"Her þerde bir hayýr vardýr" derler büyüklerimiz, baþýmýza gelen kötü bir hadiseden dolayý darlandýðýmýzý, ümitsizliðe kapýlma eðilimi gösterdiðimizi, hatta büsbütün ümitsizliðe kapýldýðýmýzý gördükleri durumlarda. Tabi, nesiller boyu süren bir tecrübenin sonucu olarak belirginleþmiþ bu söz. Kim bilir, kaç nesil, kaç felaket yaþamýþ da sonunda ne tür güzelliklerle, iyiliklerle karþýlaþmýþlar ki böyle bir sözü gelecek kuþaklara armaðan etmiþler.
Yedinci ayýna girdi Ýsrail'in Gazze'ye yönelik saldýrýsý, dur durak bilmeyen katliamlarý. Katlettiði insan sayýsý kýrk binlere gelip dayandý. Çoluk çocuk, yaþlý, kadýn, genç... Ne bulsa öldürüyor, ekin biçer gibi. Savaþ ahlaký, kural, kaide tanýmýyor. Buna karþýlýk dünyanýn sessizliði, tepkisizliði, özellikle hükümetler düzeyinde Ýsrail'i arkalayan tutumu insaný kahredecek türden. Hele Ýslam aleminin, Arap dünyasýnýn akýllara durgunluk veren suskunluðu þok edici. Ýnsanýn ne diyeceðini bilemediði türden bir þuursuzluk hali. Baþýna sert bir darbe almýþ insanýn bilinç kaybýna uðramasýndan farksýzdýr Ýslam ve Arap aleminin bu tutumu. Ýslam aleminin, Arap dünyasýnýn bu olay karþýsýnda bitkisel hayata girmiþ gibi bir hali var adeta. O yüzden her þeyden, herkesten ümidi kesmek, derin bir karamsarlýða gömülmek iþten bile deðil. Tepki beklediðin, elini uzatacaðýný düþündüðün, yardým için her yolu deneceðini tahmin ettiðin bir kesimin bu tutumu, yaþanan felaketi, çoluk çocuðun hunharca katledilmesini, insanlarýn evlerinin tuzla buz edilip derbeder edilmelerini beþe, ona...bine katlýyor. Yani ne yönden bakarsan bak, bir kötülük, bir felaket, bir þer bütün ufuklarý karatmýþ.
Bütün ufku karartan bu koyu þerrin perdesini yýrtan bir umut ýþýðý gibi, bu günlerde büyüklerimizi haklý çýkaracak bir hayýr belirdi. Evet, Ýsrail'in saldýrýlarý hala devam ediyor. Evet, çocuklar hala öldürülüyor. Ýnsanlar hala bir oradan bir oraya, hayatta kalmak için koþuþuyorlar. Kýsacasý Ýsrail'in temsil ettiði ve baþta ABD olmak üzere Avrupa'nýn, Asya'nýn belli baþlý hükümetlerinin arkasýnda durduklarý, en azýndan durdurmak için kýllarýný kýpýrdatmadýklarý þer bütün çirkefliðiyle hala Filistinlileri kovalýyor. Ama baþta ABD ve Avrupa'da olmak üzere dünyanýn birçok ülkesinde halklar tutuklanmayý, ters kelepçe takýlarak gözaltýna alýnmayý, polisler tarafýndan coplanmayý göze alarak ayaða kalkmýþ durumdalar. Þerrin karanlýðýnda bir ýþýk belirmiþ gibi.
Özellikle Ýsrail'in en büyük destekçisi olan ve Ýsrail aleyhine konuþulmasýný, tepki gösterilmesini dahi yasaklayan, buna raðmen tepki gösteren biri olursa iþini elinden alan ABD ve Fransa'da üniversitelerde günlerdir süren protestolar insanlýðýn geleceði adýna son derece önemli geliþmelerdir.
Hükümetlerin adeta Ýsrail tarafýndan sömürgeleþtirilmiþler gibi ölümüne katliamlarý savunmalarýna raðmen, Üniversitelerin, akademiyanýn bu çýkýþý, vicdanýn evrensel uyanýþýnýn bir iþaretidir.
Mesela ABD'de Üniversite hocalarý, ters kelepçe takýlarak gözaltýna alýnmayý göze alarak, Ýsrail'i protesto eden öðrencilerinin eylemlerine katýlýp destek veriyorlar. Bunlardan birinin sözleri, Batý medeniyetinin bitiþinin ilaný niteliðindedir. Bildiðiniz gibi Batý medeniyeti, dünyaya felsefeyi, düþünmeyi armaðan etmesiyle övünüp durmaktadýr. Fakat ABD'nin bir üniversitesinin Felsefe bölümü baþkaný haným bir profesör ters kelepçe takýlarak gözaltýna alýndý. Profesör, polisler arasýnda götürülürken "Ben Felsefe bölümü baþkanýyým, bölüme haber verir misiniz?" diyordu. Þunu demek istiyor gibiydi: ABD'de düþünceye, felsefeye, vicdana, insanlýða, umuda ters kelepçe takýldýðýný bütün dünyaya duyurun da Batý medeniyetinin bitiþini görsünler.
Bu sesin batýdan yükselmiþ olmasý, zifiri karanlýðýn ýþýk tarafýndan daðýtýlmasý kadar etkilidir. Evet, her þerde bir hayýr vardýr. Büyüklerimiz haklýdýr.