Bayramlarýn en þekerini þekersiz geçirmekten bahsetsem? Sakýn! Sakýn sayfayý çevirmeyin. Kast ettiðim elbette rafine þeker. Þeker dediðin bal olmalý, pekmez olmalý, kaktüsün, hurmanýn içindeki bal gibi þurup olmalý. Hadi gelin bu bayram yeni ve saðlýklý bir baþlangýç yapýn.
Senede bir gün tatlý günüm ve iþte o gün bugün. Bu tatlýlarýn tümü çok basit çok lezzetli ve tam bayram zarafetini taþýyor.
Favorim, Kuzey Ege, Ayvalýk kýyýlarýndan geleneksel tarifini daha önceki senelerde paylaþtýðým kýzartma kurabiye. Ben rafine þekersiz tatlýya tatlý demem diyenlerdenseniz onu arþiv yazýlarýmdan bulun ve mutlaka yapýn.
Ama bugün þekersiz þeker gibi tatlýlar yapacaðýz! Benim için bayram reçetelerinin hasý ‘Kömbe’ ile baþlýyoruz. Klasik dolgusunu biraz deðiþtirdim ve rafine þekeri attým. Çok lezzetli oldu. Baklava hamuruna biraz künefe dokunuþu biraz da gül kokusu serpip, herkesin sevdiði nemli keki lokmalýk hazýrladým. Elbette ayýn en lezzetli meyvesi olan þeftaliyi de sofraya dahil etmeyi unutmadým! Bayram dediðin güllaçsýz olmaz dedim. Þimdi açýk söyleyeyim güllaç geleneksel bir tarif ve benim de kýymetlilerimden ama o tül gibi narin pirinç yufkasýný biraz da farklý tariflerde kullanmak gerek. Düþündüm taþýndým sonunda onu da frambuaz ile eþleþtirdim. Hiç de fena olmadý...
Ýçlerinde baklava dahil þuruplu tatlý yok. Bu sebeple tamamýný þeker yerine benim gibi bal veya kaktüs özüyle (Agave) yapabilmek mümkün, tercih sizin. Yemek bahane, sohbet þahane tatlý faslý ise ayrý bir hikaye olan Ramazan bayramýnýz keyifli sofralarda geçsin. Afiyetle!
Kremalý mini brownie - 12-14 adet
- 320 gr bitter çikolata
- 2 yumurta sarýsý
- 3 yumurta aký
- 1 yemek kaþýðý pudra þekeri
- 100 gr tereyaðý
- 2 yemek kaþýðý krema
- 3 yemek kaþýðý un
- 1 çay bardaðý kadar kýrýk cevizayrýca, çið krema ve meyve (tercihen kiraz)
Bitter çikolatayý bir kaba alýp içine krema ve tereyaðýný koyup su dolu bir tencerenin içine oturtun. Benmari usulü çikolatayý karýþtýrarak eritin, malzemeleri iyice karýþtýrýn.
Diðer tarafta derin bir kapta yumurtalarý ve pudra þekerini çýrpýn. Erimiþçikolatayý ilave edip tel çýrpýcýyla çýrpmaya devam ederek unu ekleyin, hafifçe karýþtýrýp slikon çikolata kalýplarýna doldurun. 190 derecede 12 dk piþirip soðuduktan sonra kalýplardan ters çýkarýn. Üzerine çýrpýlmýþ krema koyup dilerseniz meyvelerle süsleyin.
Kayýsýlý Kömbe
- Yarým kilo un
- 120 gr tereyaðý (oda sýcaklýðýnda)
-1 su bardaðý bal
- 1 paket kabartma tozu
- 1 yemek kaþýðý vanilya þurubuyarým su bardaðý süt
- 1 su bardaðý zeytinyaðý
- Kömbe baharatý (veya arzuya göre karanfil tozu, tarçýn, sakýz, mahlep, zencefil, yenibahar) içi için
- Kuru kayýsý (suda bekletilip küp kesilmiþ)
- Antep fýstýðý (tuzsuz) ayrýca kömbe kalýbý ve susam
Bir kapta tüm hamur malzemesini kýsa süre yoðurun. Hamurdan ayný büyüklükte ceviz büyüklüðünde parçalar koparýp yuvarlayýn avuç içinizde yassýlaþtýrýp ortasýna kuru kayýsýlý antep fýstýðý harcýný koyun. Bohça gibi kapatýn. Diðer tarafýný bolca susama batýrýp kömbe kalýbýna koyup hafifçe bastýrýn. Kenarlarýný düzeltin ters çevirip fýrýn tepsisine dizin.
180 derecede 25 dk piþirin. Not: Kömbe Antakya’nýn geleneksel Razaman Bayramý kurabiyesidir ve iç dolgusu hurmalý yapýlýr.
Künefe Misali Cevizli Baklava
- 12 yaprak hazýr baklava yufkasý
- 200 gr künefe peyniri (tuzsuz)
- 300 gr ceviz (kýrk)
- Ayrýca: tereyaðý, agave þurubu (veya bal), kurutulmuþ gül ve su
- 6 yaprak baklava yufkasýný aralarýna su sürerek kat kat hazýrlayýn. Üzerine eritilmiþ treyaðýný ince tabaka halinde sürüp peynir ve cevizi eþit olarak yayýn.
Tekrar 6 kat baklava yufkasýný aralarýna su sürerek kat kat döþeyin. Üzerine tekrar fýrça ile yað sürün. Kare dilimlere ayýrýn ve 200 derecede ýsýnmýþ fýrýnda üzeri kýzara kadar piþirin.
Fýrýndan çýkan baklavalarýn üzerine arzu ederseniz bire bir ölçekte hazýrladýðnýz þekerli þurubu ya da bal veya agave þurubunu dökerek tatlandýrýn, bekletmeden üzerine gül yapraklarýný serpin. Soðuyunca servis edin.