Batý’nýn Türkiye’ye yönelik DEAÞ teröründe yeni iftira

Türkiye’nin DEAÞ ile olan iliþkisini kanýtlamak üzere Türkiye’nin DEAÞ’a silah temin ettiði yalaný ortaya atýldý, tutmadý. ABD, bu tür iddialar için resmen özür diledi. Yalanlama gafletinde bulunanlara bakmayýn, yakýnda belgesi de çýkar ortaya. Petrol satýþý iddialarý atýldý. Onu da tutturamadýlar. Þimdi yeni bir iddia atýlýyor. Yine sinsice ve alçakça. Londra merkezli Conflict Armament Research (CAR) bir rapor yayýnlýyor, Reuters haberleþtiriyor. Sýrayla yabancý gazeteler Batý kamuoyunun gündemine taþýyor. Peki Hürriyet boþ durur mu? Pasý alýyor ve gol attýðýný sanýyor. Yeni bir Can Dündar-Cumhuriyet vakasýyla karþý karþýyayýz. Bu kez rol Hürriyet’in Washington muhabirine verilmiþ. Ýddiaya bakalým.

TAM SAHA SÝNSÝ OYUN

DEAÞ, Irak’ýn Musul kentinde bir silah üretim sürecine girmiþ. Öyle böyle deðil, milli silah sanayi düzeyinde. Ve sýký durun. Silahlarýn hammaddesi için örgüt Türkiye’de bir þebeke kurmuþ.

Son yýllarda en çok teröre maruz kalan ülke olan Türkiye, bu tür bombalarý üreten bir þer odaðýna yardým ediyor rapora göre. Resmi kurumlara þimdilik bir suçlama yok ama zemin hazýrlanýyor bu tür suçlamalara. Ve bu da tam da Türkiye, sadece kendi sýnýrlarý içinde deðil, Suriye ve Irak cephesinde DEAÞ’a karþý tam saha savaþ verirken gündeme getiriliyor.

TEK TARAFLI RAPOR

Öncelikle raporu hazýrlayan CAR adlý kuruluþu Avrupa Birliði’nin finanse ettiðine dikkat çekelim. Bazý projelerine de Alman Dýþiþleri Bakanlýðý sponsor olmuþ.

Raporu hazýrlamak üzere Irak’a gittiklerinde Kongra-gel/PKK unsurlarý ve Irak hükümet yetkilileri eþlik etmiþler. Türkiye’de ise çok rahat araþtýrma yapma imkanlarý olmuþ.

Gelelim iddialara.. Hammadde temininde Türkiye’de oluþan þebeke en büyük iddia. Türk iç pazarýndan satýn alýndýðý söylenen maddelerin ayný zamanda tarým, gýda ve makine sanayi gibi sektörlerde de kullanýlmasýndan hareketle, zaten iç pazarda temin edilmesinde bir engel yok, Türkiye Haziran 2016’da bu tür madde satýþlarýnda kýsýtlama uygulanma kararý almýþ. Bunlar da raporda yok. Çünkü açýk ki, dert üzüm yemek deðil, baðcýyý dövmek. Ayrýca baþka pazarlardan da bu maddelerin temini için faydalanýlmýþ.

AMAÇ BAÐCIYI DÖVMEK

Bu raporun, Hürriyet Gazetesi’nin Washington temsilcisi Tolga Tanýþ tarafýndan Türk kamuoyu gündemine Can Dündarvari bir operasyonla býrakýlmasý da ilginç elbette.

Tanýþ, önceki gün yayýnlanan köþesine CIA’nýn Türkiye’den özür dilediði iddialarýný “sinik” bir þekilde yalanlayarak söze giriyor. Bu özrün belgesi çýktýðýnda, elbette Tanýþ utanma gereði duymayacak. En az dört, beþ iþ günü olduðunu gösteren bir mesai harcamýþ ve raporda adý geçen tedarikçileri aramýþ. Herkes de Tanýþ’ý MÝT yetkililerine yönlendirmiþ. Ama ne hikmetse, Tolga Tanýþ, MÝT’i arama gereði duymamýþ. Çünkü halen, maksat üzüm yemek deðil, baðcýyý dövmek. Yazýda ayrýntýlarýyla yer alan telefon trafiði de gösteriyor ki, Tolga Tanýþ rapor hazýrlanmadan metinden haberdar oluyor. Olanca iyi niyetimizle Tanýþ’ýn algý operasyonu olduðu aþina olan bu raporun hazýrlanýþ sürecinin ya da bu algý çalýþmasýnýn bir parçasý olmadýðýna inanmak istiyoruz.

Türkiye bu algý operasyonu, kara çalma ve suçlamanýn arkasýný býrakmayacak. Herkes oyunlarýn farkýnda.