Belediye baþkanlarý endeksin neresinde?

Bizim kültürümüzde Belediye Baþkanlarý Þehr-i Emin’dir. Bu nedenle bir Belediye baþkaný siyasi rozeti ile deðil, “Þehri Emin” olarak hizmet etmek zorundadýr.

Þehri Eminlik, yani Belediye Baþkanlýðý görevi niteliði icabý halka daha yakýndýr. Halkýn, beþikten mezara, günlük yaþamýyla en yakýndan ilgilidir. Bu özelliði dolayýsýyla belediye baþkanýnýn kiþisel duruþu, topluma karþý olan iliþkileri çok önem kazanmýþtýr. Belediye baþkanlarýna oy verirken bu özelliklerinin de mutlaka dikkate alýnmasý gerektiðine inanýyorum.

Belediye gibi insan yaþamýnýn her aþamasýna iliþkin üretimler yapabilme potansiyeline sahip bir kuruluþun baþkaný olmak ayný zamanda farklý bir anlayýþý gerektirir. Baþkanlar bu sorumluluk anlayýþý ile toplum mühendisliðine de kalkýþmadan þehir yaþamýnýn her alanýnda bu duyguyu hayata geçirmek gayretiyle hareket etmelidir. Her çalýþma kentin potansiyelini ve insanýmýzýn potansiyelini geliþtirmeye fýrsat vermelidir.

 Geçtiðimiz ay içinde birçok belediye baþkaný görevde üçüncü hizmet yýlýnýn deðerlendirmelerini yaptý. Bunlardan Konak, Bornova ve Bayraklý gibi bazý ilçe belediyelerimizin toplantýlarýna davetli olarak katýlma fýrsatým oldu.

 Geçen yýl ikinci hizmet yýldönümü nedeniyle de bazý belediye baþkanlarýmýzýn toplantýlarýna katýlmýþ, yapýlan hizmetlerden çok daha farklý pencereden konuya bakmýþtým. Bu yýlda Belediye Baþkanlarýnýn yaptýklarý hizmetler cephesinden bir deðerlendirmeye girmeyeceðim. Bunu muhalefete ve seçmene býrakýyorum.

Yukarda da izah ettiðim gibi Þehr-i Emin diye tarif edilen Belediye baþkanlarýnýn ayný zamanda insani endekse göre de deðerlendirilmelidir. Çünkü belediye baþkanlýðý; sadece yaptýðý yol, kaldýrým, çevre düzenlemesi gibi hizmetlerine göre baþarý veya baþarýsýzlýk olarak görülecek bir makam deðildir. Mesela bir belediye baþkaný neden sadece yapýlmasý zorunlu temel hizmetlere göre deðerlendirmeye tabi tutulur? Neden ‘Ýnsani bir endeks’ kavramý oluþturulmaz?

Bu kavramýn içinde, ne mi olmalý?

Ýþte benim ‘Ýnsani Endekste’ yer almasýný arzu ettiðim bazý deðer ve kavramlardan bazýlarý;

Ýnsani endekste yer alan kavramlar

Belediye baþkanlarýnýn sivil toplum örgütleri ile olan iliþkileri

Herkesin, her kesimin belediye baþkaný olabilmeyi baþarmasý

Kentin tüm farklý kesimleri ile iyi niyet içerisinde iyi iliþkilere sahip olmasý

Tarihi ve kültürel deðerlere sahip çýkýlmasý

Halkýn dini inanç ve kutsal deðerlerine saygý,

Hizmet alanla veren arasýnda kurulan saðlýklý iletiþim

Ayrýmcýlýk ve ötekileþtirme yapmamasý,

Medyanýn bütününü kucaklayan anlayýþla ayrýmsýz iletiþime sahip olabilmesi

 Peki Ýzmir boyutunda Belediye baþkanlarý insani endekste ne durumda?

 Bu konsepte yakýn veya uygun gördüðüm bazý isimleri sýralarsam Konak Belediye Baþkaný Hakan Tartan, Bornova Belediye baþkaný Kamil Okyay Sýndýr, Çiðli Belediye Baþkaný Metin Solak, Bayraklý belediye baþkaný Hasan Karabað bu isimlerden bazýlarý...

Bu kavramlarýn içini henüz dolduramayan ve bu konsepte sýnýfta kalacak ilçelerden bir iki örnek vermek gerekirse Çeþme ve Narlýdere’yi örnek gösterebilirim.

Elbette ki bu sýralama deðiþmez deðildir. Belediye Baþkanlarýnýn yaklaþýmlarý, görüþleri, fikirleri deðiþebilir. Bir belediye baþkanýnýn en büyük görevi kimseyi ötekileþtirmeden herkese eþit derece hizmet sunma gayreti içerisinde olmaktýr.

Okuyucularýmýz, ‘Ýzmir Büyükþehir Belediyesini bu konsepte nereye yerleþtiriyorsunuz?’ diye sorabilir. Ben bu sýralamayý yaptým. Büyükþehir’in nereye ait olabileceði sýralamasýný ise okuyucuya býrakýyorum.