Bayramý zinde geçirmenin sýrrý

Kurban Bayramý saðlýk demektir. En deðerli protein kaynaðý olan etin her eve girdiði bugün hijyen, saklama, piþirme ve az yeme kurallarýna uyarak zinde bir bayram geçirebilirsiniz. 

Kýrmýzý et beslenmemizde saðlýklý piþirilir ve az sýklýkta yenilirse saðlýða katkýsý çok olan deðerli bir protein kaynaðýdýr. Et, protein, su ve minerallerden oluþan hücrelerin de bir araya gelmesi ile iplik biçiminde kas bað dokularý bulunan yaðlý yapýlar olduðunu için önemli bir besin kategorisinde yer aldýðýný unutmamak gerekiyor. Kýrmýzý ette aktomiyosin denilen hayvanýn kas hareketini belirleyen protein hayvan kesildikten sonra etin sert hale dönüþmesini saðlamasýný saðlar. Kaslarda oksijenin geliþi de sonlandýðý için oksijensiz ortamda metabolizma çalýþmaz, laktik asit oluþur. Böylece kas etinin çevresinde halkalar halinde koyu bir yapý oluþur. Hayvan kesildikten sonraki ilk 4 saat kesinlikle etin yenmemesi gerekir. Çünkü sert olan et hem iyi piþmez hem de hazmedilemez.

Etin yumuþamasýný bekleyin

Kesilen et bekledikçe yumuþama baþlar. Kurbanlýk etlerinizi buzdolabýna koyduktan sonra bekletmelisiniz. Bu konuda bilimsel veriler etin sertliðinin  3 gün içerisinde giderek, yenecek yumuþak kývama geldiðini söylüyor. Eðer hayvanýn yaðý az ise bu sertliðin kaybolmasý hazmedilebilir ve et yemeye hazýr olma süresi de hýzlý olur.

En iyisi Düdüklü tencerede piþirmek

Etler piþirilirken düþük ýsýda yavaþça ve etin her tarafý eþit olarak piþirmek en saðlýklý yöntemdir. Bunu düdüklü tencerede saðlayabilirsiniz. Eti piþirirken sýk sýk çevirmek etin sulanmasýna ve su kaybýnýn artmasýna neden olur, eti sertleþtirirsiniz. Fýrýnda piþirirken fýrýný kýzgýn ýsýya getirmeden hafif ýsýtma ile piþirmek gerekir. Etleri 150 derecede uzun süre piþirmek en saðlýklýsýdýr. Yaðda kýzartmayý, kömürde piþirmeyi kanserojenik maddelerin piþme sýrasýnda ette oluþmasýný saðladýðý için önermiyorum.  Etlerinizi buzlukta birkaç hafta, soðuk depolarda veya buzdolabýnýn eksi 18 dereceye kadar olan kýsýmlarýnda uzun süre saklayabilirsiniz. Etlerinizi çözdürürken oda sýcaklýðýnda deðil buzdolabýnda çözdürmeli, çözdürdüðünüz etleri de tekrar dondurmamalýsýnýz.