Fort de Bregançon… Fransa’nýn güneyinde cumhurbaþkanlarýnýn yazlýk ikametgah olarak kullandýklarý bölge. Almanya’nýn eski Baþbakaný Helmut Kohl’ü yazlýk cumhurbaþkanlýðý rezidansýnda aðýrlayan Fransa’nýn eski liderlerinden François Mitterand’dan bu yana pek resmi görüþmelere evsahipliði yapmamýþtý.
Ancak Avrupa Birliði bünyesinde yavaþ yavaþ belirmeye baþlayan bir tsunami tehlikesi Ýtalya’da tatilde bulunan Ýngiltere Baþbakaný Theressa May ile Fransa Cumhurbaþkaný Emmanuel Macron’u Fort de Bregançon’da buluþturdu.
Ýnformel bir ortamda gerçekleþecek olan Ýngiltere-Fransa zirvesi, Ýngiltere’nin son dönemde aðýrlýk verdiði bir diplomatik atak çerçevesinde gerçekleþti. Brexit takvimi hýzlý bir þekilde ilerliyor, geri sayma sürüyor ve ortada koca bir uzlaþmazlýk dýþýnda bir þey bulunmuyor. Ýngiltere destek arayýþýnda… Zira 13 Aðustos’ta Brexit müzakerelerinin yeni halkasý gerçekleþecek. Malum Avusturya dönem baþkanlýðýnda AB.
20 Eylül’de Avusturya dönem baþkanlýðýnýn Salzburg’da düzenleyeceði liderler zirvesi var. Ve uzlaþma olup olmadýðýna bakýlmaksýzýn 2019 yýlýnýn 29 Mart’ý 30’a baðlayan gecesi Ýngiltere AB’den ayrýlmýþ olacak. Yani Brexit gerçekleþecek.
Ýþte bu nedenle panik durumdaki Ýngiltere, yoðun bir diplomatik atakta. Bakanlar farklý AB ülkelerinde temaslarda bulunuyor.
Ýngiltere Baþbakaný Theressa May de bu nedenle Ýtalya’daki tatilini yarýda keserek Fransa’nýn yazlýk sarayýna geldi.
AB adýna görüþmeleri sürdüren isim eski bir Fransýz politikacý, Michel Barnier.
Elysee Sarayý, bu görüþmeye iliþkin olarak herhangi bir açýklama yapmadý ve altýný çizerek Barnier’nin misyonunu etkileyecek bir adým atýlmayacaðýný vurguladý off-the-record bilgilendirmelerinde.
Uzlaþýlamayan noktalar nedeniyle Ýngiltere ve AB arasýndaki Brexit çatlaðý büyüyor. Öyle bir çatlak ki, ayný zamanda birliði etkileyecek bir tsunamiye bile yol açabilir.
Bir de geçtiðimiz AB liderler zirvesini kilitleyen göç krizini ekleyelim.
Ýki önemli konuda týkanýp kalmýþ bir AB ve bu konularda çözümsüzlüðü bilinen bir Avusturya dönem baþkanlýðý.
Türkiye önümüzdeki dönemde AB kurumlarý ya da üye devletler ile gerçekleþecek olan bütün temaslarýnda, karþýsýnda sarsýlmakta olan bir birlik ve üyelerini bulacak.
Paradoksal bir þekilde, AB’nin hem göç krizi hem de Brexit kördüðümünden çýkmasýnýn anahtarý da Türkiye.
Ýngiltere’nin ayrýlmasýyla sendeleyecek olan Brüksel, Türkiye’nin omzundan tutarak ayakta duracak.
Göç krizinde de yine ayný þekilde Türkiye omuz verecek AB’ye.
Farkýndalar ve farkýnda olmaya devam edecekler.