Bayram sofrasý için süper hýzlý fikirler!

Bayram sofrasý lezzetlidir, güzeldir hatta dostlarla daha da güzeldir. Bu öneriler elinizin altýnda dursun. Çünkü bu öneriler 30 dakika içinde sizi yormayacak, sohbetin lezzetini ev sahibi olarak size yaþatacak cinsten!

Bir saat içinde onlarca meze ve müthiþ bir ana yemek çýkartmak konusunda baya bir idmanlýyým. Aniden gelen misafirlerimin genellikle beni mutfakta þaþkýnlýkla bu yazýyý yazarken gözlerimin önüne geliyor. Peynir tabaðý, taze meyveli buzlu bir içecek, bolca meyve ve gliseriniyi sofraya koyup doðru mutfaðýn yolunu tutarým. Saydýðým bu atýþtýrmalýklar bana bir saat kazandýrýr. Ahtapotlu humus, Ege otlarý, nefis bir salata, erikli enginar yemeði, ýzgara köfte ve yanýnda mis gibi közlenmiþ tereyaðlý peynirli patlýcan. Ýþte size bayramda aniden çalan kapý ziline karþý savunmasýz býrakmayacak bir menü.

Piþirme, hazýrlýk hepsi 30 dakika. Üstelik dolapta ne varsa onlarý da unutmayýn, iki üç tabakta öyle yanýna iliþtirin. Hazýrlamasý basitte olsa bahsettiðim yemeklerin mükellef bir sofranýn parçalarý olduðunun farkýndayým. “Bizim ev süpermarket deðil Aydan, nereden bulacaðýz malzemeleri” dediðinizi duyar gibiyim. Böyle bir sofrayý önceden planlý olmadan ve yardým almadan hazýrlamak elbette mümkün deðil. Þimdi önerilerime geçmeden olmazsa olmaz yardýmcýlarý açýklýyorum:

Derin donducu; Humus, fava, haþlama ot gibi önceden hazýrlýðýný yaptýðým bakliyatlar ve Ege otlarý hatta ekmek kýrýntýlarým için olmazsa olmazýmdýr! Zamaným varken, malzemeleri küçük poþetlerde hazýrlar, þoklar dondurucuya atarým. Olmazsa olmazlarým vardýr! Misal haþlanmýþ nohut, kuru börülce gibi bakliyatlar veya deniz fasulyesi. Kimi zaman et ýzgaraya, kimi zaman tencereye çok rahat malzeme olabilir ve zamandan kazandýrýr.

Ýyi bir blender; Türkiye’de hala olmayan bir markayý kullanýyorum. “On parmaðýnda on marifet” bir blender. Hem çorba hem de dondurma yapan ayný zamanda da pate ve soslarý hafif pütürlü veya tamamen pürüzsüz yaparak istediðim kývama getirme özelliðine sahip, asla mahcup etmeyen motoru çok güçlü bir blender. O benim olmazsa olmazým! Elbette çorba ve dondurma yapmayan ama iyi bir blender da böyle bir hazýrlýk için ayný iþi görür. 

Anne yadigarý elektrikli ýzgara; Her þey son model olacak deðil! Üst kapaðýnda ýzgarasý olan, son derece basit, kapaklý elektrikli aletten bahsediyorum, hani 80’li yýllarda annelerimizin elinden düþürmediði. 15 dakika da patlýcan közleyen ister köfte, ister karides, ister tavuk piþirebileceðiniz etrafý kirletmeyen alet. 

Yeni teknoloji ile kýzartma yapan aletler; Malzemeleri yaðsýz ama yaðda kýzartma tadýnda piþiren bu aletler yemek yapmak konusunda sýnýfta kalýyorlar ama kestane, mýsýr ve patates, kabak için hakikaten mükemmeller. Bir tarafta tüm hazýrlýklarý yaparken bilin ki bu alet de o güzel masa için 15-20 dakika da nefis sebze kýzartmalarýný hazýrlamýþ oluyor. Emin olun bu büyük bir lüks...

Kýzýnýz, oðlunuz, kardeþiniz, yakýn bir dostunuz: Görev daðýlýmý yapýn. Tek baþýnýza herkesi doyurmak için mutfaða girmek isterseniz sizi tutmam, zira ben de farklý deðilim ama yardým alýn. Kimi tabaklarý yerleþtirsin, kimi salatalýðý, marulu yýkayýp ön hazýrlýkta size yardým etsin. Misafir çalýþtýrmak ayýp deðildir, önemli olan sofranýn sohbetidir, el birliði ile hazýrlanan yemekler her zaman daha güzel olur.

Közlenmiþ peynirli patlýcan

Ýri boy patlýcan seçin, kesinlikle yumuþak olmamalý. Sert, rengi parlak olanlarý seçin. Piþerken patlamamasý için de bir iki yerine býçak batýrýp, tercihen elektrikli ýzgarada közleyin. Kabuklarýný soyup, irice doðrayýp servis tabaðýna alýn. Üzerine biraz tuz, karabiber, tereyaðý ve bolca gravyer peynir rendeleyin. Patlýcanýn sýcaðý ile yavaþça eriyecekler ve nefis bir lezzet ortaya çýkacak. Zamanýnýz varsa fýrýnda týpký fotoðraftaki gibi üzerini biraz kýtýrlaþtýrýn.

Izgara köfte

Hemen yaðsýz kýyma alýn ve derin dondurucuda önceden hazýr olan ekmek kýrýntýsý, bol kimyon, biraz karabiber, tuz, zeytinyaðý ve rendelenmiþ kuru soðan ile yoðurun. Tavsiyem patlýcanlar közlenirken bu aþamayý yapmanýz, tüm hazýrlýklar bitene kadar da köfteleri buzdolabýnda tutun. Her þey bitsin en son piþirin. Köfte yerine et veya balýk tercih ederseniz yine ayný þekilde ilk önce eti marine edip dolaba koyun, balýksa biraz limon suyu, tuz ve karabiberle ovup zeytinyaðý gezdirin. Mangal kullanacaksanýz kömürü hazýrlayýn ve yine her þey hazýr olduðunda et veya balýðý mangala atýn.

Yeþil erikli çanak Enginar

Bir davet sofrasýnda en azýndan bir adet zeytinyaðlý mutlaka olmalý. Bu pratik bir tarif: Enginarlarý bölün, taze soðaný uzun þeritler halinde doðrayýn.Tencereye bir çay bardaðý zeytinyaðý koyup taze soðanlarý orta ateþte, hafifçe yumuþatýn. Üzerine enginar, erik, önceden haþlanmýþ nohut, börülce varsa onlardan, yoksa biraz pirinç veya bulgur ekleyip ve biraz da su ile yarým limon suyunu koyup kapaðýný kapatýn. Önce yüksek ardýndan kýsýk ateþte yarým saat piþirin. Dereotunu incecik kýyýp içine ekleyin, servis tabaðýna alýn. 

Humuslu Ahtapot

Dondurucuda bekleyen nohutu kaynar suyun içine atýn. Beþ dakika sonra süzün. Blendera koyup, sarýmsak, tahin, biraz tuz ve ve biraz suyla püre yapýn. Blenderdan alýp içine bolca kimyon ve az miktar limon suyu ekleyip karýþtýrýn. Hemen her markette vakumlu satýlan haþlanmýþ ahtapot bacaklarýný üzerine serpiþtirip bolca kekik biraz da nar ekþisi gezdirin ve servis yapýn. Ahtapot istemiyorum derseniz bolca çam fýstýðýný tereyaðýnda kavurun yaðýyla birlikte humusun üzerine ekleyin.