Batı cephesinde derinleşen Brexit çatlağı ve Türkiye

Fort de Bregançon… Fransa’nın güneyinde cumhurbaşkanlarının yazlık ikametgah olarak kullandıkları bölge. Almanya’nın eski Başbakanı Helmut Kohl’ü yazlık cumhurbaşkanlığı rezidansında ağırlayan Fransa’nın eski liderlerinden François Mitterand’dan bu yana pek resmi görüşmelere evsahipliği yapmamıştı. 

Ancak Avrupa Birliği bünyesinde yavaş yavaş belirmeye başlayan bir tsunami tehlikesi İtalya’da tatilde bulunan İngiltere Başbakanı Theressa May ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u Fort de Bregançon’da buluşturdu. 

İnformel bir ortamda gerçekleşecek olan İngiltere-Fransa zirvesi, İngiltere’nin son dönemde ağırlık verdiği bir diplomatik atak çerçevesinde gerçekleşti. Brexit takvimi hızlı bir şekilde ilerliyor, geri sayma sürüyor ve ortada koca bir uzlaşmazlık dışında bir şey bulunmuyor. İngiltere destek arayışında… Zira 13 Ağustos’ta Brexit müzakerelerinin yeni halkası gerçekleşecek. Malum Avusturya dönem başkanlığında AB. 

20 Eylül’de Avusturya dönem başkanlığının Salzburg’da düzenleyeceği liderler zirvesi var. Ve uzlaşma olup olmadığına bakılmaksızın 2019 yılının 29 Mart’ı 30’a bağlayan gecesi İngiltere AB’den ayrılmış olacak. Yani Brexit gerçekleşecek.  

İşte bu nedenle panik durumdaki İngiltere, yoğun bir diplomatik atakta. Bakanlar farklı AB ülkelerinde temaslarda bulunuyor. 

İngiltere Başbakanı Theressa May de bu nedenle İtalya’daki tatilini yarıda keserek Fransa’nın yazlık sarayına geldi.  

AB adına görüşmeleri sürdüren isim eski bir Fransız politikacı, Michel Barnier.   

Elysee Sarayı, bu görüşmeye ilişkin olarak herhangi bir açıklama yapmadı ve altını çizerek Barnier’nin misyonunu etkileyecek bir adım atılmayacağını vurguladı off-the-record bilgilendirmelerinde. 

Uzlaşılamayan noktalar nedeniyle İngiltere ve AB arasındaki Brexit çatlağı büyüyor. Öyle bir çatlak ki, aynı zamanda birliği etkileyecek bir tsunamiye bile yol açabilir. 

Bir de geçtiğimiz AB liderler zirvesini kilitleyen göç krizini ekleyelim. 

İki önemli konuda tıkanıp kalmış bir AB ve bu konularda çözümsüzlüğü bilinen bir Avusturya dönem başkanlığı. 

Türkiye önümüzdeki dönemde AB kurumları ya da üye devletler ile gerçekleşecek olan bütün temaslarında, karşısında sarsılmakta olan bir birlik ve üyelerini bulacak. 

Paradoksal bir şekilde, AB’nin hem göç krizi hem de Brexit kördüğümünden çıkmasının anahtarı da Türkiye. 

İngiltere’nin ayrılmasıyla sendeleyecek olan Brüksel, Türkiye’nin omzundan tutarak ayakta duracak. 

Göç krizinde de yine aynı şekilde Türkiye omuz verecek AB’ye. 

Farkındalar ve farkında olmaya devam edecekler.