Bayram için lezzet rotasý

Ýslam dünyasýnýn özlemle beklediði Kurban Bayramý geldi.  Ancak kestiðiniz kurbanýnýn etini bir gün sonra yiyeceksiniz. Bu durumda lezzet yolculuðuna çýkmaya ne dersiniz?

Ýstanbul’un yemek yenilecek en güzel manzarasýný bulun!

Beton yoðunluðundan çýkýp biraz yeþil ve deniz görmek iyi gelir. Bayram tatilinde Ýstanbul’da kalanlar piknik alanlarýna ve kýyýlara yoðunluk yapabilir. Þehir merkezi tatile gidenlerin etkisiyle yoðun olmayacaktýr.Þimdiden iyi manzaralý yerleri not etmekte fayda var. Ýþte lezzetli bir yemeði yiyebileceðiniz en güzel Ýstanbul manzaralarý: Kýz Kulesi/Salacak, Topaz Restoran/Gümüþsuyu, Mama Shelter/Taksim, Hamdi Restoran/Pera, Fosil/Karaköy, A’jia/Kanlýca, Kalpazankaya Restoran/Burgazada.

Bir köy keþfedin ve geleneksel tatlarý deneyin!

Karadeniz kýyýsýnda uzanan bembeyaz sahili ile Çilingoz, ruhunuzu dinlendirebileceðiniz bir bölge veya Göktürk göletini seçebilirsiniz. Tercihlerden biri de Rumeli Kavaðý’ný geçince yüzmek ve yemek yemek için Marmaracýk olabilir. Biraz daha uzaða giderek keþfedilmemiþ köyler bulmak da mümkün. Mesela Sakarya’nýn Karasu ilçesinde bulunan Yenimahalle köyü gerçek bir bahar rotasý. Sulak bir kasaba olan Taraklý geniþ bir bitki örtüsüne sahip. Osmanlýdan kalan tarihi evler, yeþil bitki örtüsü ve Arnavut kaldýrýmlý dar sokaklar ruhunuza iyi gelecektir. Bir baþka seçenek de Ýstanbul’a iki saat uzaklýktaki Kýrklareli’ne baðlý Kýyýköy. Bu bölgede eskiden korsanlar tarafýndan kullanýlan maðaralar, Bizans kalesi ve Aya Nikola manastýrý maceracý ruhlar için keyifli bir keþif rotasý.

Taze ette ölümcül hastalýk riski var

Yeni kesilmiþ taze etin saklanmasý ciddi iþtir. Buzdolaplarýmýz saklama koþullarý için biraz yetersiz. Kurban etinde kesim sonrasý sadece sakatatlarý tüketmek uygun. Eti parçalar halinde, kemikli þekilde dinlendirmek gerekiyor. Kurban eti kesimden 24 saat sonra rigor motris yani ölüm sertliðine ulaþýr. Kesimden sonra 7,4ph asitlik derecesine sahip olur. Oysa, ideali 5,5 ph sahip olmasý. Aslýnda bunun açýklamasý tam olarak þu: Taze ve sýcak et yüksek miktarda asit barýndýrýr, çok serttir ve hemen piþirilmemelidir. Piþirilirse ne olur? Saðlýk açýsýndan risk taþýr. Zor çiðrensiniz ve hazýmsýzlýk yapabilir. Sindirim sistemi, mide kanseri, kalýn baðýrsak kanseri riski taþýr. Taze et tüketmek böbrek için de ciddi risktir.

Kurban kesimine dikkat!

Belediyeler tarafýndan kurban kesimininkesimhanelerde yapýlmasý zorunlu. Bunu ve kurban kesmenin, evine et alamayacak kadar zorluk çekenlere yardýmetmek içinvesile olduðunu unutmayalým.Kurban kesenlerin önemli bir bölümü kestiði kurbanýnetini pek de paylaþmaz. Paylaþsa bile en güzel etikendisine ayýrýr. Kurban kesimi çok tartýþýlan ve tartýþýlmaya da devam edilecek olan ciddibir konu. Ama en azýndan bu iki konuya önem vemek gerek.

Kapý komþumuzdan nefis kokular geliyor!

Son dakikacýlarýn bayramda gidebileceði en yakýn yer komþu kapýsý olacaktýr. Alexandroupoliyani Dedeaðaç eziyetsiz bir rota.Vizeniz ve arabanýz için izinleriniz varsa hiç düþünmeyin. Edirne Ýpsala kapýsýndan geçince yarým saat sonra Dedeaðaç’ta olacaksýnýz. Gündüz saatleri þehrin sakin ve sessiz havasý akþamüzeri hareketleniyor. Tertemiz bir hava, nefis yemekler için ideal bir seçim. Günü birlik bile gidebilir veya bir kaç gün kalýp denizinden de yararlanabilirsiniz.Kentin sembolü olan Deniz Feneri, Sultan II. Abdulhamit Dönemi’nde yaptýrýlmýþ. Þehrin en hareketli bölgesi olan fener, 1880 yýlýnda inþa edilmiþ. En iþlek caddesi olan Demokrasi Caddesi, limana paralel uzanmakta. Bu cadde üzerinde kafe ve çok sayýda restoran bulunuyor. Dilediðiniz yerde yemek yiyebilirsiniz, emin olun piþman olmazsýnýz.