Başkent seni bekliyor

Coğrafi, ekonomik, kültürel ve tarihsel gelişimiyle Türkiye’nin tüm yönlerinin merkezinde yılın 12 ayı yaşayan bir şehir Ankara…

 Bu hafta sizlerle Başkentimiz turizmine dair notlarımı paylaşmak istiyorum.

Yakın çevresindeki Haymana, Beypazarı, Kızılcahamam, Polatlı, Ayyaş, Çubuk, Çamlıdere, Güdük ilçelerinde termal kaynaklarıyla sağlık turizmi için çok önemli bir potansiyeli sahip.

Turizm sektöründe de dünya başkentleri arasında hatırı sayılır daha iyi yerlere gelmesi için konaklamadan yeme içmeye, gezilip görülecek yerlerinden tarihi duraklarına kültürel değerlerine varana dek doğru bir şekilde anlatmamız ve Ankara turizmiyle ilgili paylaşımlarla da gündemde tutmamız gerekiyor.

Başkentimiz konaklama sektöründe şehir otelciğinde hareketli günler yaşıyor. Ankara’ya farklı amaçlarla ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlerden tutunda günübirlik anlamda da toplantılar, davetler, bolalar, mezuniyet törenleri, ulus ve uluslararası birçok buluşmaya Ankara otelleri ev sahipliği yapıyor. Özellikle  hafta başından hafta sonuna kadar ciddi bir yoğunluk var. Hafta sonlarında ise otellerde  konaklama oranı düşürüyor. Dönemsel olarak yoğun taleplerde otel fiyatlarında artışı gözlemlemek mümkün.  Fiyat ve hizmet endeksini sürdürülebilir ve istikrarlı bir turizm anlayışıyla yaşatmak Ankara şehir otelciliğinin  gelecekte daha iyi yerlere gelebilmesi için önemli.

Çukurambar ve Kavaklıdere bölgesi otelleri lokasyon olarak en çok tercih edilen yerler. Özellikle kongre turizminde Ankara önemli bir merkez durumunda. Şehirdeki sosyal yaşam ve hareketliliği turizm çeşitliliğiyle bütünleştirmiş bir şehir olmayı başarırsa eminim ki dünya başkentleri arasında turizmde vazgeçilmez bir turizm merkezi olacaktır.  Burada tabii ki Ankaralı turizmcilere büyük görevler düşüyor. Gece gündüz demeden, dur durak tanımadan etkin bir şekilde elbirliğiyle Başkentimizi turizmde de hak ettiği yerlere getirmemek için hiçbir sebep yok.

Ülkemizdeki tüm şehirlerin tanıtım, dayanışma ve etkinliklerle buluşma merkezi olan Ankara, ülkemiz turizminin tanıtımıyla ilgili hayata geçirilen projelerinde önemli çıkış noktaları arasında yer alıyor. Gastronomi turizminin de şehrin turizmdeki çıkışına çok büyük katkıları olacağı kanaatindeyim. Başkentimizi sadece siyaset dendiğinde değil de turizmsel değerleriyle de hafızlara kazımalıyız.

Hastaneleri, tıp fakülteleri, termal merkezleri, sağlık alanında yapılan yatırımlarıyla sağlık turizminde çok önemli avantajlara ve imkanlara sahip olan bir Başkentimiz var.

Yağmurlu bir Ankara gününde Ankara Kalesi’ne doğru adımladığımız Turizmciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Elmalı’ya Ankara turizmi hakkında ki görüş, öneri ve şehirdeki son gelişmeleri sordum. Sohbetimiz esnasında kendisinin değerlendirmeleri şu şekilde oldu: “Ankara Turizm alanında çok fazla etkin olan bir şehir değil ancak önümüzdeki süreçte Turizmciler Derneği ve Ankara Ticaret Odası Turizm Komitesi olarak Ankara’nın sağlık turizminden, kongre/fuar turizminden, kültür ve spor turizm’inden alacağı payı arttırmak için ciddi çalışmalar yürütüyoruz.

Başkent’te bulunan özel hastaneler, devlet hastaneleri, şehir hastaneleri, fizik tedavi merkezleri, termal tesisler ve oteller kapasite olarak en iyi hizmeti veriyor. Şehrin çevresinde bulunan ilçelerin neredeyse tamamında termal su kaynakları mevcut. Yeni kurulan tesisler ile birlikte oda kapasitesi ve hizmet kalitesi oldukça yükseldi. Bu hizmetlerin tanıtım ve pazarlama çalışmasını arttırarak Ankara’nın turizm Pazar payını da arttırmayı hedefliyoruz. Ankara tam anlamıyla yaşayan bir şehir. Genel olarak siyaset ile içiçe olmasından dolayı insanlar sadece bürokrasi için gelineceğini düşünse de bu bilinci yeniden oluşturacağız.

Başkent’te şuan da 58 adet Müze bulunmaktadır. Bunların 6’sı Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı,1’i TBMM, 9’u Askeri ve 42’si özel olmak üzere aslında tam bir Müze şehridir. Türkiye’de en etkin olan Teknopark’lar ve Sanayi bölgeleri Ankara’da bulunmaktadır. Son dönemlerde açılan AVM’ler ve Marka Caddelerimizde bulunan Esnaflarımız ile birlikte alışveriş potansiyeline müthiş hizmet veriyoruz. Tarihi dokusu yeniden kazandırılan Hamamönü ve Ulus’ta bulunan Ankara kalesi gelen misafirlerimizin uğrak noktası oldu. Ankara Ticaret Odası başkanımız Sn. Gürsel Baran bu konuda Turizm Komitemize çok ciddi destek veriyor. Hem Yerli Turiste hem de yabancı turiste şehrimizi doğru anlatmak amacıyla fuarlarda daha aktif tanıtım çalışması oluşturacağız ve Başkent’imizin değerlerini tanıtacağız. Misafirlerimiz iş, siyaset, sağlık, eğitim yada turistik gezi için Başkent’e geldiklerinde kısa süreli yada uzun süreli neler yapabileceklerini bilecekler ve onları biz yönlendireceğiz.

Seyahat planları oluşturarak insanların isteklerine göre gezmelerini sağlayacağız. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün oluşturduğu Ankara Trekking rotaları ile yeni alanlar belirleyip Trekking Turizm’ine katkı sağlayacağız. Maalesef Ankara’da uzun süredir böyle programlar ve planlamalar yapılmadı. Ülkemizin Başkent algısını doğru yönetemediğimizden dolayı istenilen sonuçları da alamadık. Fakat önümüzdeki süreç Ankara’da bulunan tüm paydaşlar ile birlikte yeni yol haritalarımızla Ankara’ya yolu düşen insanlar, bu sefer gezmek için gelecek ve bu deneyimleri de etrafındaki insanlarla paylaşacaktır. Bu deneyimlerin paylaşımı ve yapacağımız tanıtımların doğru kanallara ulaşması ile birlikte Başkent algısını oluşturacağız.

Kısa süre içerisinde hayata geçireceğimiz “Başkent Seni Bekliyor” projesi ile birlikte Türkiye’deki tüm öğrenci kardeşlerimizi bölüm bölüm Ankara’ya getirip buradaki tarihi dokuyu, ülkemizin yönetim kademeleri olan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, TBMM, Başbakanlık gibi kurumlarımızı, Üniversite ve teknokent’lerimizi, Teknoloji üreten Aselsan gibi kuruluşlarımızı gezdirip Başkent’lerini daha iyi tanımalarını ve ülkemizin nereden nasıl yönetildiğini anlamalarını, ayrıca gelecekte kendilerine hedef koymalarını sağlamak istiyoruz. Bu ülkenin daha müreffeh hale gelmesi için gençlerimizin Başkent’te daha aktif ve çalışkan olmalarını istiyoruz. Bunun içinde şehrimizi doğru anlatmak ve tanıtmak zorundayız. Tüm vatandaşlarımızı Başkent’in yeni yüzünü görmeye ve başka bir gözle bakmaya davet ediyorum.”

Ankara turizmi adına  paylaşılacak, yazılacak, anlatılacak daha çok şey var…