Belini inceltenin kalbi güçlenir

Beslenme ve yaşam tarzınızda yapacağınız küçük değişiklikler kalbinizi korumada büyük avantaj sağlayabilir. İşte etkinliği bilimsel araştırmalarca kanıtlanan yöntemler.

-Homosistein: Folik asit, B12, B-6 ve B-2 vitaminlerinin yetersizliğinde kanda homosistein düzeyi yükselir. Homosisteini düşürücü diyet kalp için yararlı kabul edilir.

-Kalsiyum:  Az yağlı süt ürünlerinden alınan kalsiyum kan basıncı düzenlenmesine ve KKH riskinin azalmasına yardımcı olur.

-Fibrinojen: Fibrinojen pıhtılaşma sürecinde rol alan bir kan proteinidir. Düzenli egzersiz, şişmanlığın iyileştirilmesi, sigarasız ortam, düşük doz aspirin alımı, balık tüketiminin artması ya da balık yağı alımı pıhtılaşma riskini azaltır.

-Oksidasyon Stresi: Metabolizma sonucu oluşan ve dışardan alınan reaktif oksijen türleri ya da serbest radikaller LDL oksidasyonunu hızlandırır. Okside LDL arter duvarının iç tabakasına çekilerek yağlı plakın oluşmasına katkı sağlar. Antioksidanlar serbest radikalleri etkisizleştirerek arterosklerosiz oluşumunun önlenmesinde yardımcı olur.

-Şişmanlık: Şişmanlarda genel olarak aterojenik etkisi yüksek çok düşük dansiteli lipoprotein (VLDL) ve LDL Kolesterol düzeyleri yüksek, HDL Kolesterol ise düşüktür. Ayrıca şişmanların beden ağırlığının birimi başına normal kilolulara göre yüzde 20 daha fazla beden içi kaynaklı kolesterol ürettikleri bildirilmiştir. Şişmanlık hipertansiyon, diyabet ve hiperkolesterolemi gelişimine neden olarak koroner kalp hastalığı riskini yükseltir. Beden Kitle İndeksi 30'dan yüksek olan bireylerde koroner hastalıktan ölüm riski önemli şekilde yükselir. Yağın bedenin üst kısımlarında toplanması riski daha da yükseltir. Bel çevresinin kadın için 80, erkek için 93 cm altında olması riski azaltır.

-Egzersiz: Egzersiz  HDL Kolesterolünü yükseltir. Hareketsizlik koroner hastalık riskini artırır. Bu görüş bazı epidemiyolojik araştırmalarla desteklenmese de fiziksel aktivitenin artması şişmanlığı önlediğinden hastalıkta koruyucu faktör sayılır.

-Diyet posası: Özellikle yulaf, baklagiller, sebze ve meyvelerden alınan fermentebilirliği yüksek diyet posası kolesterol öncüsü safra asitlerinin kana geçişini önleyerek hastalık riskini azaltır.