Belarus-Polonya sınırı ve göç kozu

Belarus bir çok ülke vatandaşına vize kolaylığı sağladı. Ve bu durum yeni değil . Avrupa ve Rusya arasında yeni Ukrayna modeli arzu etmeyen Belarus başkanı Lukaşenko her ne kadar Rusya ile koordineli siyaset kurgusu yapıyor olsa da tek başına kararlar alan bir profildir.

Ülkesinde renkli devrimlerin atak seslerine iyice direnebildi. Batı ona DİKTATÖR tanımı ile bakıyor.

Son seçimlerdeki ayaklanmalar merkezinin Polonya merkezli Soros ABD AB ittifakı olduğunu hep söyler. Rusya ile özelikle Putin ile uyumlu geçinmeye gayret eder. Ama sürekli para ister. Putin bazen kızsa da uyum sağlar. Lukaşenko ukala tarzı ile bilinen bir siyasetçi. Kendi ülkesi için başarılı projelere imza atmış. Belarus istikrar ve geniş çaplı krizlere bu Başkan sayesinde, daha doğrusu Lukaşenko' nun Batı ile Rusya arasındaki gerilimi doğru kullanabilmesiyle dayandı. Kendisi ile konuşmak istemeyen Batı şimdiki yeni göç krizi nedeniyle diktatör dediği Lukaşenko ile anlaşma peşinde.

Yani meselenin destekleyici tarafı Rusya'dır doğru, ama burada Lukaşenko'nun günün sonunda nasıl bir netice almak istediğini de hafife almamak gerek.

Haberlerden zaten krizin başlama sürecini biliyorsunuz. Belarus oradan Polonya oradan da Almanya, Avusturya, Hollanda, Fransa' ya geçmek isteyen doğu göçmeni söz konusudur. Belarus hem bir taraftan vize rejimini kolaylaştırarak ülkesini cazip hale getirdi hem de Batı ile kullanılacak dil geliştirdi. Tabii bunun Rusya'sız olmadığı açıktır. Rusya Lukaşenko' nun egosunun tatmin edilmesine yeşil ışık yaktı ama diğer taraftan Batı ile kendi arasında oluşan sorunların rafa kaldırılması için yeni kriz ortamına ihtiyaç duyuyordu. Tarafı kendisi olmayan kriz ortamı Rusya'nın planları açısından önemlidir. Rusya oluşan krizi çözen taraf olarak devreye bile girmek isteyecek. Gerçi elle tutulur delil yok ortada. O sebepten Rusya yaptı ithamları delilsiz olarak devrede. Tabii Lukaşenko kolay lokma olmadığı için de Putin rahat.

Putin yeni durumu kullanarak hem Ortadoğu kökenli göçmen konusu ile batıya baskı kozunu geliştirmek hep istemişti.

Suriye ve tüm çevre ülkelerinde bulunmanın bir kaç argümanı vardır. Onlardan biri de göçmen kozu.

Türkiye'nin bu nedenle Batıya tepkilerini iyi ölçen Rusya aynı kozu belki Türkiye kadarını kaldıramaz ama koz olarak ikide bir Avrupalıların önüne sürülmesinden faydalı çıkacağına inanıyor.

Rusya içerisinde siyasi kriz çıkarmak isteyen Batı ittifakına en çok korktuğu koz ile, göçmen kozu ile vurmak istiyor.

Bu çerçevede giderse Avrupa'nın Rusya içerisinde renkli devrim hayallerini engelleyebileceğini hesaplıyor. Belarus başkanı Lukaşenko hem kendi çıkarlarını kollayacağını hem de Rusya' ya minnet yapacağından memnun. Yani bir mermi ile iki kuş vurma misali bir durum.

Rusya, Avrupa'nın Anglosakson ittifakı dayatmasına karşı koymasını çok arzu ediyor. Putin'in tüm siyasi çabalarına bakarsanız ikisinin arasını açmaya ciddi efor harcadı.

Almanya ve Fransa ile özel çalışma alanlarına bakarsanız açıktan görülecek fazlasıyla durumlar söz konusudur.

Putin Rusya'yı Avrupa'nın esas parçası olarak tanımlıyor. Lakin bu Avrupa'nın Amerika İngiltere birliğine hizmet etmesine kızıyor. Tüm beyanlarını dinledikçe nasıl mesajlar verdiğine bakılırsa bu iki güç merkezi arasında kriz çıkmasını arzu eder ve Avrupa'ya gelin kendi problemlerimizi kendimiz çözelim der.

İşte Avrupa merkezli renkli devrim hareketlerinin desteklenmesi konusuna engel olmak için ise pazarlık yapmayı hedefler. Göç konusu bu pazarlık için kıymetli kozdur. Lukaşenko kendisinin dar çıkarlarını düşünür, Putin ise bunu geniş çaplı menfaat alanı olarak derinlemesine hatta mümkünse hiç bitmemesine yön vermek ister.

Belarus menbalarına bakılırsa sınıra gelenlerin çoğu Suriyeli Kürtlerdir. Lakin Yemen, Irak, İran vatandaşlarının da olduğu tüm açık kaynaklarda vardır.

Lukaşenko bu kozu ballandıra ballandıra kullanmak isteyecek sonuna kadar. Rusya ne kadar uzun mesafeli son düşünüyor ona bağlı olarak olayın formatı şekillenecek. Lakin Avrupa, başına Belarus üzerinden göç kanalı derdini açtığı ve bu konuda da hem fazla diktatör dediği Lukaşenko'yu muhatap alacağı açıktır. Lukaşenko kendisine yönelik renkli devrim olayının hıncını da kısasını da bu fırsatını değerlendirerek alacaktır anlaşılan. Doğu Avrupa siyaset anlayışı ile Batı Avrupa siyaset anlayışı arasındaki çekişme tarzını da bu yeni süreç çerçevesinde görmüş olacağız.

Sovyet komünist rüzgarı ve Çarlık Rusya'sı balo salonu siyaseti dokunmuş bu iki ülke yani Rusya ve Belarus birliği Avrupa için yakın vadede sorun oluşturmaya devam edecektir. Avrupa'nın sorun oluşturma gayesi ile Rusya'nın sorun oluşturma tarzı arasındaki derin farka bakılırsa siyasi satranç oyunu bayağı heyecanlı olacaktır.