Batı’nın post-modern Afrika sömürgeciliğime karşı Türk vicdanı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta içinde Uganda, Kenya ve Somali’ye gerçekleştirdiği seyahat, Türkiye’nin Afrika açılımının son halkası oldu. Cumhurbaşkanı’nın daha önce Nijerya, Gana, Gine ve Fildişi sahillerine gerçekleştirdiği seyahate de katılma imkanım olmuştu. Birkaç ay içinde önce Batı Afrika, ardından kara kıtanın Doğu yakası... Yüzyıllarca süren kölelik boyunduruğunun ardından şimdi de post-modern kölelik uygulamalarına maruz bırakılan Afrika kıtası, kendisine farklı bir çerçevede yaklaşan Türkiye ile kendi potansiyelinin farkına varma imkanı buluyor. Dünyanın hangi köşesinde ve kimde olursa olsun, yaraya, mağduriyete ve acıya ilaç olma, merhem sürme adına hareket eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan bir ilke de imza atıyorlar... Yürekten gelen sese kulak veriyor ve insani-vicdani bir çerçevede Afrika insanının unuttuğu potansiyelini yeniden keşfetmesine yardımcı oluyorlar. Bu topraklardan ne alabilirim?” değil, “Bu topraklara ne katabilirim ve nasıl bir ortaklık kurabilirim?” sorularına yanıt aranıyor... Bu toprakların insanlarını pazarlarda satan, hayvanat bahçelerinde sergileyen Batılıya karşın, Afrika insanının kendi gücünü keşfetmesi için çabalayan bir yaklaşım söz konusu... Yüzyıllar önce kaldırmayı taahhüt ettikleri kölelik adımlarını farklı formatlarda sürdüren Batılı, Erdoğan’ın bu çıkarmasını elbette huzursuz bir şekilde izliyor, bu detayı da es geçmeyelim. 

Seyahatin Uganda ve Kenya kısmına çok sayıda işadamı da katıldı. Bu ülkelerle yapılacak işbirliği ve yatırım olanakları için zemin yoklamaları yapıldı. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de Afrika gezisinde önemli anlaşmalara imza attılar. Somali’de birkaç gün önce Şebab örgütünün bombalı saldırında 20’ye yakın kişi hayatını kaybetmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Afrika gezisi, Şebab örgütü ve maşası olduğu güçlerin hedefindeydi... Buna rağmen Somali programı iptal edilmedi. Çok yoğun güvenlik önlemleri alındı. Özel harekat ekiplerinin aldığı tedbirler ve Somali ekiplerinin de önlemleriyle gezi sorunsuz sonuçlandı. Yolboyu Afrika’nın kara bahtına inat rengarenk giysileriyle ellerinde Türk bayrakları ve Erdoğan posterleriyle sevgi gösterisinde bulunan Somalili kadınların coşkusu her şeyi anlatıyordu.

Afrika açılımı yeni halkalarla devam edecek... Kara kıta yeni tanıştığı bir yürek diplomasisiyle kendini keşfedecek.

Kızılay Genel Başkan’ı Kerem Kınık, TİKA Başkan’ı Serdar Çam ve ekipleri gezinin başarısında önemli paya sahipler.

Türkiye’nin yeni inşa edilen Somali Büyükelçiliği ve planlanan yeni projeler, dünyanın bu coğrafyasında ezber bozan izler...

Bu notları da düşmeden geçmeyelim...

Hakan Fidan asparagası

Somali’de kablosuz internet ve 3G çalışmıyor doğal olarak... Cuma günü Kenya’dan Somali’ye ulaşıp, yakın vakitte tamamlanan muhteşem Türkiye Büyükelçiliği’nde internete kavuşunca sosyal medyada “trending topic” olan “Hakan Fidan” maddesini gördük. MİT Müsteşarı Fidan, seyahate katılıyor, heyetlerarası görüşmelere iştirak ediyor... Cumhurbaşkanı’nın heyetinde... Ancak ortaya atılan bir iddia gündemin üst sırasına yerleşiyor... İddiaya göre Hakan Fidan görevden alınmış... Ve kaynağı da paralel yapı... Bir kare fotoğraf bu balonu patlatmaya yeterli oldu,.. Seyahatte cumhurbaşkanına eşlik eden gazeteciler, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve MİT Müsteşarı’nın gülümseyerek poz verdiği kare, tartışmayı soğutmaya yetti de arttı bile... Okyanus ötesi asparagas, bir damlalık suda boğuldu gitti.