Bayramda pek çok kiþi gereðinden fazla tatlý tüketiyor. Ancak unutmamalý þekerli, unlu ve yaðlý besinlerin fazlasý tansiyon, kolesterol, kalp sorunlarýna yol açabiliyor.
Ramazan Bayramý’nda toplum olarak, ziyarete gelen misafiri en iyi þekilde aðýrlamak ister, genelde bunu yapýlan bol kalorili ikramlarla göstermeye çalýþýrýz. Þerbetli tatlýlar, lokumlar, çikolatalar yerine ikram tercihlerinizi meyve salatalarý, sütlü tatlýlar ve dondurmalardan yana yaparsanýz sevdiklerinizle beraber saðlýk sorunu yaþamadan güzel bir bayram geçirirsiniz. Bayram sabahý kahvaltýsýnda yapýlacak seçimler, bayram ziyaretlerini kontrollü bir þekilde geçirmeye olanak saðlayan bir diðer püf noktadýr. Peynir, zeytin, domates, süt, meyve, yulaf, tam tahýllý ekmek gibi besinler tercih edilen bir kahvaltý sofrasý gün içinde kan þekerinizin dengeli seyretmesini saðlar. Böylelikle tatlýlara daha az eðilim gösterirsiniz. Gün içinde 2-3 kere ara öðün yapmalýsýnýz. Bu, farkýnda olmadan, bol kalorili ikramlara ‘hayýr’ demenizi saðlayacaktýr. Ara öðün seçimi olarak meyve, süt ve 1 avuç badem, kepekli tost yanýnda ayran tercih edebilirsiniz. Çay-kahve ve özellikle asitli içeceklerin tüketimine de dikkat etmelisiniz. Fazla miktarda kafein içeren içecekler, kalpte ritim bozukluklarý, uyku sorunlarý ve huzursuzluk yaratarak bayramýnýzý tatsýz hale dönüþtürebilir.
Hurma tatlýsý
Sizlere yapýmý kolay, kalorisi düþük ve lezzetli bir tatlý tarifi vereceðim. Bir gün önceden hurmalarýn çekirdeðini çýkarýp, bir kase sütün içine atýn buzdolabýnda bekletin. Sabah buzdolabýndan çýkaracaðýnýz hurmalar ile birlikte tuzsuz-kabuksuz badem ve yer fýstýklarýný mutfak robotundan geçirin. Üzerine biraz vanilya ve alabildiði kadar kakao ekleyin ve iyice karýþtýrýn. Küçük kaselere dolduracaðýnýz bu karýþýmý buzdolabýnýzda saklayýn ve gelen misafirlerinize keyifle ikram edin.