Ben darbe diyeyim sen mandacý anla

Askeri darbeye karþý direnen Mýsýr halký bir hak destaný yazýyor. Mýsýr halkýnýn darbeye karþý kefen giyerek yapmýþ olduðu bu mücadele, dünyaya hesapsýz-plansýz bir halk hareketi olarak yansýyor.

Oysa biz hala aðaç eyleminde daðýtýlan biralarý, camideki sarhoþlarý tartýþýyoruz.

Mýsýr'daki askeri darbeyi adeta canlý yayýnlayan ülkemizin bir kýsým medyasý, Mýsýr Halkýnýn darbeye karþý demokrasi direniþinde birden üç maymuna döndü. Oysa ayný medya, Gezi makyajlý darbeci-devrimci bir giriþim olan Baþbakanlýk Ofislerinin iþgal hareketini, muhteþem demokratik eylem olarak süsleyip haberleþtirmiþti.

Bu radikal dönüþümü ve gizlenen gerçek yüzlerin ortaya çýkýþýný bir kenara not düþelim...

Mýsýr'da askeri darbeye karþý en dikkat çekici nokta ise Batý'nýn (ABD ve Avrupa) ses çýkarmayýþýdýr. Oysa Afrika Birliði, askeri darbe nedeniyle derhal Mýsýr'ýn üyeliðini askýya almýþtý.

Ortaya çok ilginç bir görüntü çýkmýþ oldu. Her fýrsatta demokrasi ve insan hakký ýsrarýný dilinden düþürmeyen Batý, neden birden darbeye ses çýkarmaz olmuþtu? Görüntüde demokrat batý nasýl oldu da demokrasi savunuculuðunu Afrika'ya býrakýp kendileri darbeci oluvermiþti.
Ayný soruyu içerde kendimize de sorabiliriz.

BÝZÝM DARBECÝLER MÝ SUSTU?

Neden darbe karþýtý ve demokrat görünümlü Gezici ve arka planlarýndaki ekip, Mýsýr'daki darbe direniþini sessizce izlediler.

Türkiye'de bir aydan fazladýr gezi ile coþan sosyal medyanýn Mýsýr'da askeri darbe olurken nasýl olur da bu kadar coþkusu artabilir diyordum ki; darbeye karþý Mýsýr halký sokaða çýktýðýnda bizim o sosyal medyacýlar bir palacý uyandýrana kadar sessizliðe gömüldü.

Hiç þüphesiz ortada izaha muhtaç geliþmeler var.
Önce Batý neden sessiz kaldý? sorusunu izaha çalýþalým.
Cevap zor olmasa gerek.

Batý için Mýsýr çok önemli bir noktada. Mýsýr adeta dünya ekonomisinin can simidi. Mýsýr'dan ziyade Süveyþ kanalý ve Ýsrail'in güvenliði kritiktir. Bu iki güvenlik bölgesi batý için para demektir.

Tabii ki para, batý için her zaman demokrasiden önce gelmiþtir.

NEDEN PARA?

Süveyþ kanalý ve bölgesel güvenlik, petrol baþta olmak üzere enerji güvenliði demektir. Mýsýr'da halk hareketi ile dünya petrol fiyatlarýnda yaþanan yükseliþ, büyük ekonomik buhrandan çýkamamýþ batý için yeniden kriz demektir .
Süveyþ kanalýnýn sadece enerji deðil; uzak doðu ile ticaretin de belkemiði olduðunu unutmayalým. Ümit Burnunu dolaþmaktansa generallerden ümit etmek, Batý için daha mantýklý gelmiþtir. Batý için realist yaklaþým darbeye ses çýkartmamayý gerektirebilir. Bunu anlarýz...

Ama ilkesel yaklaþýmda tablo deðiþiyor. Ýþte bu ilkesel yaklaþýmda deðiþen tabloya cevabý Türkiye verdi: Baþbakan Erdoðan hiç tereddütsüz bir þekilde Mýsýr'daki askeri darbeyi kýnayarak ilkesel yaklaþýmýn gereðini yerine getirdi.

AVRUPA DEMOKRASÝYÝ ÇOKTAN SATMIÞTI

Batý neden para için (eski adýyla sömürgecilik için) demokrasiyi bile çok rahat satar diyoruz. Hemen hatýrlayýn...

Demokrasinin beþiði Yunanistan, Troyka çýkarlarýna ters geldiði için teknokratlar hükümetine mecbur býrakýlmadý mý? Keza, benzer tablo Roma medeniyetinin merkezi Ýtalya'da da yaþanmadý mý?

Avrupa, para için demokratik medeniyetin beþiði iki Avrupa ülkesinde dahi seçilmiþleri gözden çýkartýrken, Mýsýr'da neden demokrasiye sahip çýksýn ki...

Batý, benzer hamleleri on yýllardýr Türkiye'de zaten uygulamýþtý. Çýkar merkezli yaklaþým söz konusu olduðunda demokrasi sadece bir teferruat olarak kalmýþ; darbeler realite olarak hayatýmýza girmiþti.

MANDACILAR!

Mýsýr örneði üzerinden darbe ve darbe destekçilerine bir kez daha bakalým. Darbe hazýrlýðýnýn daha fazla demokrasi isteði ile Tahrir meydanýnda halk gösterileri ile baþlamasý þüphesiz bize de yabancý gelmeyecektir. (O darbe davetiyecisi halka daðýtýlan paralar iþin meyvesi olmalý)
Darbeye giden yolun ekonomiyi kontrollerinde tutanlarýn çýkar hesabý ile baþladýðýný artýk herkes biliyor. Bir avuç mutlu azýnlýk ve silahlý güçler, Mýsýr Halkýnýn sözde koruyucusu görülürken aslýnda sömürücüsü olduklarýný gizliyorlardý. Týpký demokrat görünümlü darbeciler gibi...
Mýsýr'da darbe öncesi yaþanýlan kuyruklar, yokluðun ve yoksulluðun artýþý birer hazýrlýk olarak bizde de uygulanmadý mý?

Ama kimse bu çýkar iliþkisinin Mýsýr'daki az sayýda ailenin iþi olduðunu düþünmesin. Asýl mesele, Batý çýkarlarý ile uyumlaþmýþ sistemin korunmasýdýr.

Osmanlýyý hatýrlayýn. Mandacýlýk isteyenler Ýstanbul sermayesi ve onlarýn paralý milisleri deðil miydi? Ýngiliz askerlerinin Ýstanbul iþgalini sevinçle karþýlayanlarý o çýkarcý sermayenin de kendisiydi.

Bugün deðiþen ne?
Hiç bir þey
Milli projelere karþý en sert tavýr, hala içerdeki mandacý zihniyet desteðinde geliþiyor. Çevreci eyleme en büyük katýlým, en büyük çevre katili sermayeden destekleniyor. Þiddete hayýr çýðlýklarý arasýnda yollar kesilip, arabalar yakýlýp, her yer ateþe verilip, insanlar linç edilebiliyor.
Kýsaca özgürlük talebi için aslýnda darbeye davet çýkartýlabiliyormuþ.

Darbenin ise mandacý hareketin devamýndan baþka ülkelere bir þey kazandýrmadýðýný son olarak Mýsýr'da hep beraber gördük.
Burada bir ayrýntýyý not edelim. Mýsýr örneði bize gösterdi ki mesele darbe deðildir. Asýl mesele mandacý sermayenin sömürge isteklerinin yerine getirilmesidir. Bu isteklere hayýr diyen bir seçilmiþ varsa ve sömürgeye hayýr diyorsa son çare darbedir.

Son olarak þunu belirtmeliyim: Ak Parti bölgesel olarak oynadýðý oyun kurucu ve yönlendirici politikalarýný ekonomide dýþ baðýmlý yapýdan kurtarmadýkça sürdüremeyeceðini çoktan görmüþ olmalýydý. Bu yönde son üç yýldýr yazdýðým ve söylediðim argümanlarýn gerçekleþiyor olmasý, maalesef yine en fazla beni üzüyor.