Nihayet beklenen gün geldi çattý. Günlerdir nefesler tutularak beklenen AK Parti 4. Olaðan Kongresi bugün gerçekleþiyor.
Atatürk’ün kendi anlatýmýyla “Sivas’ta bir mektepte yaptýðý ilk kongre”yle baþlayan CHP kurultaylar zincirindeki 1931, 1947 kurultaylarýný saymazsak bu kongre kadar sonuçlarý merak edilen, pür dikkat kesilen baþka bir parti kongresi var mýdýr acaba?
CHP kurultaylarý artýk vakayý adiyeden olduðuna göre yok diyebiliriz.
Onun dýþýnda Demokrat Parti’den Anavatan Partisi’ne ve DYP’ye, Refah Partisi’nden MHP’ye hiçbir partinin kurultayý Türkiye’de ve dünyada bu kadar ilgi odaðý haline gelmedi.
***
Siyasi partilerin kongre yapmalarý, kadrolarýna revizyona gitmeleri demokrasilerde olaðan bir durum.
Bu kongrenin Türkiye sýnýrlarý dýþýnda dahi bu kadar ilgi toplamasý, AK Parti’nin programý ve kadrolarýna atfedilen deðerin göstergesidir.
Bugün gerçekleþen kongrenin meraklýlarý fazla, bunun farkýndayým. Kimisi, ne siyaseten ne de ellerinde “eksik teþebbüs” olarak patlayan planlarla deviremedikleri iktidarý, malum AK Parti tüzüðündeki “üç dönem” kuralý gereði, Erdoðan sonrasýnda bir puzzle gibi daðýlacaðýný düþündükleri “partinin selametinin” izlerini bulmaya çalýþacaklar hevesle.
Açýklanacak MKYK listesi medetlerine cevap verir mi bilmiyorum, ancak listeye takýlýp isimler üzerinden partinin geleceðini okumak, Erdoðan sonrasý partinin daðýlacaðýný ümit etmek, fotoðrafýn bir parçasýna bakarken bütünü kaçýrmaktan baþka bir þey deðildir.
Bu kongre neden önemli, Cumhuriyetin kurulmasýyla birlikte, CHP’nin dört yýlda bir gerçekleþen kurultaylarýnda nasýl, Türkiye’nin siyasal geçmiþini okuyabiliyorsak... Yeni Türkiye’de ve yeni Türkiye’nin bundan sonraki siyasi hayatýnda önemli yer tutan ve söz sahibi olan AK Parti’nin kongresi de bu açýdan tarihi bir önem taþýyor.
Bu kongre Türkiye’nin en az 10 yýlýna damgasýný vuracak politika ve kadrolarýný þekillendirecek. 2002’den itibaren 3 dönemdir, her seçimde oylarýný artýrarak iktidarda olan Tayyip Erdoðan liderliðindeki partinin, üç dönemdir siyasetin gücünü bürokrasiye hissettirmesinin, temel hak ve özgürlükler konusunda önemli adýmlarýn atmasýnýn ve artýk ülkeyi istikrarsýzlaþtýran koalisyon dönemlerinin de dokunulmaz denilen darbeci zihniyetin yargý önüne çýkartýlarak artýk vesayetçi sisteme son vermesinin de önemi büyük.
Atatürk Türkiye’yi Cumhuriyete kavuþturdu, Tayyip Erdoðan Türkiye’yi demokrasiye taþýyor.
AK Parti’nin “Büyük millet, büyük güç, hedef 2023” sloganlý 4. Olaðan Kongresinde, Baþbakanýn dilinden, 7 dile çevrileceði söylenen ve bir kitapçýk halinde de basýlacak olan manifestonun bugün muhtemelen bir özetini dinleyeceðiz. Doðrusunu söylemek gerekirse ben bu manifestonun öyle, ülkenin kronikleþmiþ ve artýk çözülmeye baþlanmýþ sorunlarý konusunda çok yeni þeyler söylemesinden ziyade “ben” dilinden daha çok “biz” diyen ve Türkiye sýnýrlarýný aþacak ve önümüzdeki yýllarda da güncelliðini kaybetmeyecek ayný zamanda edebi bir metin niteliði de taþýyan konuþma olacaðýný düþünüyorum.
***
Baþbakan, gerek Oslo sürecinin devam edebileceðinin, gerekse Ýmralý’yla da görüþebileceðinin sinyallerini kongre öncesinde katýldýðý televizyon programlarda dillendirdi.
Bu kongrede ben, artýk miadýný doldurmuþ olan parlamenter sistemin yýllardýr bir hükümet sistemi sorunu olduðuna deðineceðini, Türkiye’nin kronikleþmiþ sorunlarýnýn artýk bu sistemle çözülemeyeceðine, evrensel demokrasi ile uyumlu hale gelebilmenin tek yolunun “yarý baþkanlýk” ya da “tam baþkanlýk” sistemi olduðuna, dolayýsýyla mutlaka deðiþmesi gereken Anayasa’nýn da buna göre düzenlenmesi gerektiðinin altýný çizeceðine inanýyorum.
Ama bu kongrenin en önemli yaný kuþkusuz vesayetçi yapý ve sistemle mücadeleden baþarýyla çýkan iktidar partisinin yeni Türkiye için restorasyon ve yeniden inþa sürecini baþlatacak olmasý.
Dolayýsýyla evrensel ve yerleþik bir demokrasiye geçmek konusunda çok daha ciddi adýmlar planlanacak bu kongrede.
Elbette bugünkü Baþbakanýn kongrede yaptýðý konuþma kadar yarýn TBMM’nin açýlýþýnda yapacaðý konuþma da önemli. Kongrede sadece parti tabanýndan deðil toplumsal bir desteðe ihtiyacý olduðunu dillendireceðini tahmin ettiðim Baþbakanýn, ayný çaðrýyý TBMM’de muhalefet partilerine de yapacaðýný düþünüyorum.
Ben bugünkü konuþma kadar yarýnki konuþmanýn da öneminin farkýnda olarak, yarýný heyecanla bekleyeceðim.