Batý nasýl yaptýysa biz de öyle yapacaðýz!

Terör ve terörizmle mücadele 20. yüzyýlda devletlerin en önemli sorunlarýndan biriydi. 21. yüzyýlda da benzer sorun devam ediyor.  Korku yayan, devletlerin varlýðýný tehdit eden, insanlarýn can ve mal güvenliði yaþadýðý bir sistemi kimse istemez. Bu yüzden de gerekli tedbirleri alýr. 

11 Eylül sonrasý ABD için esas tehdit El-Kaide’ydi. 21 Ekim 2001’de çýkarýlan Vatanseverlik Yasasý’yla Amerikan devleti gerekli tedbirleri almaya çalýþtý. Bunlardan biri de mal ve hesaplarýna el koymaktý. Yakýn tarihte ABD bunun birçok örneðini bize gösterdi. Çünkü hiçbir terör örgütünün malvarlýðý olmayacaðý gibi, bunlarýn propagandasý da yapýlamazdý. 

Afganistan ve Irak iþgalleri baþladýktan sonra Amerikan devleti El-Kaide’yle irtibatlý birçok þirketin ve iþadamýnýn malýna el koydu. Onlardan bazýlarý þöyle:

ABD Hazine Bakanlýðý 2004’de terör örgütü El Kaide’ye destek verdiklerinden þüphelenilen iki Suudi’nin mal varlýklarýnýn donduruldu. Bakanlýk bildirisinde, bu kiþilerden, Riyad yönetiminin muhalifi olarak bilinen Saad el Fakih’in Londra’da oturduðu ve Suudi Arabistan’da Ýslami Reform Hareketi adlý örgütün lideri olduðu, Fakih’in Riyad yönetimini barýþçý yollardan devirmeyi amaçladýðý söylendi.

Suudi Arabistan’da Ýslami Yardým Vakfý adlý örgütün lideri olan Adil Batterce adlý diðer Suudi’nin ise “Dünyada terörizmin en önemli mali destekçilerinden biri olduðu ve El Kaide’nin terör eylemlerini finanse etmek için kiþisel servetini kullandýðý” kaydedildi.

5 Aralýk 2007’de ABD, El Kaide’nin Cezayir kanadýnýn lideri olduðu belirtilen Abdülmalik Drukdel adlý bir þahsa yönelik mali yaptýrýmlarý yürürlüðe koydu. Drukdel’in eski adý Salafist Vaaz ve Savaþ örgütü olan “Ýslami Maðrip El Kaide” adlý grubun emiri (lideri) olduðu belirtildi. Örgüt, Eylül ayýnda toplam 57 kiþinin öldüðü iki intihar saldýrýsýnýn sorumluluðunu üstlenmiþti. ABD Hazine Bakanlýðý’nýn aldýðý bu kararýn sonucu olarak, Drukdel’in ABD topraklarýna bulunan her türlü varlýðý donduruldu. Bu kararla Amerikan vatandaþlarý ve þirketlerin Drukdel ile iþ yapmasý yasaklandý.

ABD 2010’da El Kaide þebekesinin mali operasyonlarýnýn baþýndakilerden biri suçlamasýyla, Usame Bin Ladin’in damadý Muhammed Abdullah Hasan Ebul Hair’in mal varlýðýný dondurdu. Hazine Bakanlýðý, yazýlý bir açýklamada bulunarak, ayrýca Amerikan vatandaþlarýnýn 35 yaþýndaki Suudi Arabistan vatandaþý Ebul Hair ile irtibata geçmesini de yasakladý. Amerikan yönetimi Amerikan çýkarlarýna yönelik belli bir terör saldýrýsý amacýyla yüz binlerce dolarý transfer etmekle suçlanan bu kiþinin, Suudi Arabistan tarafýndan 2009’da yayýmlanan 85 kiþilik arananlar listesinde yer aldýðýný da belirtildi. 90’lý yýllarýn ortasýndan beri El Kaide üyesi olan Ebul Hair’in ayný zamanda Bin Ladin’e korumalar temin ediyordu.

2011’de El Kaide’nin üst düzey üyeleri olduðunu bildirdiði 3 kiþiye yaptýrým uygulamaya baþladý.  ABD Hazine Bakanlýðý, Pakistan’da bulunan Ebu Yahya El Libi, Abdurrahman Uld Muhammed El Hüseyin Uld Muhammed Salim ve Mustafa Hacý Muhammed Han’ýn ABD’deki malvarlýklarýnýn dondurdu.

Bakanlýðýn o zamanki Mali ve Terör Ýstihbarat Müsteþarý David S. Cohen, yaptýrýmlarýn “El Kaide’nin kalan yönetimine ve Pakistan’daki operasyonlarýna darbe” olduðunu belirtti. El Libi’nin El Kaide komutaný, Salim’in örgütün üst düzey lideri ve Han’ýn da yöneticisi ve kuryesi olduðu kaydedildi.

Bu tür malvarlýðýna el koymanýn daha çok örneði var.  Ayný þekilde de El-Kaide’yle baðlantýlý olduðu düþünülen gazete ve dergilere de el konuldu. Çünkü milli güvenlik söz konusu olduðunda akan sular durur.

Bizde olmasý gereken de budur. 6415 sayýlý kanun terör örgütlerinin malvarlýklarýna el koyma ve onlarý dondurma hakkýný sonuna kadar veriyor. Ankara Cumhuriyet Baþsavcýlýðý örgütün adýný FETÖ koydu. FETÖ de bizim milli güvenliðimizi tehdit ediyor. Terör ve terörizmle mücadelede finans ve medya ayaðý çok önemli. Para akýþýný kestiðiniz anda örgüt neye uðradýðýný þaþýracaktýr.