Ben anlamadım

Son olayları anlamakta çok güçlük çekiyorum. Ortada ya çok ince politik hesaplar var veya olaylar rastgele gelişmekte olduğundan olsa gerek anlamakta zorluk çekiyorum.

Paris'te öldürülen üç PKK'lı sanki milli kahraman. Cenaze töreni yapılıyor. Binlerce sivil polis cenaze merasiminde olay çıkmasın, provokasyon olmasın diye görev alıyor. Öldürülenler pekala Fransa'da gömülebilirlerdi.

Fransa Cumhurbaşkanı öldürülen üç kadından "biri bize gelirdi temas halinde idik" dedi, isim vermedi. Büyük bir pot kırmıştı. Sayın Başbakan, Cumhurbaşkanına "kırmızı bültenle aranan bu kişilerle ne konuşuyordunuz" açıklayın dedi. Öyle ya PKK örgütü terör listesinde, o örgütün kurucusu ve üyeleri, ülkemizdeki cinayetlerden sorunlu tutularak hâkim önüne çıkarılmak üzere aranıyor. Onlar da yurtdışını mesken tutmuşlar. Örgütün faal üst yönetim üyeleri olan bu kişileri Türkiye Cumhuriyeti kırmızı bültenle arıyor.

İllegal para trafiğinin dayanılmaz cazibesi ve PKK olayının çözülmesi ihtimali karşısında örgütün bir iç hesaplaşma sürecinde bu cinayetler işlediği kuvvetli bir ihtimal. Üç kadının doğrudan veya dolaylı olarak hesabı tutulamamış kaç masum vatandaş ve güvenlik görevlisinin öldürülmesine vesile olduğunu bize kim açıklayacak. Bir atasözümüz var, "su testisi suyolunda kırılır" Ölüm emri verenlere bir gün bir başkası onlar için ölüm emri verebilir.

Eğer Kürt hakları diye bir soyut varlık ortaya çıktı ise bunun davası güdülüyor ise neden silahlı örgüt yerine sivil eylemler yapma yolları denenmedi? Koca Hindistan bağımsızlık istemini silahla değil açlık grevleri, oturma eylemleri, kendilerini yakarak dünyaya duyurdu ve başarılı oldu.

Bizim rehavete gelip PKK'ya kolluk kuvvetleri ile yaptığımız takibi zaafa düşürmememiz gerekir. PKK olayında yurt içindeki aktör sayısının o bölge insanının yüzde altısını geçmediğini biliyoruz, tam olarak bilemediğimiz, bunların arkasındaki uluslar arası bağlantılar ve onların bu olaya angajman mertebeleridir. Onlar PKK olayının bitmesini istemedikçe, bitiremeyeceğimiz davayı, diyalogla halletmemiz mümkün görünmemektedir. Ancak dağları ve kandili temizlemekle davanın çözülebileceği artık görülmelidir.