Bayatlamadan belgesel

Discovery Channel uzunca bir süre ne olduğu bilinmeyen, halen de enkazına ulaşılamamış olan Malezya Havayolları uçağının belgeselini yaptı. Tanıtımı günlerdir Discovery Channel’da dönüp duruyor. Bu noktada önce Discovery Türkiye’ye bir soru sorayım, nasıl olur da bu belgesele dair bilgiler internet sitesinin manşet ya da ana sayfasında bulunmaz? Gözden kaçmayla açıklanamayacak kadar önemli bir hata bu.

***

Havacılık belgeselleri altı türlüdür. Birincisi, uçağın icadı, jet motorlarına geçişi gibi tarihsel belgeseller. İkincisi, uçakların bakımı, henüz kullanılmayan ve uzaya kadar gidecek olan deneysel çalışmalar. Üçüncüsü, uçakların yerde geçirdikleri zaman ve havalimanları, temizlik, bagaj sistemleri ve Dubai ve Heatrow örneklerinde gördüğümüz yeni terminallerin yapılışı hizmete alınışıdır. Dördüncü ve en fazla seyredilen havacılık belgeselleriyse uçak kazalarının nedenleriyle birlikte anlatıldığı kazalardır. Bunlar içinde en bilineni de National Geographic’te yayınlanan Uçak Kazası Raporu’dur.  Beşincisi, Alaska ya da Afrika gibi zor koşullarda ve küçük uçaklarla yapılan ticari taşımacılığa dair belgesellerdir. Discovery Channel bu konuda rakiplerinden daha fazla yayına sahiptir. Altıncı ve son sırada gelen ise dünya üzerinde inmesi çok zor olan havalimanlarının anlatıldığı belgesellerdir. Bu konuda da zaman zaman History Channel’da yayınlar olur daha doğrusu olurdu.

National Geographic’te Uçak Kazası Raporu artık 1970’lerdeki vakalara kadar uzanmaya başladı.Hatta 1950’lerden de, İngiliz yapımı jet motorlu bir uçak kazası seyrettiğimi hatırlıyorum. Buna karşın Discovery Channel daha sıcak refleksler veren bir kanal olmayı seçti. Gerek İtalya’daki feribot kazası gerek Malezya Havayolları uçağında hızlı prodüksiyona gitmeleri önemli.

Peki daha uçağın enkazı bulunmadan ve kaza sebebi belirlenmeden belgesel yapılır mı? Yapılır zira bir yolcu uçağının başına gelen haftalarca bilinemiyor, yüzlerce uyduya rağmen düştüğü yer bile tahmin edilemiyorsa ortada bir sorun var demektir. Yapılan belgesel tam da bunun belgeseli işte. Havacılık belgesellerini seyretmek insana çok şey öğretir.Discovery Channel hızlı refleksle bir adım öne geçti, bence bu belgeseli seyredin...