Belarus-Polonya sýnýrý ve göç kozu

Belarus bir çok ülke vatandaþýna vize kolaylýðý saðladý. Ve bu durum yeni deðil . Avrupa ve Rusya arasýnda yeni Ukrayna modeli arzu etmeyen Belarus baþkaný Lukaþenko her ne kadar Rusya ile koordineli siyaset kurgusu yapýyor olsa da tek baþýna kararlar alan bir profildir.

Ülkesinde renkli devrimlerin atak seslerine iyice direnebildi. Batý ona DÝKTATÖR tanýmý ile bakýyor.

Son seçimlerdeki ayaklanmalar merkezinin Polonya merkezli Soros ABD AB ittifaký olduðunu hep söyler. Rusya ile özelikle Putin ile uyumlu geçinmeye gayret eder. Ama sürekli para ister. Putin bazen kýzsa da uyum saðlar. Lukaþenko ukala tarzý ile bilinen bir siyasetçi. Kendi ülkesi için baþarýlý projelere imza atmýþ. Belarus istikrar ve geniþ çaplý krizlere bu Baþkan sayesinde, daha doðrusu Lukaþenko' nun Batý ile Rusya arasýndaki gerilimi doðru kullanabilmesiyle dayandý. Kendisi ile konuþmak istemeyen Batý þimdiki yeni göç krizi nedeniyle diktatör dediði Lukaþenko ile anlaþma peþinde.

Yani meselenin destekleyici tarafý Rusya'dýr doðru, ama burada Lukaþenko'nun günün sonunda nasýl bir netice almak istediðini de hafife almamak gerek.

Haberlerden zaten krizin baþlama sürecini biliyorsunuz. Belarus oradan Polonya oradan da Almanya, Avusturya, Hollanda, Fransa' ya geçmek isteyen doðu göçmeni söz konusudur. Belarus hem bir taraftan vize rejimini kolaylaþtýrarak ülkesini cazip hale getirdi hem de Batý ile kullanýlacak dil geliþtirdi. Tabii bunun Rusya'sýz olmadýðý açýktýr. Rusya Lukaþenko' nun egosunun tatmin edilmesine yeþil ýþýk yaktý ama diðer taraftan Batý ile kendi arasýnda oluþan sorunlarýn rafa kaldýrýlmasý için yeni kriz ortamýna ihtiyaç duyuyordu. Tarafý kendisi olmayan kriz ortamý Rusya'nýn planlarý açýsýndan önemlidir. Rusya oluþan krizi çözen taraf olarak devreye bile girmek isteyecek. Gerçi elle tutulur delil yok ortada. O sebepten Rusya yaptý ithamlarý delilsiz olarak devrede. Tabii Lukaþenko kolay lokma olmadýðý için de Putin rahat.

Putin yeni durumu kullanarak hem Ortadoðu kökenli göçmen konusu ile batýya baský kozunu geliþtirmek hep istemiþti.

Suriye ve tüm çevre ülkelerinde bulunmanýn bir kaç argümaný vardýr. Onlardan biri de göçmen kozu.

Türkiye'nin bu nedenle Batýya tepkilerini iyi ölçen Rusya ayný kozu belki Türkiye kadarýný kaldýramaz ama koz olarak ikide bir Avrupalýlarýn önüne sürülmesinden faydalý çýkacaðýna inanýyor.

Rusya içerisinde siyasi kriz çýkarmak isteyen Batý ittifakýna en çok korktuðu koz ile, göçmen kozu ile vurmak istiyor.

Bu çerçevede giderse Avrupa'nýn Rusya içerisinde renkli devrim hayallerini engelleyebileceðini hesaplýyor. Belarus baþkaný Lukaþenko hem kendi çýkarlarýný kollayacaðýný hem de Rusya' ya minnet yapacaðýndan memnun. Yani bir mermi ile iki kuþ vurma misali bir durum.

Rusya, Avrupa'nýn Anglosakson ittifaký dayatmasýna karþý koymasýný çok arzu ediyor. Putin'in tüm siyasi çabalarýna bakarsanýz ikisinin arasýný açmaya ciddi efor harcadý.

Almanya ve Fransa ile özel çalýþma alanlarýna bakarsanýz açýktan görülecek fazlasýyla durumlar söz konusudur.

Putin Rusya'yý Avrupa'nýn esas parçasý olarak tanýmlýyor. Lakin bu Avrupa'nýn Amerika Ýngiltere birliðine hizmet etmesine kýzýyor. Tüm beyanlarýný dinledikçe nasýl mesajlar verdiðine bakýlýrsa bu iki güç merkezi arasýnda kriz çýkmasýný arzu eder ve Avrupa'ya gelin kendi problemlerimizi kendimiz çözelim der.

Ýþte Avrupa merkezli renkli devrim hareketlerinin desteklenmesi konusuna engel olmak için ise pazarlýk yapmayý hedefler. Göç konusu bu pazarlýk için kýymetli kozdur. Lukaþenko kendisinin dar çýkarlarýný düþünür, Putin ise bunu geniþ çaplý menfaat alaný olarak derinlemesine hatta mümkünse hiç bitmemesine yön vermek ister.

Belarus menbalarýna bakýlýrsa sýnýra gelenlerin çoðu Suriyeli Kürtlerdir. Lakin Yemen, Irak, Ýran vatandaþlarýnýn da olduðu tüm açýk kaynaklarda vardýr.

Lukaþenko bu kozu ballandýra ballandýra kullanmak isteyecek sonuna kadar. Rusya ne kadar uzun mesafeli son düþünüyor ona baðlý olarak olayýn formatý þekillenecek. Lakin Avrupa, baþýna Belarus üzerinden göç kanalý derdini açtýðý ve bu konuda da hem fazla diktatör dediði Lukaþenko'yu muhatap alacaðý açýktýr. Lukaþenko kendisine yönelik renkli devrim olayýnýn hýncýný da kýsasýný da bu fýrsatýný deðerlendirerek alacaktýr anlaþýlan. Doðu Avrupa siyaset anlayýþý ile Batý Avrupa siyaset anlayýþý arasýndaki çekiþme tarzýný da bu yeni süreç çerçevesinde görmüþ olacaðýz.

Sovyet komünist rüzgarý ve Çarlýk Rusya'sý balo salonu siyaseti dokunmuþ bu iki ülke yani Rusya ve Belarus birliði Avrupa için yakýn vadede sorun oluþturmaya devam edecektir. Avrupa'nýn sorun oluþturma gayesi ile Rusya'nýn sorun oluþturma tarzý arasýndaki derin farka bakýlýrsa siyasi satranç oyunu bayaðý heyecanlý olacaktýr.