BBC ve diğerleri için “Kadın Savaşçı”

Gazeteciler, teröristleri kamu ilgisinin sağladığı oksijenden mahrum bırakmalıdır.”

İngiltere’nin Demir Leydi lakaplı Başbakanı Thatcher’e ait bir söz bu.

1985 yılında, tam da IRA’nın siyasi kolundan milletvekili Martin McGuinness’in  BBC’de ekrana çıkarılacağı dönemde söylemişti bu sözü Thatcher,

İngiltere’de hiç de alışık olunmadığı şekilde İçişleri bakanı BBC Yönetim Kurulu Başkanı’na bir mektup yazdı, programın yayını durduruldu ve sonra beklenmedik bir iş oldu,iki bin BBC çalışanı 24 saatlik uyarı grevine gitti durumu protesto etmek için.

Hikayenin geçmişi de var aslında, örneğin 1975 ve 84 yılları arasında BBC’de Kuzey İrlanda sorununda “Ayrılıkçı Katoliklerin” düşüncelerini ekrana getiren tek bir röportaj ya da haber yayınlanmadı.

***

BBC Farsça Servisi’nden bir muhabirin PKK kamplarında çektiği fotoğraf ve PKK’yı İŞİD’e karşı savaşan bir güç olarak tanımladığı haber Türk Dışişleri Bakanlığı’nın tepkisini çekti.

Daha sonra Anadolu Ajansı’nın soruları üzerine BBC bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Türkiye’ye dair bir sürü haber yapıldığından,sonra tarafsızlıktan söz ediliyor ama bir noktada “Haber PKK’nın Türkiye  tarafından terör örgütü olarak görüldüğünü net bir şekilde ifade etmektedir” cümlesi kuruluyor.

İyi de PKK sadece Türkiye tarafından değil, İngiltere’nin de üyesi olduğu Avrupa Birliği ve ABD tarafından da terör örgütü olarak kabul ediliyor.

Yani İngiltere’de de PKK propagandası yapmak, PKK’yı övmek  şeklen yasak.

O yüzden açıklamanın ayakları yere basmıyor.

***

Gelelim işin diğer boyutuna, IŞİD’e karşı kara gücü olarak konumlanmak ve terör örgütü kapsamından çıkmak PKK’nın uzun zamandır izlediği bir strateji.

Ortadoğu’da kadınları seks kölesi yapan İŞİD’e karşı savaşan kadın savaşçı görüntüleri de bu çabanın bir parçası.

Youtube ve benzeri kanallarda bu yüzden hep kadın savaşçılar üzerinden propaganda yapılıyor.

Peki BBC iddia ettiği gibi meseleye sadece IŞİD’le mücadele üzerinden mi baktı?

BBC Farsça Servisi çalışanlarının hemen hepsi İran vatandaşıdır, BBC Dünya Servisi’ne de sınavla girmişlerdir.

Hatta Farsça Servisi çalışanlarının aileleri bir kaç yıl önce İran’da tehdit altındaydı, diğer gazeteciler dayanışma göstermişlerdi.

Uzatmayayım, Amerika’daki bir yerel kanal “kadın savaşçı” haberi yaparsa hikaye ilginç gelmiştir diyebiliriz ama BBC ve Dünya Servisi söz konusu olduğunda durup sorgulamak en büyük hakkımız...