Þimdi iki dakikanýzý bana ayýrýn. Bir sorum var size. Ramazan Bayramý’nda nesiller boyu devam etmeli, olmadan olmaz dediðiniz yemek ve tatlýlar hangileri?
Sorunun cevabýný hemen þimdi Instagram’dan bana yazmanýzý rica ediyorum. Bu sorunun cevabý büyük ihtimalle, doðup büyüdüðün yerlerle ve gelenekleriyle mümkün. Yine de Doðu’dan Batý’ya, Kuzey’den Güney’e ortak bir dili var Anadolu topraklarýnda yemek ritüellerinin. Mesela bizim evde Ramazan Bayramý güllaçsýz olmazdý. Cevizini annem bir gün önceden suya salardý. Babaannem mutlaka yoðurtlu Arnavut böreði, kuzu etli büryan pilavý yanýna da buz gibi hoþaf hazýrlardý. Koca sinilerde yapýlýrdý tüm bu yemekler. Neredeyse yedi cihana yeterdi. Tepsiler o kadar büyüktü ki piþirmek ancak ekmek fýrýnýnda mümkün olurdu. Annem daha sonralarý bu geleneði daha küçük boyutlu tepsilerde ev fýrýnýnda devam ettirdi. Ben de bayramda ailem için ayný yemekleri yapmayý devam ettiriyorum. Neden sizden bu sorunun cevabýný istedim? Aslýnda verdiðiniz cevaplardaki yemekleri bayramda ailenize yapmayý hatýrlatmak için. Çocukluðunuzun ‘olmazsa olmaz’ o nefis yemeklerini, tatlýlarýný Ramazan sofrasýnda ailenizle paylaþmanýz için bu yazý. Benden söylemesi ne yapýp edin hafýzanýzdaki o harika yemekleri yapýn ve gelecek nesillere aktarýn. Siz yaparken ufaklýklar da sizi izlesin, büyüdüðünde de aynýsýný çocuklarý için yapsýn. Týpký sizin de annenizden öðrendiklerinizi bu gün yapacaðýnýz gibi. Gelelim tatlý kaçamaklara. Senede bir gün tatlý olacaksa o gün iþte tam da bu gün! Hepinize iyi bayramlar, afiyetle!
6 adet güllaç yufkasý
yarým kilo süt
250gr frambuaz (dondurulmuþ)
Ayrýca: bolca ceviz veya fýndýk kýrýðý, agave veya bal, çið krema
Frambuazý bal veya agave ile damak tadýnýza göre tencerede piþirin, suyunu tamamen çekmesini saðlayýn, soðutun. Ýçine ceviz koyup karýþtýrýn.
Sütü ýlýtýn, içine biraz bal veya þurup katýn.
Güllaç yufkasýný geniþ bir tepsiye alýn her birini ýlýk sütle yumuþata yumuþata üst üste koyun. Cevizli frambuazý tam ortasýna gelecek þekilde tepeleme þerit gibi koyun. Yufkayý rulo olarak sarýn. Uygun bir kaba koyup üzerine bir bardak ýlýk süt dökün ve buzdolabýna kaldýrýn. Servis zamaný çið kremayý çýrpýn tatlýyý dilimleyerek krema ve kýrýk yemiþle birlikte servis edin.
Osmanlýdan günümüze bir lokmalýk en güzel lezzet. Badem ezmesinin malzemesi az ve özdür. Þeker ve kullanýlan bademin yaðý ile acýlýk oraný ile kývamýný veren usta eller bu tatlýnýn kalitesini belirler.
En iyi nerede yiyebilirim?
• Badem Ezmecisi/Bebek
• Ezmecioðlu Badem
• Ezmecisi/Edirne
Lezzetinin güzelliði yanýnda, hemen her yemeðin sonunda rahatlýkla yenilebilir uyumu ve hafifliði onu saray mutfaðýndan günümüz kadar taþýmýþtýr.
En iyi nerede yiyebilirim?
• Ýlk tercihim evde yapýlaný
• Güllüoðlu
Kökeni hakkýnda net bilgiler yok. Türk boylarýnýn yiyecek kültüründeki yufka içine sarýlan yiyeceklerden biri mi, yoksa Bizans tatlýsý mý olduðu hâlâ tartýþýlmakta. Türkler, Bulgarlar, Yunanlýlar, Ermeniler ve Araplar bu tatlýyý sahiplenmekte. Ama þu bir gerçek ki, bizim anladýðýmýz ‘baklava’ bu tül kadar ince ve zarif yapýsýný Osmanlý sarayýnda alýyor.
En iyi nerede yiyebilirim?
• Ýmam Çaðdaþ/Gaziantep/Þahinbey
• Güllüoðlu/Ýstanbul-Karaköy
• Cemil Baba/Ýzmir/Göztepe
Hamurunun kýtýrlýðý, þerbeti her yerine eþit miktarlarda orantýlý çekmesi ve tabiki içindeki cevizin kalitesi bu tatlýnýn lezzetinin püf noktasý. Ýyi bir kalburabastýnýn adý üstünde üzerinin kalbur þeklinde olmasý gerekmekte.
En iyi nerede yiyebilirim?
• Yöresel lokantalar ve evlerde
• Emek Mantý/Yenikoy
Gevþek dokuda olan ev yapýmý olanlarý, fýstýklýsý, cevizlisi, künefesi, burmasý. Kadayýf için çok söze gerek yok bence. Ýyi bir kadayýf yanýna hafif bir kaymak ve üzerine iyi demlenmiþ bir çay... Mükemmel bir son nokta.
En iyi nerede yiyebilirim?
Ev yapýmý
• Cemil Baba/Ýzmir/Göztepe
• Güllüoðlu
Özünde üç malzeme ve karmaþýk bir iþ deðil. Ancak ustalýk istediði kesin. 17. yy’a kadar pekmez ve unla yapýlan lokum bu tarihten sonra niþastayla yapýlmaya baþlanýyor. Yani bugün baktýðýmýzda özü niþasta, su ve toz þeker.
Favori mekanlarým:
• Sultans Lokum/Samsun
• Þekerci Ali Galip/Ýzmir
• Hacýbekir/Ýstanbul