Bayram sofrası için süper hızlı fikirler!

Bayram sofrası lezzetlidir, güzeldir hatta dostlarla daha da güzeldir. Bu öneriler elinizin altında dursun. Çünkü bu öneriler 30 dakika içinde sizi yormayacak, sohbetin lezzetini ev sahibi olarak size yaşatacak cinsten!

Bir saat içinde onlarca meze ve müthiş bir ana yemek çıkartmak konusunda baya bir idmanlıyım. Aniden gelen misafirlerimin genellikle beni mutfakta şaşkınlıkla bu yazıyı yazarken gözlerimin önüne geliyor. Peynir tabağı, taze meyveli buzlu bir içecek, bolca meyve ve gliseriniyi sofraya koyup doğru mutfağın yolunu tutarım. Saydığım bu atıştırmalıklar bana bir saat kazandırır. Ahtapotlu humus, Ege otları, nefis bir salata, erikli enginar yemeği, ızgara köfte ve yanında mis gibi közlenmiş tereyağlı peynirli patlıcan. İşte size bayramda aniden çalan kapı ziline karşı savunmasız bırakmayacak bir menü.

Pişirme, hazırlık hepsi 30 dakika. Üstelik dolapta ne varsa onları da unutmayın, iki üç tabakta öyle yanına iliştirin. Hazırlaması basitte olsa bahsettiğim yemeklerin mükellef bir sofranın parçaları olduğunun farkındayım. “Bizim ev süpermarket değil Aydan, nereden bulacağız malzemeleri” dediğinizi duyar gibiyim. Böyle bir sofrayı önceden planlı olmadan ve yardım almadan hazırlamak elbette mümkün değil. Şimdi önerilerime geçmeden olmazsa olmaz yardımcıları açıklıyorum:

Derin donducu; Humus, fava, haşlama ot gibi önceden hazırlığını yaptığım bakliyatlar ve Ege otları hatta ekmek kırıntılarım için olmazsa olmazımdır! Zamanım varken, malzemeleri küçük poşetlerde hazırlar, şoklar dondurucuya atarım. Olmazsa olmazlarım vardır! Misal haşlanmış nohut, kuru börülce gibi bakliyatlar veya deniz fasulyesi. Kimi zaman et ızgaraya, kimi zaman tencereye çok rahat malzeme olabilir ve zamandan kazandırır.

İyi bir blender; Türkiye’de hala olmayan bir markayı kullanıyorum. “On parmağında on marifet” bir blender. Hem çorba hem de dondurma yapan aynı zamanda da pate ve sosları hafif pütürlü veya tamamen pürüzsüz yaparak istediğim kıvama getirme özelliğine sahip, asla mahcup etmeyen motoru çok güçlü bir blender. O benim olmazsa olmazım! Elbette çorba ve dondurma yapmayan ama iyi bir blender da böyle bir hazırlık için aynı işi görür. 

Anne yadigarı elektrikli ızgara; Her şey son model olacak değil! Üst kapağında ızgarası olan, son derece basit, kapaklı elektrikli aletten bahsediyorum, hani 80’li yıllarda annelerimizin elinden düşürmediği. 15 dakika da patlıcan közleyen ister köfte, ister karides, ister tavuk pişirebileceğiniz etrafı kirletmeyen alet. 

Yeni teknoloji ile kızartma yapan aletler; Malzemeleri yağsız ama yağda kızartma tadında pişiren bu aletler yemek yapmak konusunda sınıfta kalıyorlar ama kestane, mısır ve patates, kabak için hakikaten mükemmeller. Bir tarafta tüm hazırlıkları yaparken bilin ki bu alet de o güzel masa için 15-20 dakika da nefis sebze kızartmalarını hazırlamış oluyor. Emin olun bu büyük bir lüks...

Kızınız, oğlunuz, kardeşiniz, yakın bir dostunuz: Görev dağılımı yapın. Tek başınıza herkesi doyurmak için mutfağa girmek isterseniz sizi tutmam, zira ben de farklı değilim ama yardım alın. Kimi tabakları yerleştirsin, kimi salatalığı, marulu yıkayıp ön hazırlıkta size yardım etsin. Misafir çalıştırmak ayıp değildir, önemli olan sofranın sohbetidir, el birliği ile hazırlanan yemekler her zaman daha güzel olur.

Közlenmiş peynirli patlıcan

İri boy patlıcan seçin, kesinlikle yumuşak olmamalı. Sert, rengi parlak olanları seçin. Pişerken patlamaması için de bir iki yerine bıçak batırıp, tercihen elektrikli ızgarada közleyin. Kabuklarını soyup, irice doğrayıp servis tabağına alın. Üzerine biraz tuz, karabiber, tereyağı ve bolca gravyer peynir rendeleyin. Patlıcanın sıcağı ile yavaşça eriyecekler ve nefis bir lezzet ortaya çıkacak. Zamanınız varsa fırında tıpkı fotoğraftaki gibi üzerini biraz kıtırlaştırın.

Izgara köfte

Hemen yağsız kıyma alın ve derin dondurucuda önceden hazır olan ekmek kırıntısı, bol kimyon, biraz karabiber, tuz, zeytinyağı ve rendelenmiş kuru soğan ile yoğurun. Tavsiyem patlıcanlar közlenirken bu aşamayı yapmanız, tüm hazırlıklar bitene kadar da köfteleri buzdolabında tutun. Her şey bitsin en son pişirin. Köfte yerine et veya balık tercih ederseniz yine aynı şekilde ilk önce eti marine edip dolaba koyun, balıksa biraz limon suyu, tuz ve karabiberle ovup zeytinyağı gezdirin. Mangal kullanacaksanız kömürü hazırlayın ve yine her şey hazır olduğunda et veya balığı mangala atın.

Yeşil erikli çanak Enginar

Bir davet sofrasında en azından bir adet zeytinyağlı mutlaka olmalı. Bu pratik bir tarif: Enginarları bölün, taze soğanı uzun şeritler halinde doğrayın.Tencereye bir çay bardağı zeytinyağı koyup taze soğanları orta ateşte, hafifçe yumuşatın. Üzerine enginar, erik, önceden haşlanmış nohut, börülce varsa onlardan, yoksa biraz pirinç veya bulgur ekleyip ve biraz da su ile yarım limon suyunu koyup kapağını kapatın. Önce yüksek ardından kısık ateşte yarım saat pişirin. Dereotunu incecik kıyıp içine ekleyin, servis tabağına alın. 

Humuslu Ahtapot

Dondurucuda bekleyen nohutu kaynar suyun içine atın. Beş dakika sonra süzün. Blendera koyup, sarımsak, tahin, biraz tuz ve ve biraz suyla püre yapın. Blenderdan alıp içine bolca kimyon ve az miktar limon suyu ekleyip karıştırın. Hemen her markette vakumlu satılan haşlanmış ahtapot bacaklarını üzerine serpiştirip bolca kekik biraz da nar ekşisi gezdirin ve servis yapın. Ahtapot istemiyorum derseniz bolca çam fıstığını tereyağında kavurun yağıyla birlikte humusun üzerine ekleyin.