Bugünlerde yolu Üsküdar’a düþenleri koca koca billboardlar karþýlýyor. O billboardlardaki ifade þöyle;
“Üsküdarlýlarýn Gemisi Hayýrlý Olsun - Üsküdar Valide Sultan Gemisi, 1 Aðustos'tan itibaren ücretsiz boðaz turlarýyla Üsküdarlýlar için demir alýyor.”
Ýlk bakýþta güzel, þýk bir hareket. “Ne yapabiliriz” denmiþ, “baþka neler yapabiliriz?”...
Ama itirazým var. Doðruya doðru, yanlýþa yanlýþ.
Eðer canýnýz Ýstanbul’da bir boðaz turu çektiyse, misafir olarak geldiyseniz ya da misafir gezdirecekseniz boðazda yüzlerce gemi ve vapur var bu iþi yapan.
Kýsa bir tur yapacaksanýz 10 lira civarýndayken uzunca bir tur olsun derseniz 3 saate yakýn boðazýn üstünde kalýp 20 lira civarý bir para ödüyorsunuz.
Bu paralarý ödediðiniz gemi ve vapurlarýn her birinde mürettebatýyla, çaycýsýyla, kaptanýyla, temizlikçisiyle ona yakýn insan çalýþýyor.
Burada bir ekosistem varken belediyenin, birincil görevi olmadýðý halde bir jest olsun diye, hizmet olsun diye ve gayet tabii bir sonraki seçimde vatandaþýn oyuna talip olabilmek için gelip rekabet kurallarýna aykýrý bir þekilde ücretsiz boðaz turu yapmasý normal deðil.
Eðer maksat boðaz turuna gidemeyen, durumu olmayan vatandaþlarýmýzý taþýmaksa belediyeyi arayýp adlarýný yazdýrýrlar, boðazdaki her bir boðaz turu vapurunda bu vatandaþlar için bir kontenjan ayrýlýr, olur biter.
Vergi ödeyen, izin için belge alan ve bu belge için para ödeyen, çalýþanlarý için SSK ödeyen birer iþletme olan bu vapurlara rakip, bir de ücretsiz alternatif çýkarmak da neyin nesi?
Bir de ücretsiz üstelik. Sembolik de olsa bir ücreti olabilirdi en azýndan. Ama tamamen ücretsiz.
Doðru deðil, rekabete aykýrý.
Vatandaþý düþünelim ama o vapurlarda çalýþanlarýn da vatandaþ olduðunu unutmadan…
***
BÝTAKSÝ ve iTAKSÝ
Bir þirket geldi ve zoru baþardý, üç-dört yýl uðraþýp taksici esnafýna bir düzen getirdi. Milyonlarca lira reklam yaptý, pazar oluþturdu, ihtiyacý oluþturdu, talebin doðmasýný saðladý.
Üzerine ne oldu? Ýstanbul Büyükþehir Belediyesi ÝTAKSÝ diye bir giriþim yapýp tüm taksilere yerleþtirdi.
Daha iyi, daha kötü olmasý deðil mesele.
Belediyeler bir karar versin, özel sektöre girip ticaret mi yapacaklar? Özel sektör hangi güçle, hangi dayanakla belediye ile rekabete giriþebilecek? Býrakýn, bitaksi yerine geltaksi açýlsýn, onun alternatifi haditaksi kurulsun. Ama bunlarý giriþimciler yapsýn.
Belediyelerin çok kritik ve stratejik konulardaki ticari iþtirakleri neyse de elli tane iþtirak kurmak nedir?
Ýhtiyaç duyduðu ürün, hizmet için açsýn bir ihale. Bir gün Ahmet alsýn ihaleyi, çalýþsýn, yapsýn, kazansýn, ertesi gün Mehmet alsýn.
Özel sektör zarar etmemek için çýrpýnýr, nasýlsa vergi topluyorum rahatlýðý yoktur.
Yani kapýmýzdaki çöpü almak gibi bin yýllýk bir belediyecilik görevini bile taþeron þirketlere ihale edip devreden belediyelerin yazýlým sektörüne, teknoloji sektörüne, taþýmacýlýk sektörüne, turizm sektörüne girmeye çalýþmasý neyle açýklanabilir?
Býrakýn herkes iþini yapsýn sayýn belediye baþkanlarý…
Biz gelip size çöp vergisi kesiyor muyuz?!
Belediye tabelalarýnýza reklam vergisi uyguluyor muyuz?!
Gelip kapýnýzdaki çöpleri topluyor muyuz?!
Herkes iþini yapsýn…
Lütfen..