Bayramı zinde geçirmenin sırrı

Kurban Bayramı sağlık demektir. En değerli protein kaynağı olan etin her eve girdiği bugün hijyen, saklama, pişirme ve az yeme kurallarına uyarak zinde bir bayram geçirebilirsiniz. 

Kırmızı et beslenmemizde sağlıklı pişirilir ve az sıklıkta yenilirse sağlığa katkısı çok olan değerli bir protein kaynağıdır. Et, protein, su ve minerallerden oluşan hücrelerin de bir araya gelmesi ile iplik biçiminde kas bağ dokuları bulunan yağlı yapılar olduğunu için önemli bir besin kategorisinde yer aldığını unutmamak gerekiyor. Kırmızı ette aktomiyosin denilen hayvanın kas hareketini belirleyen protein hayvan kesildikten sonra etin sert hale dönüşmesini sağlamasını sağlar. Kaslarda oksijenin gelişi de sonlandığı için oksijensiz ortamda metabolizma çalışmaz, laktik asit oluşur. Böylece kas etinin çevresinde halkalar halinde koyu bir yapı oluşur. Hayvan kesildikten sonraki ilk 4 saat kesinlikle etin yenmemesi gerekir. Çünkü sert olan et hem iyi pişmez hem de hazmedilemez.

Etin yumuşamasını bekleyin

Kesilen et bekledikçe yumuşama başlar. Kurbanlık etlerinizi buzdolabına koyduktan sonra bekletmelisiniz. Bu konuda bilimsel veriler etin sertliğinin  3 gün içerisinde giderek, yenecek yumuşak kıvama geldiğini söylüyor. Eğer hayvanın yağı az ise bu sertliğin kaybolması hazmedilebilir ve et yemeye hazır olma süresi de hızlı olur.

En iyisi Düdüklü tencerede pişirmek

Etler pişirilirken düşük ısıda yavaşça ve etin her tarafı eşit olarak pişirmek en sağlıklı yöntemdir. Bunu düdüklü tencerede sağlayabilirsiniz. Eti pişirirken sık sık çevirmek etin sulanmasına ve su kaybının artmasına neden olur, eti sertleştirirsiniz. Fırında pişirirken fırını kızgın ısıya getirmeden hafif ısıtma ile pişirmek gerekir. Etleri 150 derecede uzun süre pişirmek en sağlıklısıdır. Yağda kızartmayı, kömürde pişirmeyi kanserojenik maddelerin pişme sırasında ette oluşmasını sağladığı için önermiyorum.  Etlerinizi buzlukta birkaç hafta, soğuk depolarda veya buzdolabının eksi 18 dereceye kadar olan kısımlarında uzun süre saklayabilirsiniz. Etlerinizi çözdürürken oda sıcaklığında değil buzdolabında çözdürmeli, çözdürdüğünüz etleri de tekrar dondurmamalısınız.