Bayram benim neyime...

Biliyorum, bayram neþesini zedelemek doðru deðil.  Ýslam dünyasý yanýyor. Peki, içiniz yanmýyor mu? Yanýyor, yanýyor... Açýk söylemek gerekirse, ben geleceðimize dair iyimser duygularla kötümser duygular arasýnda bocalýyorum. Gelin, konuyu ikiye ayýralým. Önce Türkiye’deki geliþmelere bakalým. Yani önce iyimserlik noktalarýmýzý ele alalým.

Demokrasinin nimetlerinden yararlandýðýmýz bir ortam var. Son örneði iki önemli seçimle yaþandý. Bölgemizdeki diðer ülkelere bakarak bunun ne kadar kýymetli olduðunu daha iyi takdir edebiliriz. Örnekler uzak deðil. Mýsýr, Irak, Suriye… Hatta Ukrayna… Ekonomide yeni adýmlar ve çözüm sürecinin saðlýklý ilerleyiþine dair umutlarýmýz geleceðe de umutla bakmamýz için bize esaslý gerekçeler sunuyor… Yeni bir hükümet, yeni anlayýþlar için de bir fýrsat deðil mi? Ýyimserlik noktalarýmýz bu kadarla sýnýrlý deðil elbette, sayamayacaðýmýz kadar çok… Hele "Yeni Türkiye" kavramýnýn içini de anlamlý bir þekilde doldurabilirsek iyimser olmak için daha çok sebep çýkar ortaya.

Sizi de kötümser duygular içine atmak istemem, fakat Ýslam dünyasýnýn haline baktýkça “bayram benim neyime…” diyesim geliyor. Bütün Ýslam dünyasý ateþler içinde. Toparlanma alâmetleri yok dersem haksýzlýk etmiþ olur muyum? Bir zamanlar bizi tatlý hayallere sevk eden Arap Baharýndan söz edemiyoruz bugün. Ondan da öte maalesef iç çekiþmeler bitiriyor Ýslam Dünyasýný. Mezhep kaygýsýnýn nelere yol açtýðýný hep beraber görüyoruz. IÞÝD benzeri örgütlerin Ýslam algýsýna verdiði zarar da cabasý.

Peki, toparlanma nasýl olacak ve nereden baþlayacak? Yukarda Türkiye'ye dair yazdýklarým aslýnda ümidin nerede olduðunu da belirtiyor. Türkiye'nin her bakýmdan güçlü olmasý gerekiyor. Öncelik güçlü bir demokrasi ve hukuk sisteminde...  Son günlerde tartýþtýðýmýz Irak ve Suriye tezkeresi Türkiye'nin elinin güçlü olmasý bakýmýndan önemli. Güçlü olmak baþka, gücü kullanmak baþka. Herkes sizin yumruðunuzun güçlü olduðunu bilirse tavrýný ona göre ayarlayacaktýr.

Ýslam Dünyasýnýn çok sorunu var. En önemlilerinden birisini þöyle dile getirebiliriz: Ýslamiyete inanmak baþka onu bilmek ve anlamak baþkadýr. Muhtelif alanlarda ortaya çýkan problemlere nasýl çözümler üreteceðine iliþkin Ýslam dünyasýnýn bir projesi yoktur, en azýndan buna dair bir örnek yoktur. Eðitimi nasýl düzenleyeceðini, iþ hayatýný nasýl bir sistem içinde götüreceðini, serbest rekabeti nasýl saðlayacaðýný, faizsiz bir düzen için neler planladýðýný ve buna benzer daha pek çok alaný nasýl tanzim edeceðini ortaya koymadan Ýslamiyeti bilmek ve anlamaktan bahsetmek manasýz olur. "Hesaba çekilmeden kendinizi hesaba çekiniz" buyruðu sadece kiþileri deðil toplumlarý da muhatap almaktadýr.

Ýslam Dünyasý için bir büyük kongre mahiyetindeki Hac bu iþlevini icra ediyor mu? Bütün Müslümanlarý ilgilendiren Hac konusunun tanzimi sadece Suudilere býrakýlamayacak kadar önemli sanýrým. Müslümanlar sorunlarýný bu Büyük Kongrede ele almayý düþünmüyorlarsa gelecekten nasýl emin ve ümitvar olacaðýz?

Bu konularý düþünüp tartýþýrken Diyanet Ýþleri Baþkaný'nýn bir beyaný çalýndý kulaðýma. Sevindim. Prof. Mehmet Görmez, Ýstanbul’daki 29 Mayýs Üniversitesi’nin Uluslararasý Ýslam Üniversitesi’ne dönüþtürülmesi için, Diyanet Vakfý’nýn YÖK’e müracaat ettiðini söylemiþ. "Dünyadaki önemli Ýslam üniversiteleri Müslümanlarýn yaþadýðý sorunlarýn üstesinden gelecek bilgiyi üretemiyor" demiþ Görmez Hoca. Þunlarý da eklemiþ: "Ýslam dünyasýnýn IÞÝD, Boko Haram, El Þebab gibi yapýlarý ortaya çýkaran sebepleri masaya yatýrmasý gerekir. Müslümanlar hep harici nedenlere vurgu yaparken, dâhili nedenlere vurgu yapmaktan sakýndý. Müslümanlarýn sorunu, dinle hayat arasýnda, akýlla vahiy arasýnda doðru iliþki kuramamak. Peygamberimizin hadislerini, Kuran’ý doðru algýlamak son derece önem arz ediyor." Evet, Kuran'ý doðru algýlamak önemli ama doðru algýlayýp algýlamadýðýmýzý nasýl tahkik edeceðiz? Bu önemli soru ancak uygulamalarýn verdiði sonuçlarla cevap bulabilir. Elbette bunun için de zamana ihtiyaç var. Ýslam dünyasýný çok iyi tanýyan ve sorunlara hâkim olan Baþbakan Prof. Davutoðlu’nun Prof. Görmez'in bu projesine sahip çýkmasýný dileyelim.

Ýslam dünyasýnýn acýsý yüreðimizdeki aðýrlýðýný korumalý. Oralardaki acýyý hafifletmeye çalýþan ÝHH ve benzeri kuruluþlara buradan selam göndermek geliyor içimden. 

Evet, içinde bulunduðumuz nimetleri fark edelim ama Bayramýn da sorumluluklarýmýzý hatýrlamak için vesile olmasýný dileyelim. Bayramýnýzý tebrik ediyorum.