde kenar yönetime el kol işareti yapıp taktik belirlemeye çalışıyor.

Aykut Kocaman başkan Aziz Yıldırım’ın takım üzerindeki bazı hareketlerini engelleyemese bile belli bir duruşu olan bir teknik adamdı. Tavrını net ortaya koyar, sözünü sakınmazdı. Belki de bu yüzden hiç olmadık bir zamanda Fenerbahçe’den ayrıldı. Ersun Yanal’ı da öyle biliriz. Mutlaka kendi işine kimsenin karışmasını istemez. Göreve geldiğinden beri Başkan Aziz Yıldırım’la baş başa, kafa kafaya verip çalışma olanağı olmadı. Başkan önce UEFA süreci şimdi de CAS süreciyle boğuşuyor. En kritik günler kapıda. Karar verilecek. Peki bunları neden anlatıyorum. Çünkü... Oynanan (PSV, Salzburg, G.Saray, Konya, Arsenal, Eskişehir) maçlarında genel olarak Fenerbahçeli futbolcularda ciddi anlamda özgüven ve disiplin sorunu fark ediliyor. Futbolcuların çoğunluğu üzerlerine sorumluluk almadığı gibi ne yapacağını bilmez bir halde kapasitelerinin çok altında. Fenerbahçe’nin bütün maçlarında kalecilere çok iş düşüyor. Her maçın yıldızı kaleciler. Bunu yanı sıra maçların hiç birinde bırakın aynı sistemi (4-3-3, 4-4-2 veya 4-2-3-1) takımın bel kemiğini oluşturacak aynı oyuncuları bir arada görmek mümkün değil.

Diyeceğim şudur ki; Ersun Yanal takım üzerinde gerekli disiplini sağlayamamış. Futbolcular üzerinde bir etkisi yok. Konya maçında Emre’nin kenar yönetime yapılması gerekenlerle ilgili talimatlar vermesi, sonra Cristian’ın taktik  önerileri ve benzer durumlar takımda herkesin kafasına göre hareket ettiğinin göstergesi. Benim bildiğim oyundan alınan oyuncu kenar yönetime tavır yapar, trip atar. Ama ne hikmetse Fenerbahçe’de oyuna sonradan giren oyuncular teknik adamlara afra tafra yapıyor. Mesela Sow.Emenike’nin yerine oyuna girerken umursamaz tavırlarla o kadar ağırdan aldı ki kenar yönetime de yaka silktirdi. Bunlar görünen kısımlar. Ersun hoca bu disiplinsizliğe bir çare bulabilir mi? Çok eskilerde milli takımda böyle bir durum için yaptığı tasarruf onun sonu olmuştu. Fenerbahçe yıldızlar topluluğu, burada kime ne yapabilir. Aziz Yıldırım takımla yakından ilgilendiği zaman otorite boşluğu bitecektir, düzen böyle kurulmuş. Tersi her durumda korkarım bu gidişle Fenerbahçe yarıştan erken kopacak.