Bir yaþa kadar olan çocuklara verilecek yiyeceklerin hazýrlanmasý yetiþkinler için hazýrlanan yiyeceklerden farklýdýr. Bu farklýlýklarý bir kez daha hatýrlayalým.Yeni doðan bebeklerin emme ve yutma refleksi daha fazladýr. Ancakaltýncý aydan sonra besinleri aðzýnda çevirerek kýsmen çiðner. Esas çiðneme diþlerin çýkmasýndan sonra yani, 1 yaþýndan sonra baþlar. Bu nedenlerle ilk bir yaþýna kadar besinler sulu, ezilerek, yumuþak þekilde verilir. Yaþýndan sonra da kemikli, büyük parçalý etler, kýzartma, kavurma türü ve acýlý besinler verilmez. Sindirim sistemi enzimleri bazý besinlerin sindirimi için yeterli deðildir. Özellikle unlu besinlerin sindirimi dördüncü aydan sonra baþlar ve yaþýna kadar giderek normale ulaþýr. Bu nedenle unlu besinler dördüncü aydan sonra verilmeli.
Protein ve tuz oranýna dikkat
Yað sindirimi normal olmakla birlikte fazla yaðlý yiyecekler çocuklarýn ishal olmasýna neden olur. Fazla þeker ve þekerli besinler de ishale neden olduðu gibi, diþlerin saðlýðý için de önemlidir. Fazla protein ve tuz böbrekleri yoran öðelerdir. Bu nedenle henüz çeþitli organlarý olgunlaþmamýþ bebekler aþýrý beslenmemeli, yiyeceklerine ilk birinci yýlýnda tuz eklenmemeli. Bebekler ve çocuklar için hazýrlanan yiyecekler taze olmalýdýr.
Buzdobabýnda en fazla 1 gün bekletin
Taze meyveler sýkýldýktan ya da rendelendikten hemen sonra yedirilmelidir. Piþmiþyiyeceklerde de buzdolabýnda en fazla bir gün bekletilebilir. Yiyeceklerin hazýrlanmasýnda kullanýlan, hazýrlama ve piþirme kaplarý ve el temizliði en çok dikkat edilmesi gereken hususdur. Çocuklarýn baðýþýklýk sistemi de tam geliþmediði için çabuk hasta olurlar.