‘Batý, Suriye devrimine karþý’

Suriyeli Müslüman alimlerin geçiþ süreciyle ilgili yaklaþýmlarýný ortaya koymalarý amacýyla Ýstanbul’da düzenlenen “Ýslam ve Suriye’de Adil Geçiþ” konferansýna katýlan Nablusi, Suriye’deki süreci deðerlendirdi.

Suriye’deki olaylarýn 21’inci yüzyýlda türünün ilk örneði olduðunu dile getiren Nablusi, “Esed yönetiminin sýnýr tanýmayan uygulamalarýna ve tüm olumsuzluklara raðmen Suriye’deki halk devrimi baþarýya ulaþýrsa, yakýn tarihin en büyük deðiþim dalgasý olacaktýr” diye konuþtu.

Nablusi, batýlý devletlerin Suriye’deki devrime karþý olduðunu savunarak, “Batýlý odaklar, Suriye devriminin zafere ulaþmasýný geciktirmek amacýyla sahte direniþ gruplarý üretiyor. Batýlýlarýn planlarý, Suriye devriminin zafere ulaþmasýný engelleme yönünde. Bu planlar, görünürde devrimle birlikte ancak gerçekte Suriye yönetimine hizmet ediyor” görüþünü dile getirdi.

Alimlerin görevinin, “mazlumun yanýnda yer almak ve yol göstericilik” olduðuna dikkati çeken Nablusi, Müslüman alimlerin Suriye krizinde tarafsýz kalamayacaklarýný savundu.

Suriye’de Sünni-Nusayri çatýþmasý yaþandýðýna iliþkin iddialarý reddeden Nablusi, gelecekte azýnlýklarýn haklarýnýn korunmasý konusunda her hangi bir korkunun yaþanmadýðýný ve Ýslam dininin, masumlarýn cezalandýrýlmasý yönünde fetvalara müsamaha etmeyeceðini belirterek, “Ýslam medeniyeti sadece Müslümanlarýn deðil, gayrimüslimlerin de kendilerini geliþtirebildikleri bir güven þemsiyesi oluþturmuþtur. Ýslami hayat tarzýný seçmeyenler de Ýslami toplumda özgür bireyler olarak yaþayacaklar” ifadelerini kullandý.

1938’de Þam’da dünyaya gelen Muhammed Ratib Nablusi, ilim ve düþünce alanýndaki eserleri ve uluslararasý konferanslarda yaptýðý konuþmalarla tanýnýyor. Ýslam dünyasýnda “Rüya Tabirleri” kitabýyla tanýnan Abdülgani Nablusi’nin torunu olan Ratib Nablusi, dedesi adýna inþa edilen Nablusi Camisi imam hatipliðinin yaný sýra Þam Feth’ul Ýslam Üniversitesi’nde görev yaptý. Suriye’deki olaylarýn baþlamasýndan bir yýl sonra can güvenliði sebebiyle ülke dýþýna çýkmak zorunda kalan Nablusi, Kur’an Mucizelerini Araþtýrma Heyeti Baþkanlýðýný da yürütüyor.

Kaynak: AA