Bu aralar zihnim iyilik hali (well-being) programý oluþturmakla meþgul. Bir grup akademisyen arkadaþýmla bu programýn içeriðini tamamlamaya çalýþýyoruz. Programýn içeriðinde; hayatýn anlamý, entelektüel zihin, ahlak ve erdem, sosyal iliþkiler, kendini tanýma, eðitim ve meslek, eþ ve aile iliþkileri, psikolojik ve bedensel saðlýk var.
Ýhtiyacýmýz olan eðitim programý kiþilerde bütüncül ve iyi bir hayat anlayýþýnýn bilgisini ve becerisini geliþtirmeli. Hem teorik hem pratik boyutlarý olmalý. Programa katýlan kiþilerde donaným açýdan sýçrama yapmaya sebep olmalý.
Birçok ülke insan gücünü geliþtirmek için bu türden programlarýn toplumda yaygýnlaþmasýný stratejik hedeflerinden biri haline getirmiþ durumda. Örneðin Avusturalya devleti well-being programlarýna sistematik bir þekilde yatýrým yapýyor.
Ýnsan gücünü geliþtirmeyi hedefleyen programlarýn unsurlarýndan biri beden saðlýðýný korumak ve geliþtirmek. Nasýl varoluþ ve hayata karþý bir yaþam felsefemiz olmasý gerekiyorsa, bedenimize karþý da bir inanç ve tutumlara ihtiyacýmýz var. Ýnsanýn temel sorumluluklarýndan biri de bedeniyle saðlýklý bir iliþki kurmasý. Üzerine çalýþýlmýþ ve karar kýlýnmýþ bir beden anlayýþý olmaksýzýn, ruhsal ve bedensel açýdan saðlýklý bir hayat yaþamak zor.
Ýnsanýn kendi bedeni ile iliþkisinin hem fiziksel hem de psikolojik boyutu var. Bedeni güçlendirmek ve saðlýðý geliþtirmek fiziksel boyut ile iliþkili iken, beden algýsý psikolojik boyutla iliþkili. Doðayla uyumlu yaþam ve uyku düzeni ise hem bedensel hem de psikolojik boyutla iliþkili.
Bedenin saðlýðýnýn korunmasý, güçlendirilmesi ve beden becerilerinin arttýrýlmasý sadece sporcular için deðil tüm toplumsal kesimler için bir hedef. Bedenimize emek vererek onu daha becerikli, fonksiyonel ve güçlü hale getirebiliriz. Bu anlamda eðitimli beden veya eðitilmemiþ bedenden bahsedilebilir. Kendimizi giderek geliþtirdiðimiz düzenli bir fiziksel egzersiz içinde bulunmak veya spor yapmak kiþide akýþ yaþantýsý oluþturur. Eðitilmiþ bedenin aktiviteleri bizi hem bedenen hem ruhsal olarak daha iyi hale getirir.
Düzenli fiziksel egzersizin psikolojik saðlýðýmýzý olumlu etkilediðine dair oldukça fazla bilimsel kanýt var. Fiziksel egzersiz bir zamanlar Time Dergisi’nin kapaðýnda doðal ilaç olarak tanýmlanmýþtý. Fiziksel egzersiz sýrasýnda beyinde salgýlanan endorfin maddesi hem fiziksel aðrýlarýn azalmasýna sebep olur hem de daha olumlu duygular hissetmemize neden olur.
Bu köþeyi takip edenler “akýþ” kavramýndan sýk sýk bahsettiðime þahit olmuþlardýr. Akýþ, zaman ve mekândan kopacak kadar kendimizden geçtiðimiz yaþantýlarý tanýmlar. Akýþ yaþantýlarý mutluluk ile yakýndan ilgilidir. Akýþ yaþantýlarýndan biri de spor kavramý altýnda tanýmlanan aktivitelerdir. Koþu, yüzme, týrmanma, dövüþ sanatlarý, futbol, basketbol vb. spor alanlarýnda profesyonel veya amatör düzeyde uðraþmak akýþ yaþantýsý oluþturabilir.
Sonuç olarak, hayatýn birçok boyutunda geliþmeyi hedefleyen eðitim programlarýnýn unsurlarýndan biri de bedenin fiziksel açýdan iyi tutulmasý ve geliþtirilmesi olmalýdýr.