Batý Baharý'nda esen rüzgâr olmalýyýz

Fiili olarak 2010 senesinde baþlayan ve adýna “Arap Baharý” denilen Arap dünyasýnda hak arama ve yýllarca süren saltanatlara baþkaldýrma Batý tarafýndan heyecanla karþýlanmýþ ve kendi çýkarlarýna göre hareketi yönlendirmeye çalýþmýþlardý. Lâkin, eski ABD Dýþiþleri Bakaný Hillary Clinton görevini býrakýrken, “Arap Baharý”nýn kontrol edemediklerinden ve devrimlerin Ýslâmcýlar tarafýndan çalýndýðýndan yakýnmasý da gösteriyordu ki Batý’daki hesap Arap dünyasýnda tutmadý. Tutmayýnca da, Mýsýr’da olduðu üzere ‘demokratik darbe’ ile demokrasi yoluyla iktidara gelen Muhammed Mursi iktidardan indirildi. Bu tenâkuzu da demokrasi havarileri açýklasýn!..

“Arap Baharý” ile iktidara gelen Ýslâmi kesimin yetersizliði ve basiretsizliði baharý kýþa çevirdi. Sloganla, kuru kuru bir karþý oluþla bu iþlerin olamayacaðý da görüldü...

Buraya bir mim koyup sadede gelelim. Mevzumuz “Batý Baharý”. Baþta Ýspanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesi ve Donald J. Trump’un Baþkan seçilmesiyle ABD iyice aþikâr olan iç savaþ ve bölünmeyle karþý karþýya. Evlerinden Arap sokaklarýný seyredenler þimdilerde kendi sokaklarýnda “Baðýmsýzlýk” yanlýsý veyahut karþýtý slogan atýyorlar.

Gazetemizin yazarlarýndan Mustafa Kartoðlu dünkü “Batý bölünüyor Doðu birleþiyor” baþlýklý yazýsýnda Avrupa’daki mevcut tablo güzel resmetmiþ, yazýyý okumanýzý tavsiye ederim. Okumaya imkân bulamayacaklar için de yazýdan ilgili bölümü kýsaltarak iktibas ediyorum:

“1- Ýspanya: Katalonya, Ýspanya GSYH'sýnýn yaklaþýk yüzde 20'sini üretiyor. Baðýmsýzlýk talebinin nedeni de bu. Bask bölgesi (...), baðýmsýzlýk talebi milliyetçiliðe dayalý.

2- Belçika: Flamanya bölgesinde baðýmsýzlýk talebi ekonomik.

3- Ýtalya: Kuzey Ýtalya/Padanya bölgesi (...), 1990'larda ‘güneyi beslemekten býktýk’ diyerek baðýmsýzlýk isteyen ruh halen canlý.

Güney Tirol, (...) zengin bir baþka bölge ve Ýtalya’nýn borcuna ortak olmak istemiyor.

Sardunya ve Sicilya, görece yoksul ancak etnik ve sosyal nedenlerle baðýmsýzlýk taleplerinin yüksek sesle dile getiriliyor.

4- Fransa: Korsika adasýnda ayrýlýkçý hareketler hep oldu. Halen baðýmsýzlýk isteyen Ulusal Özgürlük Cephesi (FLNC) aktif.

Bretonya ve Alsace (Alsas) bölgelerinde þiddete yönelen örgütler olmasa da, baðýmsýzlýk yanlýlarý güçlü.

5- Almanya: Bavyera eyaletinin resmi adý ‘Freistaat Bayern’ yani ‘özgür devlet’. Her üç kiþiden biri Almanya'dan ayrýlmak istiyor.

6- Ýngiltere: Ýskoçya 300 yýldýr Birleþik Krallýk'ýn parçasý, ancak kendi parlamentosu olmasýný yeterli bulmuyor.

Galler, 3 milyon nüfusuyla Büyük Britanya'nýn en yoksul bölgesi. Ancak, Ýskoçya’yý takip ediyorlar.

Londra! Þaka gibi ama deðil… 8.7 milyon nüfusu ile Londra, ülke gelirinin yüzde 22'sini saðlýyor. Ekonomisi de, Avrupa'nýn en büyük yedinci ekonomisi olan Ýsveç’le ayný. London School of Economics'ten Prof. Tony Travers, “Ýmkansýz deðil, uzun vadede böyle bir talep oluþabilir” görüþünde.

7- Ýrlanda: Kuzey Ýrlanda’da Katolikler Ýrlanda ile bütünleþmeyi, Protestanlar Birleþik Krallýk’a baðlý kalmayý istiyor.

8- Danimarka: Grönland, Faroe Adalarý da baðýmsýzlýk istiyor.

Bu 8 ülkeye bazý Doðu Avrupa ve Balkan ülkelerini de eklemek mümkün.”

Bu tabloya bir de Amerika’daki iktidar kavgasýný ve darbe söylentilerini de eklersek Batý’ya bahar hýzlý geliyor! Batý’daki baharýn etkilerini televizyondan seyretmekten öte bizlerin de yapmasý gerekenler olduðunu düþünüyorum. Ýþe de, Abdülhamid Han Hazretleri’nin siyasetini öðrenmekle, anlamakla baþlamak gerektiðini acizane tavsiye ederim!..