Abdominal yani karýn içi ve çevresinde oluþan yaðlanmanýn insüline baðýmlý olmayan diyabet, kalp hastalýklarý ve kalp krizi açýsýndan risk teþkil ettiðini biliyoruz. Son araþtýrmalar hastalýk yapan yaðýn karýn iç bölgesinde oluþmasýný saðlayan diyete baðlý risk faktörlerini belirledi. 22 bin kadýn ve 20 bin erkek üzerinde yapýlan ve 5 yýl boyunca bel çevresi, bel bölgesi yað alaný ölçülüp her gün beslenmeleri takip edildiði araþtýrmada kýrmýzý eti fazla ve sýk tüketenlerin, taze meyveyi az yiyenlerin bel çevresinin daha hýzlý yaðlandýðý belirlendi.
Araþtýrma sonuçlarý deðerlendirildiðinde; tereyaðý, patates ve yaðlý süt ürünleri tüketen kadýnlarýn bu yiyecekleri tüketmeyenlere göre 5 yýl içinde bel çevresi ölçümünün yüzde 40 daha hýzlý arttýðý açýklandý. Erkeklerde derili tavuk ürünleri, yüksek yaðlý atýþtýrmalýk ve alkol tüketenlerin bu yiyecekleri çok nadir yiyenlere göre karýn iç bölgesinde kronik hastalýklara neden olan yaðlanmanýn daha kolay oluþtuðu belirlendi. Araþtýrmadan çýkan bazý sonuçlar açýkçasý diyette efsane olan bazý verilere de son noktayý koydu.
Çay ve kahve masum
Genelde toplum ve bazý saðlýk profesyonellerinin söylemlerinde çay ve özellikle kahve tüketiminin bel bölgesinde yaðlanmaya dair hipotezleri bulunurken bu kapsamlý ve uzun süreli yapýlan araþtýrmada istatistiksel veriler hem kadýn hem de erkekte çay ve kahve içiminin bel bölgesini yaðlandýrmadýðý belirlendi.
Yoðurt az yaðlý tüketilmeli
Göze çarpan en önemli sonuçlarýn baþýnda bal, reçel ve fýstýk ezmesi yenilmesinin belde kalýnlaþmaya neden olmadýðý, süt ve yoðurdu az yaðlý tüketen erkeklerinde karýn iç bölgesindeki yað alanýn artmadýðý gözlemlendi. Görüldüðü gibi karýn bölgesindeki yaðlanmanýn büyük sorumlusu olan hatalý beslenme davranýþlarýnýn baþýnda bol kýrmýzý et tüketmek, az meyve yemek ve yaðlý yiyecekleri düzenli olarak yaþama sokmak olarak görülüyor. Karýn iç bölgesindeki yaðlanmayý engellemek istiyorsanýz beslenmenizi az yaðlý süt ürünleri, yaðsýz beyaz et, az yaðlý yemek ve taze sebze-meyve yiyerek saðlayabilirsiniz.