Bayram tatlýnýz hafif olsun

Bugün misafirlerinize belki kadayýf, baklava, kazandibi sunacaksýnýz. Peki ya sütlaç veya güllaç? Emin olun bütün bu tatlýlarýn seveni çok hem de pek çok... Bugün niyetim sizlere yaz için uygun olan top 5’i bayram tatlýsýný listelemek.

Geçen sene de benzer bir liste hazýrlamýþtým ama o liste daha kalabalýktý. Seçmek bu kadar zor olmamýþtý. Bugünkü listem kýsa, dolayýsýyla aralarýnda seçim yapmak zor. Kendinizi bir tatlýcýda hayal edin. Tam karþýnýzda duran supangleyi yemek istersiniz ama yaný baþýndaki çilekli pasta aklýnýzý çeler, hatta biraz solunda duran þerbetli þekerpareye takýlýr gözünüz. Yoksa siz de “Aklým kalacaðýna” diyerek hepsinden biraz alanlardan mýsýnýz? Tabii hepsi birbirinden lezzetli, haklýsýnýz.

Bence tatlý meselesinde en önemli þey, yedikten sonra da vitrin önünde dururken aldýðýn hazzý alabilmek... Yedikten sonra piþman olmamak ve mide spazmý geçirmemek. Kýþýn olsa belki çok sorun olmaz ama yaz sýcaðý hazmý zorlaþtýrdýðýndan dikkat etmek gerek. Bu sebeplerle listemi mevsimsel duruma göre hazýrladým. Yoksa baklava ve kadayýfý kim sevmez ki? Yapýlacak herhangi bir ankette onlarý geçebilecek tatlýlar olabileceðini sanmýyorum. Onlarýn bu listede yer almamasý emin olun sadece bu yüzden... Hepinize afiyetle!

1 - DONDURMALI PROFÝTEROL

Profitrol gerçek bir lezzet bombardýmadýr. Ýçindeki pastacý kremasý tatlýya hakikaten büyük bir lezzet verir ama bu kremanýn yerine dondurma kullanmak da fena fikir deðildir. Daha önceki yazýlarýmda ‘þu hamuru’ yapýmýný detaylý olarak anlatmýþtým, arzu ederseniz evde yapabilirsiniz ama hazýr olarak da satýlýyor. Yapacaðýnýz þey ise çok basit. Bu pofuduk minik sandviçleri arzu ettiðiniz bir dondurma çeþidiyle doldurmak. Meyveli dondurmalarla meyvalý soslar, çikolata veya kaymaklý dondurmayla da çikolatalý sos uygun olacaktýr.

2 - SÜTLAÇ

Hem de tam geleneksel yöntemle hazýrlanmýþýndan! Yani tam yaðlý sütle, fazla beyazlatýlmamýþ pirinçle ve bol tarçýnla... Üzerine yine dondurma önereceðim ama sadece tek bir çeþidini: Sakýzlý! Sakýzlý dondurma ve soðuk sütlaç gerçekten enfes bir seçim olabilir. Ben sütü þekerle kaynatýrken içine biraz vanilya özü ekliyorum. Kýsýk ateþte kývam aldýrabilirseniz niþasta eklemeden de hazýrlayabilirsiniz ki, o zaman süt kokusu çok daha yoðun olacaktýr.

3 - AYVA?VEYA?ELMA?TATLISI

MeyvELÝ tatlýlar hem lezzetli hem hafiftir. Þeker oranýný yine bu tip tatlýlarda da rahatlýkla ayarlayabilirsiniz. Ayvayý biraz haþlayýp þekerle fýrýnlayarak, elma ve armudu ise tereyaðýnda ýzgara yapýp þeker ekleyip karamelleþtirerek lezzetlendirebilirsiniz. Hatta incir, þeftali ve kayýsý da harika sonuç verir.  Biraz vanilya veya limon kabuðu rendesi de bu tatlýya ferah bir tat verebilir. Yanýna sýcaklara yaraþýr bir top dondurma veya ev yapýmý sorbe de iyi gider.

4 - GÜLLAÇ

Ýlk sýrayý hiç tereddüt etmeden verdiðim güllaç zaten Ramazan Bayramý’nýn klasik tatlýsý. Üstelik sütlü olduðu için diðerlerine göre de oldukça hafif, hazmý kolay. Kullanýlan þeker oranýný ayarlamak ise size kalmýþ, þekeri az koyunca þerbetli tatlýlardaki gibi bozulma veya kývam tutturamama derdi yok. O yüzden rahatlýkla þekeri azaltýp güllacýnýzý hafifleþtirebilirsiniz. Üstelik üzerine gezdireceðiniz taze frambuaz veya çilek sosu da enfes bir uyum saðlayacaktýr. Hatta aromalý þeker (önceki yazýlarýmda nasýl hazýrlanacaðýndan bahsetmiþtim) de serpmek iyi fikir olabilir.

5 - PEYNÝR?TATLISI

Tuzsuz lordan yapýlan bu tatlý en sevdiklerimdendir. Evde kolayca hazýrlanabilen bu tatlýnýn en önemli malzemesi elbette taze tatlý lordur. Ýçine bir tutam tuz ve þeker (çok az olmalý) attýðýnýz yarým kilo kadar tatlý loru, üç adet yumurta, bir paket kabartma tozu, bir-iki su bardaðý un ve 150 gram oda sýcaklýðýndaki tereyaðýyla yoðurun. Disk þekli verip dolapta bir saat, üzeri kapalý bekletin. Cevizden büyük parçalar alýp tepsiye sýralayýn ve 180 derecede pembeleþene kadar yaklaþýk 25 dakika piþirin. Gül suyu, vanilya özü, portakal veya yeþil limon kabuðu rendesi gibi aromalardan sadece birini eklediðinizde tatlýnýn karakteri de bir anda deðiþir. Ýsterseniz sade de olabilir, orijinali gibi. Þerbete yatýrýp çekmesini bekleyin. Bence bugüne kadar yediðiniz þerbetli tatlýlarýn içinde en hafifi olacak!