Bayram sofranýzý ben kuruyorum

Brokoli çorbasý, mercimekli kýsýr, düdüklüde piþirilen lokum gibi bir et yemeði, milföy hamurunda mürdüm erikli tatlý... Mevsim bereketli, malzeme bol olunca bayram sofrasý için seçenek çok. Aydan’ýn sofrasýna hoþ geldiniz!

ÇORBA ZAMANI MI ÞÝMDÝ?

Benim için geldi... Hava biraz soðudu mu en sevdiðim þey çorba içmek. Brokoli çorbasý doyurucu hatta benim için tek baþýna bile bir öðün olabiliyor. Güzel bir yemek öncesinde küçük fincanlarda birkaç yudum, bence iyi gider...

Tavuk suyu için bir bütün tavuðu, bir kuru soðan, bir- iki kereviz köküyle birlikte haþlayýn. Süzgeçten geçirin. Brokolileri haþlayýn. Derin bir tencerede az miktarda taze soðanýn yeþil bölümlerini soteleyin. Üzerine tavuk suyu ve brokoliyi ilave edip blenderdan geçirin. Az miktar krema ilave edip pürüzsüz bir çorba elde edin.

ÞÖYLE LEZZETLÝ BÝR ETE NE DERSÝNÝZ?

Lif lif ayrýlan, lokum gibi bir etten bahsediyorum, hani tandýr gibi. “Evde tandýr olur mu?” demeyin. Düdüklü tencereniz varsa inanýn olur. Bir kuzu kalçayý tencereye sýðacak büyüklükte parçalatýn. Soðuk suda yýkayýp býçaðýn ucuyla üzerinde delikler açýn. Zeytinyaðý ve tuzla ovup deldiðiniz yerlere biberiye ve kabuðu soyulmuþ sarýmsak saplayýn. Düdüklü tencereye koyup biraz su ekleyin, düdük çalmaya baþladýktan yarým saat sonra ocaktan alýn. Kapaðýný açýn, su çoksa birazýný alýn, bir parça tereyaðý ilave edin ve düdüklünün kapaðýný kapatmadan, kýsýk ateþte et suyunu tamamen çekene (ama kurutmayýn) kadar piþirin.

SOFRANIN DEMÝRBAÞI: SALATA VEYA MEZE

Bu da kýþlýk kýsýrým! Bilirsiniz kýsýrsýz yapamam ben. Her mevsim için bir kýsýr icat ediyorum bakalým sonunda kaç kýsýr tarifim olacak? Bir miktar yeþil mercimeði haþlayýn. Baþka bir yerde iri bulguru haþlayýn, her ikisinin de suyunu süzün. Taze soðan, dereotu, maydanoz, çekirdekleri çýkarýlmýþ bir adet domates ve taze naneyi incecik kesin. Sonra hepsini birlikte bir kapta limon suyu, elma sirkesi ve tuz ilave edip karýþtýrýn. Damak tadýnýza göre kontrol edin ve servis yapýn.

ÞEKER OLMADAN DA BAL GÝBÝ TATLI OLUR

Bu sanýrým dünyanýn en pratik tatlýsý. Lezzetli, üstelik þekersiz! Yarým kilo mürdüm eriðini dörde bölün, 2 yemek kaþýðý agave þurubu, bir tatlý kaþýðý elma sirkesi ve vanilya özüyle karýþtýrýp yarým saat bekletin. Bu arada 8 adet kare milföy hamurunu tezgaha alýn. 3 adet kare milföy hamurunu ise ince uzun þeritler halinde kesin ve diðer 8 hamurun dört kenarýný yükseltmek için çerçeve gibi çevreleyin. Ortalarýna erikleri geliþi güzel yerleþtirin ve 180 derece ýsýtýlmýþ fýrýnda pembeleþene kadar piþirin. Soðuyunca çýrpýlmýþ krema ya da taze lor ile birlikte servis yapýn.

HAFTANIN SANAL TARÝFÝ

Bu hafta Hülyalý Tarifler blogunun yazarý Hülya Tuncer’den beyti kebap tarifi var! Kebapseverler için pratik bir alternatif. Tuncer, mutfaðý ve yaptýðý yemekleri paylaþmayý çok seviyor. Ama blog sayfasý açmasýnýn asýl amacý çocuklarý ve torunlarýna hatýra kalmasý. Henüz taze bir blog, iki ayda sadece 85 tarif paylaþýlmýþ...

Malzemeler:  2 tane uzun lavaþ - 1 adet yumurta - Yarým kilo kýyma - 1 adet soðan - 1 yemek kaþýðý salça - 2 yemek kaþýðý sývýyað -  Karabiber, tuz

Sos için:  -  3 yemek kaþýðý tereyaðý - 1 yemek kaþýðý salça - 1 fincan su - Tuz

Garnitür için: l Domates l Biber l Yoðurt

Yapýlýþý: Tavada yaðý ve yemeklik doðranmýþ soðaný kavurun. Sonra kýymayý ilave edin. Ýyice kavurduktan sonra salça, tuz ve karabiberi ilave edip karýþtýrýn, altýný kapatýn. Lavaþ ekmeðinin birini tezgaha yayýn. Kenarlarýný kesip çýkarýn. Üzerine çýrpýlmýþ yumurtayý sürüp uzun kenarýna kýymalý sostan döþeyip rulo yapýn. Verevine üç parmak geniþliðinde kesip yaðlý kaðýt serilmiþ tepsiye dizip 200 derece ýsýtýlmýþ fýrýnda hafif kýzarana kadar piþirin. Salçalý sosu için yaðý tavada eritin, üzerine suda eritilen salçayý ilave edin. Kývamý ne sulu ne de koyu oluncaya kadar kaynatýn. Sonra servis tabaðýna fýrýnda piþen beytileri sýralayýn. Tabaðýn ortasýna yoðurdu koyup üzerine sostan gezdirin. Domates ve biberle servis edin.