Baştan başa Balkanlar turu

Balkan ülkelerinde adım adım dolaşmak, ülkeler arası sınırları yürüyerek geçmek, tarih, doğa, deniz, göller, nehirler, köprüler farklı kültürlere dokunmak, inanç turizmi, kültürel duraklar, yöresel lezzetler, çarşılar, pazarlar, kafe restoranlar, geleneksel eğlencelerle dolu her kişinin kendisine dair bir şeyler bulabileceği, keşfedeceği bir seyahate ne dersiniz?

Atatürk Havalimanı ya da Sabiha Gökçen dış hatlar gidiş terminalinden 15 TL yurtdışı harç pulunu alarak pasaportunuzla vizeye gerek olmadan Sırbistan, Bosna Hersek, Makedonya, Arnavutluk, Kosova, Hırvatistan ( sadece Dubrovnik turu için Schengen yada Hırvatistan vizesi istenmekte), Karadağ turuna başlamak için ilk durak İstanbul- Belgrad dönüş ise Kosova Priştina…

Seyahat kişiye özgü tercihler ve amaçlar doğrultusunda birçok bileşeni ve içeriği içinde barındırır. Balkanlara gönül vermiş Anı Tur Rehberi Yücel Kılınç, bu seyahatimde yol arkadaşımdı. Benim için Balkanlar turunda Osmanlı’nın ayak izlerini, yaşanmışlıklarını, tarihi eserlerini, camilerini, türbelerini yerinde görmek ziyaret etmek ayrı bir anlam taşıdı. Unutmadan ifade etmeliyim ki “ Kamil odur ki koya dünyada bir eser; eseri olmayanın yerinde yeller eser.” TİKA’nın Balkan ülkelerinde ki ecdadımızın anıtsal eserlerinin bakım onarım ve günümüzde kullanılabilir hale getirilebilmesi hususunda ki çalışmaları her yerde dikkatleri çekiyor. Gelelim turistlik amaçlı seyahatimizde hangi ülkede nereleri görmeden, tatmadan, yaşamadan dönmemeliyiz?

Sırbistan Belgrad’a

Kale meydanı, askeri müze,  1750 yılında inşa edilmiş olan İstanbul Kapısından adımlayarak bütün Belgrad’a tepeden bakıp fotoğraflıya bilirsiniz. Skadarlija caddesinde akşamları gezebilirsiniz.  Kafelerinde oturabilir, Belgrad gece hayatını görebilirsiniz. Sırbistan halkının ve turistlerin en çok beğendiği tarih kokan şehri Novi-sad’ı mutlaka görmelisiniz. Yine 1699 yılında imzalanan Karlofça Antlaşmasının yapıldığı Karlofça Kasabasını, şenliklerini Novi-Sad’a giderken görmelisiniz. Para birimi Sırp Dinarı.

Saray Bosna

Camileri, hanları medreseleri, baş çarşı, koskoca Osmanlı mirasını bir arada görebilir, Latin köprüsünde birinci dünya savaşına neden olan olayın gerçekleştiği yere gidebilirsiniz. Serhadiye Caddesinde Batı ile Doğunun sınırını, tarihi hanlarda çaylarınızı, Boşnak kahvesini içip, Boşnak böreği ve köftesini tadabilir, akşamda Boşnak gecesine katılabilirsiniz. Osmanlı mimarisinin şaheserlerinden olan 1557 yılında inşa edilmiş Mostar Köprüsüne yürüyerek gezebilir, doğal güzellikleri keşfedebilir çarşılarında dolaşabilirsiniz. Yol üzerindeki Pocitel bir Osmanlı köyü ve Osmanlı mimari şaheseri kale ve yapıları görüp, taze meyvelerden tadabilir bir çay kahve molası verebilirsiniz. Para birimi K.M (Konvertible Mark).

Dünyanın en genç devletlerinden Karadağ’da

Kotor kalesini gezerek, Starigrad’da (eski şehir-kale) yürüyebilir, kafelerde oturabilirsiniz. Deniz kenarında bulunan Kotor’dan Balkanların ünlü tatil merkezlerinden yaz aylarında oldukça ilgi ve cazibe merkezi Budva’da deniz ürünleri restoranlarında bir yemek molası verdikten sonra bir tatil merkezi haline getirilen ve dünyaca ünlü yıldızlarında tatilini geçirdiği St.Stefan adasına karşı yol üzerinde bulunan mekanlarda bir kahve manzara molası vermelisiniz. Para birimi Euro

Arnavutluk

Arnavutluk’un en eski yerleşim yeri İşkodra’da Osmanlı’dan kalma camilerden yükselen ezan sesleri karşılayacak sizleri, Başkent Tiran’da Ethem Bey Camii, Saat Kulesi, İskender Bey Meydanı, Janna Nehri görülecek yerler arasında. Mutlaka Triliçe yemelisiniz.  Para birimi Arnavut Lek’i.

Makedonya

Ohrid en ünlü yazlık tatil şehri ve büyük ilgi var. Ohrid gölünde bir tekne turu yapabilir, yüzebilirsiniz. Bölgeye özgü olan Ohrid incisini sevdiklerinize hediye alabilirsiniz. Ohrid incisi, istiridye içerisinden çıkmaz. Sedef taşının üzerine Plaşica balığının pulları özel bir karışımla sıkıştırılıp tutkal haline getirilerek sürülmesinden elde edilir.  Ohrid’in geçeside gündüzü de ayrı güzel.  Resne Manastırı, Stnoum’da sandal turu yapabilirsiniz. Akşam Makedon gecesine katılabilirsiniz. Para birimi Makedonya Dinarı.

Tetova- Matka- Üsküp

Tetova ( Kalkandelen)’da Ala Camii, Bektaşi Harabati Baba Tekkesi. Üsküp’ giderken doğal güzelliğiyle Matka Kanyonunu gezmelisiniz. Üsküp’te Türk çarşısı, camiiler medreseler, hanlar, Taş köprü, yeni ve eski Üsküp gezilmeli. 

Kosova Piriştina ‘da

Murat Hüdavendigar Türbesi, Çarşı camii, Sultan Murat camii, Yaşar Paşa camii ve çarşı…  Şuşka biberi ve börek lezzetler arasında. Para birimi Euro. Bütün Balkanlar genelinde Oteller de saat 23.00 ‘a kadar yiyecek içecek servisi veriliyor. Hemen her ülkede krep ve dilim pizza yapan küçük yerler var. Dilim döndüğünce kısa kısa notlarla sizlere aktarmaya çalıştım. Uygun bir bütçe ile güvenilir bir şekilde Anı Tur’un Balkan Turu Programlarına katılabilirsiniz.