Batý’nýn bilinçaltýnda Müslümanlar

Evrimci ve ateist biyolog Richard Dawkins’in bir tweet’i tüm Müslümanlarý rahatsýz etmeye yetti. Dawkins, paylaþtýðý mesajýnda “dünyadaki tüm Müslümanlar, Cambridge Trinity Koleji’nin sahip olduðu Nobel ödülü kadar Nobel’e bile sahip deðiller. Gerçi Orta Çað’da büyük iþler yaptýlar ama” diyordu...

Dawkins, bu sözleriyle Müslümanlara “bilimde o kadar gerisiniz ki hepinizi toplasak Cambridge’de bir kolej kadar bile etmezsiniz” demek istiyordu...

Türkiye’de bile bu twitter mesajýndan hareketle birçok köþe yazýsý yazýldý, konu çeþitli mecralarda tartýþýldý. Bunun bir nedeni Dawkins’in saygýsýz, hatta ýrkçý-dinci tavrýysa, bir diðer nedeni de verdiði verilerin kýsmen doðru olmasýdýr. Gerçekten Ýslâm dünyasý bilimsel yayýnlar ve ödüller alanýnda çok gerilerdedir ve Müslüman aydýnlar bu acý gerçeði çoðu kez duymak dahi istemezler.

Hýristiyancý bir ateist

Dawkins’e dönecek olursak, bu þahýs her ne kadar ateist olsa da kendi Hýristiyan(cý) dünyasýnýn dýþýna çýkamýyor, Hýristiyan mercekleriyle Ýslâm dünyasýna bakýyor. Nitekim ünlü tarihçi Fernand BraudelMedeniyetler Tarihi (A History of Civilizations) adlý eserinde bu durumu þöyle açýklar:

“Bir Avrupalý, ateist bile olsa, derin bir þekilde Hýristiyan gelenek içinden kök alan bir etniðin ve mentalitenin kölesidir.”

Braudel’in dediði gibi Dawkins de diðer Avrupalý bilim insanlarý gibi, bilerek ya da bilmeyerek Hýristiyancý bir düþüncenin etkisinde hareket ediyor. Örneðin Hindularýn veya Budistlerin kaç Nobel aldýðýyla deðil de, bilinç altýnda kadim düþman saydýðý Müslümanlarýn kaç Nobel aldýðýyla ilgileniyor. Müslümanlýðýn bir ýrk olmadýðýný, bir din olduðunu ve pekala Trinity Koleji’nin bir öðretim elemanýnýn da Müslüman olabileceðini aklýna getirmiyor.

Dawkins, sonraki mesajlarýnda Yahudilerin ve ateistlerin Nobel sayýsýnýn da Müslümanlarýnkini geçeceðini söylüyor. Dawkins’in bu bakýþý sadece Hýristiyancý deðil, ayný zamanda Avrupa-merkezci (Euro-centric) saplantýlara da iþaret ediyor.

Kenya neden geri?

Eðer meseleye dinin etkisi yönüyle bakacak isek bu durumda Afrikalý Hýristiyanlarýn neden geri kaldýklarýný da tartýþmamýz gerekir. Yani Kenya, Etiyopya ve Kongo gibi ülkelerin halklarý da ezici çoðunlukla Hýristiyan olmalarýna raðmen bilimde neden ileri deðillerdir? Ayný þekilde nüfusunun çoðunluðu Hýristiyan olan Yunanistan ve Bulgaristan gibi ülkelerin bilimde Türkiye’den daha iyi olduklarý söylenebilir mi?

Meseleye sadece din açýsýndan bakmak doðru deðil. Geliþme üzerinde dinin mutlaka etkisi vardýr, ancak bu etki Dawkins’in çocuksu genellemesi gibi yaklaþýmlar ile asla açýklanamaz.

Tedavi edilemiyorsa?

Diðer taraftan Dawkins’in açýklamalarýný bir bilim adamýnýn önemsiz saçmalamalarý olarak görüp hafife de alamazsýnýz. Dawkins sözleriyle Batý dünyasýnýn bilinç altýný dýþa vuruyor.

Bu anlayýþa göre Ýslâm dünyasýnýn nispi geri kalmýþlýðýnýn nedeni Kuran-ý Kerim ve diðer dini kaynaklardýr. Hatta birçok Batýlý aydýn ve karar alýcýya göre Müslümanlar arasýndaki aþýrýlýðýn ve terörün de kaynaðýnda Ýslâm öðretileri vardýr.

Bunun doðal sonucu ise Müslümanlarýn Müslüman kaldýklarý sürece “tedavi edilemeyecekleri” ve diðer dinden insanlar ile uyum içinde yaþayamayacaklarýdýr. Bu durumda onlara göre medeni Batý dünyasýný korumak için geriye bir tek seçenek kalmaktadýr, o da...