Beslenme ve yaþam tarzýnýzda yapacaðýnýz küçük deðiþiklikler kalbinizi korumada büyük avantaj saðlayabilir. Ýþte etkinliði bilimsel araþtýrmalarca kanýtlanan yöntemler.
-Homosistein: Folik asit, B12, B-6 ve B-2 vitaminlerinin yetersizliðinde kanda homosistein düzeyi yükselir. Homosisteini düþürücü diyet kalp için yararlý kabul edilir.
-Kalsiyum: Az yaðlý süt ürünlerinden alýnan kalsiyum kan basýncý düzenlenmesine ve KKH riskinin azalmasýna yardýmcý olur.
-Fibrinojen: Fibrinojen pýhtýlaþma sürecinde rol alan bir kan proteinidir. Düzenli egzersiz, þiþmanlýðýn iyileþtirilmesi, sigarasýz ortam, düþük doz aspirin alýmý, balýk tüketiminin artmasý ya da balýk yaðý alýmý pýhtýlaþma riskini azaltýr.
-Oksidasyon Stresi: Metabolizma sonucu oluþan ve dýþardan alýnan reaktif oksijen türleri ya da serbest radikaller LDL oksidasyonunu hýzlandýrýr. Okside LDL arter duvarýnýn iç tabakasýna çekilerek yaðlý plakýn oluþmasýna katký saðlar. Antioksidanlar serbest radikalleri etkisizleþtirerek arterosklerosiz oluþumunun önlenmesinde yardýmcý olur.
-Þiþmanlýk: Þiþmanlarda genel olarak aterojenik etkisi yüksek çok düþük dansiteli lipoprotein (VLDL) ve LDL Kolesterol düzeyleri yüksek, HDL Kolesterol ise düþüktür. Ayrýca þiþmanlarýn beden aðýrlýðýnýn birimi baþýna normal kilolulara göre yüzde 20 daha fazla beden içi kaynaklý kolesterol ürettikleri bildirilmiþtir. Þiþmanlýk hipertansiyon, diyabet ve hiperkolesterolemi geliþimine neden olarak koroner kalp hastalýðý riskini yükseltir. Beden Kitle Ýndeksi 30'dan yüksek olan bireylerde koroner hastalýktan ölüm riski önemli þekilde yükselir. Yaðýn bedenin üst kýsýmlarýnda toplanmasý riski daha da yükseltir. Bel çevresinin kadýn için 80, erkek için 93 cm altýnda olmasý riski azaltýr.
-Egzersiz: Egzersiz HDL Kolesterolünü yükseltir. Hareketsizlik koroner hastalýk riskini artýrýr. Bu görüþ bazý epidemiyolojik araþtýrmalarla desteklenmese de fiziksel aktivitenin artmasý þiþmanlýðý önlediðinden hastalýkta koruyucu faktör sayýlýr.
-Diyet posasý: Özellikle yulaf, baklagiller, sebze ve meyvelerden alýnan fermentebilirliði yüksek diyet posasý kolesterol öncüsü safra asitlerinin kana geçiþini önleyerek hastalýk riskini azaltýr.