Belde yağlanmanın sorumlusu Besinler

Abdominal yani karın içi ve çevresinde oluşan yağlanmanın insüline bağımlı olmayan diyabet, kalp hastalıkları ve kalp krizi açısından risk teşkil ettiğini biliyoruz. Son araştırmalar hastalık yapan yağın karın iç bölgesinde oluşmasını sağlayan diyete bağlı risk faktörlerini belirledi. 22 bin kadın ve 20 bin erkek üzerinde yapılan ve 5 yıl boyunca bel çevresi, bel bölgesi yağ alanı ölçülüp her gün beslenmeleri takip edildiği araştırmada kırmızı eti fazla ve sık tüketenlerin, taze meyveyi az yiyenlerin bel çevresinin daha hızlı yağlandığı belirlendi.

Araştırma sonuçları değerlendirildiğinde; tereyağı, patates ve yağlı süt ürünleri tüketen kadınların bu yiyecekleri tüketmeyenlere göre 5 yıl içinde bel çevresi ölçümünün yüzde 40 daha hızlı arttığı açıklandı. Erkeklerde derili tavuk ürünleri, yüksek yağlı atıştırmalık ve alkol tüketenlerin bu yiyecekleri çok nadir yiyenlere göre karın iç bölgesinde kronik hastalıklara neden olan yağlanmanın daha kolay oluştuğu belirlendi. Araştırmadan çıkan bazı sonuçlar açıkçası diyette efsane olan bazı verilere de son noktayı koydu.

Çay ve kahve masum

Genelde toplum ve bazı sağlık profesyonellerinin söylemlerinde çay ve özellikle kahve tüketiminin bel bölgesinde yağlanmaya dair hipotezleri bulunurken bu kapsamlı ve uzun süreli yapılan araştırmada istatistiksel veriler hem kadın hem de erkekte çay ve kahve içiminin bel bölgesini yağlandırmadığı belirlendi.

Yoğurt az yağlı tüketilmeli

Göze çarpan en önemli sonuçların başında bal, reçel ve fıstık ezmesi yenilmesinin belde kalınlaşmaya neden olmadığı, süt ve yoğurdu az yağlı tüketen erkeklerinde karın iç bölgesindeki yağ alanın artmadığı gözlemlendi. Görüldüğü gibi karın bölgesindeki yağlanmanın büyük sorumlusu olan hatalı beslenme davranışlarının başında bol kırmızı et tüketmek, az meyve yemek ve yağlı yiyecekleri düzenli olarak yaşama sokmak olarak görülüyor. Karın iç bölgesindeki yağlanmayı engellemek istiyorsanız beslenmenizi az yağlı süt ürünleri, yağsız beyaz et, az yağlı yemek ve  taze sebze-meyve yiyerek sağlayabilirsiniz.