Gazeteciler, teröristleri kamu ilgisinin saðladýðý oksijenden mahrum býrakmalýdýr.”
Ýngiltere’nin Demir Leydi lakaplý Baþbakaný Thatcher’e ait bir söz bu.
1985 yýlýnda, tam da IRA’nýn siyasi kolundan milletvekili Martin McGuinness’in BBC’de ekrana çýkarýlacaðý dönemde söylemiþti bu sözü Thatcher,
Ýngiltere’de hiç de alýþýk olunmadýðý þekilde Ýçiþleri bakaný BBC Yönetim Kurulu Baþkaný’na bir mektup yazdý, programýn yayýný durduruldu ve sonra beklenmedik bir iþ oldu,iki bin BBC çalýþaný 24 saatlik uyarý grevine gitti durumu protesto etmek için.
Hikayenin geçmiþi de var aslýnda, örneðin 1975 ve 84 yýllarý arasýnda BBC’de Kuzey Ýrlanda sorununda “Ayrýlýkçý Katoliklerin” düþüncelerini ekrana getiren tek bir röportaj ya da haber yayýnlanmadý.
***
BBC Farsça Servisi’nden bir muhabirin PKK kamplarýnda çektiði fotoðraf ve PKK’yý ÝÞÝD’e karþý savaþan bir güç olarak tanýmladýðý haber Türk Dýþiþleri Bakanlýðý’nýn tepkisini çekti.
Daha sonra Anadolu Ajansý’nýn sorularý üzerine BBC bir açýklama yaptý.
Açýklamada, Türkiye’ye dair bir sürü haber yapýldýðýndan,sonra tarafsýzlýktan söz ediliyor ama bir noktada “Haber PKK’nýn Türkiye tarafýndan terör örgütü olarak görüldüðünü net bir þekilde ifade etmektedir” cümlesi kuruluyor.
Ýyi de PKK sadece Türkiye tarafýndan deðil, Ýngiltere’nin de üyesi olduðu Avrupa Birliði ve ABD tarafýndan da terör örgütü olarak kabul ediliyor.
Yani Ýngiltere’de de PKK propagandasý yapmak, PKK’yý övmek þeklen yasak.
O yüzden açýklamanýn ayaklarý yere basmýyor.
***
Gelelim iþin diðer boyutuna, IÞÝD’e karþý kara gücü olarak konumlanmak ve terör örgütü kapsamýndan çýkmak PKK’nýn uzun zamandýr izlediði bir strateji.
Ortadoðu’da kadýnlarý seks kölesi yapan ÝÞÝD’e karþý savaþan kadýn savaþçý görüntüleri de bu çabanýn bir parçasý.
Youtube ve benzeri kanallarda bu yüzden hep kadýn savaþçýlar üzerinden propaganda yapýlýyor.
Peki BBC iddia ettiði gibi meseleye sadece IÞÝD’le mücadele üzerinden mi baktý?
BBC Farsça Servisi çalýþanlarýnýn hemen hepsi Ýran vatandaþýdýr, BBC Dünya Servisi’ne de sýnavla girmiþlerdir.
Hatta Farsça Servisi çalýþanlarýnýn aileleri bir kaç yýl önce Ýran’da tehdit altýndaydý, diðer gazeteciler dayanýþma göstermiþlerdi.
Uzatmayayým, Amerika’daki bir yerel kanal “kadýn savaþçý” haberi yaparsa hikaye ilginç gelmiþtir diyebiliriz ama BBC ve Dünya Servisi söz konusu olduðunda durup sorgulamak en büyük hakkýmýz...