Batýnýn son hamlesi Türkiye’yi iþgal olabilir mi?

Aðzýmdan yel alsýn, deðil mi; bu nasýl bir baþlýk! Yel almasýna alsýn da, bir de gerçekler var. Boþuna denmemiþ: “Hazýr ol cenge istersen sulh-u salâh.”

Biliyorum, dillendirilmesi tehlikeli bir mevzu. Bazý emareleri görüp söyleyememek de bana tehlikeli geliyor. “Bu mevzuyu dillendirmesi gerekenler benim gördüðümü görmüyorlar mý, acaba strateji gereði mi susuyorlar” diye düþünürken, 10 Eylül akþamý TRT’de katýldýðý programda Hasan Celal Güzel açýk açýk Batý’nýn Türkiye’yi iþgal planýndan bahsetti.

Batýcý medyanýn Batý medyasýndan çevirdikleri haberleri, köþe yazýlarýný dikkatli okursanýz ne demek istediðimi anlarsýnýz. Hatta birinci sayfalarýndaki haber baþlýklarýna bakmak bile yeterli: “ABD’nin en ünlü köþe yazarý Türkiye’ye aðýr yaptýrým istedi”, “Ýngiltere’nin en çok satan gazetesi Türkiye’ye müdahale edilsin diye yazdý”... Bu gazeteler ve köþe yazarlarý kendi devletlerinin sesi olmakla, devletlerinin yapacaklarý iþgallere zemin hazýrlamakla ünlüdürler, ol sebepten de yazdýklarý hep çýkar!..

Pazar günkü köþe yazýsýnda Washington’un Hürriyet’teki mikrofonu Tolga Tanýþ, ABD yönetimindeki uzmanlarýn, Hürriyet Gazetesi’ni protesto gösterileri sýrasýnda oluþan izdihamdan dolayý kýrýlan camlara ABD Dýþiþleri Bakanlýðý’nýn tepkisini yumuþak bulduklarýný, daha sert bir tepki verilmesini istediðini yazmýþ. Anlaþýlan Tanýþ ve dostlarýnýn yüreði, Ýncirlik’ten kalkacak ABD savaþ uçaklarýnýn Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi’ni bombalamasýyla ancak soðuyacak! Ýncirlik demiþken, Tanýþ, ABD yönetimindeki dostlarýnýn Obama’nýn AK Parti hükûmetiyle Ýncirlik üssüyle ilgili anlaþma yapmasýný da yanlýþ bulduklarýný yazmýþ. Neden acaba?

Sorumuza cevap, Turque Diplomatgue Gazetesi’nin 79. nüshasýndaki George Friedman imzalý “Türk Bilmecesi” baþlýklý yazýdaki þu ifâdeler olabilir mi: “2003 yýlýnda Türkler, ABD güçlerinin Türkiye üzerinde Irak’ý iþgal etmesine izin vermeyi reddettiler. O zamandan beri ABD ile iliþkileri karmaþýk ve sýkýntýlý oldu. (...) Türkiye ayný zamanda bölgeye müdahale eden Amerika konvansiyonel güçlerinin sonuçlarýný da gözlemledi ve ayný riski yaþamak istemiyor. (...) Giderek deðiþen Türkiye, Amerika Predatör casus uçaklarýnýn Ýncirlik’ten uçmasýna izin veren son anlaþmanýn da ortaya koyduðu gibi, belli bir baský altýnda. (...) Müdahilliði engellemek ve maksimum seçenekleri sürdürmek üzere tasarlanan bir stratejiyi izliyor. Ankara, bazý güçlerle resmi olarak müttefiklik kurduðu çok taraflý bir stratejiye güveniyor ve müttefiklerine düþman olan güçlerle iliþki kurmaya sessiz sedasýz açýk durumda. Bu çok boyutlu doktrinin amacý, erken müdahaleyi (yani stratejik bir olgunluk düzeyine ve kendisini bekleyen riskler karþýsýnda tanýmlama yeteneðine ulaþmadan müdahalede bulunmayý) önlemek...”

Friedman, Türkiye’nin baský ve iþgal tehlikesi altýnda olduðunu, bu sebepten IÞÝD’e karþý Ýncirlik Üssü’nü ABD’nin kullanmasýna izin verdiðine dikkat çekiyor. Bu tespite, Washington’un Hürriyet’teki mikrofonu Tolga Tanýþ’ýn, kýrýlan cam için (Tabiî ki iþin bahanesi) Türkiye’ye sert müdahale isteyen ABD yönetimindeki dostlarýnýn Ýncirlik anlaþmasýndan duyduklarý rahatsýzlýðý yazmasýný da eklersek ne demek istediðim anlaþýlýr sanýrým.

Bana ayrýlan köþenin sonuna geldim. Ýnþaallah cumartesi günkü yazýmda, mevzunun bize bakan veçhesine deðineceðim. Bana “komplocu” diyecekler de o güne kadar Hazreti Ali’nin “Parça bütünün habercisidir” sözünü düþünüp dursunlar, arada bir kaþýnabilirler!..