Beklenmedik ‘panik’ kabusunuz olmasın

Hayat normal akışında seyrederken ansızın başgösteren kaygı, korku ve sıkıntıyla ortaya çıkan panik atak hayatın kontrolünü elinizden alıyor. Kalp krizi belirtilerine benzer atak nöbetlerini engellemek ise aslında güç değil. 

Paniklemeyle giden ataklardır. Ansızın, beklenmedik bir yerde ve zamanda ortaya çıkan yoğun kaygı, bunaltı, korku, sıkıntı karışımı nöbetlerdir. Kişi her şeyin sonunun geldiğini, kalp krizi, felç geçireceğini, düşüp bayılacağını, öleceğini, aklını kaybedeceğini, kötü bir şeylerin olacağını düşünür.

PANİK ATAK BELİRTİLERİ

-Panik atak belirtilerinin olmazsa olmazı ölüm, kontrolünü kaybetme ve aklını kaybetme korkularından birinin olmasıdır. Panik atak belirtileri esasen adrenalin hormonunun aşırı salgılanması sebebiyle oluşur. Adrenalin hormonu salgılandığında:

-Kalp hızlanır. Bazen dakikada 160-200 seviyesini bulduğu olur. Hızlanmayla birlikte çarpıntı da baş gösterir. Kalp hızındaki artış sebebiyle bazen göğüs ağrısı da belirebilir. Bu yüzden kişi kalp krizi geçirdiğini zanneder ve acile koşar.

-Damarlarda büzüşme ve kalpte hızlanma sebebiyle kan basıncında yükselir. Yükselip düşen tansiyon, diğer adıyla “oynak tansiyon” tipik bir panik atak belirtisidir. Bu yükselip inen tansiyon sebebiyle kişiye yanlışlıkla hipertansiyon teşhisi konur ve tansiyon düşürücü ilaç tedavisi başlanır.

-Mide-barsak sisteminde hızlanmaya bağlı ishal ve aşırı gaz görülebilir. Mide asidindeki artış yanma, şişkinlik ve karın ağrılarına sebep olur.

-İdrar yollarındaki ve mesanedeki hızlanma sık idrara çıkmaya yol açar. Kişi sık idrara çıkar ama çok az idrar yapar.

-Kaslardaki aşırı kasılma vücutta ağrılara sebep olur. Bunun sebebi kasılmaya bağlı küçük damarlardaki kan akımının engellenmesidir. Bu durum ağrının yanında uyuşma, karıncalanma ve keçeleşme belirtilerine sebep olur. O yüzden panik atak yaşayanlar sıkça başlarındaki, kollarındaki uyuşmalardan ve karıncalanmalardan yakınırlar. Buna başağrısı ve başdönmesi eklendiğinde felç olma, beyin kanaması veya nörolojik bir hastalık kuruntusu söz konusu olur.

-Sık ve yüzeysel solunum, nefes darlığı ve hava açlığı oluşur. Bu belirti panik atağın en şiddetli belirtisidir. Gece yataktan uyandırır. Hava açlığıyla uyanan kişi can havliyle camları açar, nefes almaya çalışır, kendini dışarı atar.

-Ter bezleri aşırı uyarıldığından aşırı terleme olur. Bu esnada deri ısısı da düştüğü için terleme soğuk terleme şeklinde olur.

-Bayılacak ve fenalaşacakmış gibi olma da en tipik panik atak belirtilerindendir. Kişiler bu yüzden topluluğa girmekten, sosyal ortamlara çıkmaktan kaçınır.

EMDR TEDAVİSİ BAŞARILI

Tedavide çoğunlukla başlangıçta ilaç tedavisi gerekir. Ilaca ilaveten terapi yöntemleri tedaviyi hızlandırır ve kalıcı iyileşme için zemin hazırlar. Panik Bozukluğunda etkili yöntemlerin başında EMDR terapisi gelir. Yapılan araştırmalar çocukluk dönemi de dahil olmak üzere yaşanan travmatik olayların, korkutucu ve kaygı verici yaşantıların belleğe kaydedilirken işlenemediğin, işlenememiş olan bu anıların da bir takım hassasiyetlere sebep olduğunu, bu hassasiyetlere dokunan olaylarla karşılaşılınca beyin kimyasında bozulmaların yaşandığını ve panik bozukluğunun bunun neticesinde ortaya çıktığını tespit etmiştir. EMDR, hafızadaki işlenmemiş travmaları işlemek yoluyla panik bozukluğunu tedavi etmektedir.