Bayramda tadınız kaçmasın

Bayramda pek çok kişi gereğinden fazla tatlı tüketiyor. Ancak unutmamalı şekerli, unlu ve yağlı besinlerin fazlası tansiyon, kolesterol, kalp sorunlarına yol açabiliyor.

Ramazan Bayramı’nda toplum olarak, ziyarete gelen misafiri en iyi şekilde ağırlamak ister, genelde bunu yapılan bol kalorili ikramlarla göstermeye çalışırız. Şerbetli tatlılar, lokumlar, çikolatalar yerine ikram tercihlerinizi meyve salataları, sütlü tatlılar ve dondurmalardan yana yaparsanız sevdiklerinizle beraber sağlık sorunu yaşamadan güzel bir bayram geçirirsiniz. Bayram sabahı kahvaltısında yapılacak seçimler, bayram ziyaretlerini kontrollü bir şekilde geçirmeye olanak sağlayan bir diğer püf noktadır. Peynir, zeytin, domates, süt, meyve, yulaf, tam tahıllı ekmek gibi besinler tercih edilen bir kahvaltı sofrası gün içinde kan şekerinizin dengeli seyretmesini sağlar. Böylelikle tatlılara daha az eğilim gösterirsiniz. Gün içinde 2-3 kere ara öğün yapmalısınız. Bu, farkında olmadan, bol kalorili ikramlara ‘hayır’ demenizi sağlayacaktır. Ara öğün seçimi olarak meyve, süt ve 1 avuç badem, kepekli tost yanında ayran tercih edebilirsiniz. Çay-kahve ve özellikle asitli içeceklerin tüketimine de dikkat etmelisiniz. Fazla miktarda kafein içeren içecekler, kalpte ritim  bozuklukları, uyku sorunları ve huzursuzluk yaratarak bayramınızı tatsız hale dönüştürebilir.

Hurma tatlısı  

Sizlere yapımı kolay, kalorisi düşük ve lezzetli bir tatlı tarifi vereceğim. Bir gün önceden hurmaların çekirdeğini çıkarıp, bir kase sütün içine atın buzdolabında bekletin.  Sabah buzdolabından çıkaracağınız hurmalar ile birlikte tuzsuz-kabuksuz badem ve yer fıstıklarını mutfak robotundan geçirin. Üzerine biraz vanilya ve alabildiği kadar kakao ekleyin ve iyice karıştırın. Küçük kaselere dolduracağınız bu karışımı buzdolabınızda saklayın ve gelen misafirlerinize keyifle ikram edin.