Putin, Donbas bölgesiyle sýnýrlý bir müdahale ile yetinmedi. Putin'in tarihi konuþmasý Ukrayna'yý yok sayan ifadeler içeriyordu. Ertesi gün ise beklentinin ötesinde bir saldýrý baþlattý. Ukrayna'nýn birçok þehrinde stratejik noktalarý bombalamaya baþladý.
Kiev'e yönelerek seçilmiþ iktidarý devirme arzusu ise dünyanýn meseleye bakýþýný deðiþtirdi. Putin'in ön görülemeyen bu tutumu Batý Ýttifakýndaki daðýnýk durumu tersine çevirdi. Son bir yýldýr AB liderlerini Rusya'ya karþý ortak tepki alanýna çekemeyen ABD-Ýngiltere ittifaký Kiev'e saldýran Rusya sayesinde ittifaký toparladý.
Ýngiltere, Rusya'ya karþý keskin bir tavýr koydu ve Ukrayna'nýn güvenliði için aylar öncesinden net ifadelerle tepki verdi. Almanya'nýn Rusya'ya karþý tepkisiz tutumunun ardýnda enerji meselesi vardý. Kuzey Akým2 hattýnýn baþýndaki eski Þansölye Schröder ve Doðu Almanyalý Merkel'in Moskova ile iliþkileri Ýngiltere ve ABD'de baþka sorularý akla getirdi.
ABD ve Ýngiltere için en tehlikeli birliktelik Almanya-Rusya ittifakýydý. 2. Dünya savaþýna giderken Alman-Rus saldýrmazlýk paktý imzalanmýþ ve birlikte Polonya'yý iþgal ederek Avrupa'nýn paylaþýmý planýna adým atmýþlardý. Ribbentrop-Molotov iþbirliði Avrupa'yý cehenneme sürüklemiþti. Merkel ve Putin'in baþ baþa iken hem Almanca hem de Rusça konuþabilmeleri en çok Londra'yý þüphelendiriyordu.
Putin, NATO içerisinde bir çatlak yaratmak için çok emek verdi ancak Ukrayna sýnýrlarýna girdikten sonra Almanya'dan çýkan sesler birden deðiþti. Berlin, 5000 miðfer yollayacaðýný söylediðinde alay konusu olmuþtu. Oysa bugün en sert çýkýþlar yeni Alman Þansölyesinden geliyor: Hava sahasýnýn kapatýlmasý, swift sisteminden çýkarýlmasý, 1000 tanksavar, 500 stinger füzesi vs.
Hibrit savaþ çaðýndayýz. Ukrayna-Rusya arasýnda konvansiyonel savaþ baþladý. Ancak ABD-Rusya arasýnda hibrit savaþ çok uzun zamandýr sürüyor. Siber alanda, uzayda, finansta, medyada ve bilgi savaþlarýnda çoktandýr mücadele sürüyordu. Ukrayna'yý iþgal eden Putin teritoryal bir savunma ile karþýlaþtý. Ýþgale hazýrlanan Ukrayna halký beklemediði bir direnç gösterdi.
Putin Ukrayna'dan çekilmez ve masada sert gücüyle hareket ederse yaptýrýmlar baþýný aðrýtacaktýr. Rus merkez bankasý swift sisteminden çýkartýlarak Rus elitlerinin konforlu alaný yok edilecek. Rus oligarklarýnýn Putin'e karþý gücü/etkisi var mý þimdilik merak konusu. Eðer Batý Ýttifaký Putin'i ekonomik kuþatma ile durduramazsa çatýþma baþka alanlara da sýçrayacak demektir.
Birleþmiþ Milletler gündemine gelen bazý ifadeler Rusya'nýn baþýný aðrýtacak görünüyor. Sivillere karþý iþlenecek suçlarýn yanýsýra soykýrýmla suçlanacak olmasý Rusya sokaklarýnda etkisini gösterebilir. BM Güvenlik Konseyi'nin iþlevsizliði ayrý bir sorun ancak Rus diplomatlarýnýn bu tepkilere verebileceði direnç Rusya'dan gelecek baþka seslerle deðiþiklik gösterebilir.
Batý Ýttifaký potansiyel tehdit ilan ettiði Çin'i çevrelemek için öncelikle Rusya'yý meþgul edecek bir planýn en kritik noktasýnda. Putin, geri dönülmez bir bataklýða mý saplandý yoksa vereceði tavizlerle geri adým atacak mý? Önümüzdeki saatler dünyanýn kaderini belirleyecek.
Türkiye bu tabloda Ukrayna'nýn toprak bütünlüðü konusunda net bir duruþ sergiledi. Montrö þeffaf bir þekilde uygulanacak. Ankara-Bakü birlikteliði ise müzakere sürecine olumlu katký veriyor.
Hibrit savaþa karþý Ankara yýllar önce kurumlarýyla hazýrlýklarýný yaptý. Devlet içindeki virüsler ve aparatlar tasfiye edildi. 20 yýldýr hibrit savaþ, savunma sistemleri, teknolojik savaþ, siber savunma gibi alanlarda kurumlarýmýz, þirketlerimiz büyük mesafe katetti. Þimdi Ukrayna'nýn yaþadýklarýndan ders çýkarmak ve bu coðrafyada huzur içinde yaþamak için yapýlan çalýþmalarý desteklemek gerekiyor.